20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Kako so družbenopolitični javni uslužbenci celo desetletje zakrivali nesposobnosti levih vlad

Piše: Sara Bertoncelj

V oddaji Politično na javni televiziji, je obrambni minister Matej Tonin povedal, da je ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju uspelo razpisati dodatnih tisoč postelj v domovih za starejše občane. Ker leva opozicija nikakor ne prenese uspehov aktualne vlade, sta voditeljica in sogovornik Luka Mesec namignila, da so sprostitve postelj, zgolj posledica smrti covidnih bolnikov, podobnega mnenja pa je očitno tudi urednik Večera Matija Stepišnik. “Neverjetno, kako hitro se lahko dobra dejanja napačno interpretira,” je opozoril Cigler kralj, “neodvisnega” novinarja pa je okrcal tudi premier Janez Janša. Dejstvo je, da so mediji celo desetletje prikrivali nesposobnosti levih vlad, ki v primeru gradnje domov za starejše niso zgradili niti enega novega objekta, sedaj pa napadajo vlado, ki poleg epidemije rešuje še situacijo DSO-jev. Naravnost sprevrženo.

“Neverjetno, kako hitro se lahko dobra dejanja napačno interpretira. Z ekipo smo nemudoma pristopili h krepitvi oskrbe starejših. Javni razpis za koncesije bo prinesel 1280 novih mest v domovih za starejše občane (DSO). Javni razpis za dnevne centre in začasne namestitve pa še 396. Naš cilj je pet novih državnih domov in dokončanje še dveh,” je uredniku Večera, Matiji Stepišniku, zapisal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

Stepišnik je namreč tvitnil, da je ministru za obrambo Mateju Toninu uspelo nemogoče, saj se hvali, da je sedaj v domovih za starejše občane dovolj prostora. Po njegovem mnenju je vlada Janeza Janše zavozila drugi val epidemije, ki se je iztekel v brutalno statistiko smrti. “Boga (razen Janše) ni, v imenu politikansktva je dovoljeno/reči/vse, ” je še pripomnil ter nekako parafraziral Dostojevskega in še koga. Tonin je včeraj v oddaji na javni televiziji povedal, da je minister razpisal tisoč dodatnih postelj v domovih, kar je Levici v desetih letih uspelo le s tristotimi posteljami. Voditeljica oddaje je pričakovano namignila, da je sprostitev postelj posledica mnogih smrti zaradi virusa, s čemer se je, po nasmehu sodeč, strinjal tudi vodja Levice Luka Mesec.

 

Namesto da bi gradili domove in bolnišnice, so denar metali v Rog ter na Metelkovo
Na Stepišnikovo pripombo se je odzval tudi predsednik vlade, ki je komentiral: “Glej “neodvisnega” novinarja, ki je deset let molčal kot grob, ko so njegovi botri metali denar v Metelkovo in Rog, namesto da bi gradili domove za ostarele.” Premier je že na začetku meseca, ko je na seji odgovarjal na poslanska vprašanja poudaril, da je imela v prejšnjem letu Slovenija najhitrejšo rast gradbeništva v Evropi ter ob tem opozoril, da ne zato, ker bi bili tako zelo dobri, pač pa bolj zato, ker se v prejšnjih letih ni ravno veliko gradilo. Denar se je raje vlagalo na Metelkovo in v Rog. “Pred nami je še tretji val epidemije, ampak računamo, da bomo ta padec iz lanskega leta nadoknadili. Boljši bomo, kot je bilo napovedano,” je napovedal Janez Janša. Dejstvo pa je tudi, da so se, odkar je z nastopom aktualne vlade, resor prevzel minister Cigler Kralj,  tudi na tem področju, začeli dogajati veliki premiki. Minister si je namreč že v začetku mandata za eno ključnih prioritet postavil ureditev področja celostne oskrbe starejših, saj je bilo to v zadnjem desetletju izjemno zapostavljeno, čeprav je za Slovenijo značilno staranje prebivalstva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine