Vladi Roberta Goloba je doslej spodletelo na domala vsakem področju, ki se ga je lotila. Pripiše si lahko le ukinjanje reform prejšnje vlade in “čiščenje” države politično nezaželenih kadrov. Drugih pričakovanj ni izpolnila. 

“Že 10 dni je osrednja tema v Sloveniji ministrica za javno upravo. Kritike so več kot upravičene, imamo pa v državi tudi druge probleme,” je tvitnil Janez Janša in izpostavil več področij, kjer je vlada povsem odpovedala.

Država brez ministra za zdravje
Spomnimo, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je prisilno odstopil, novega ministra pa ni, čeprav je bil napovedan do konca septembra. Ljudje v Ljubljani kot v kakšni državi tretjega sveta bolni čakajo na nujno pomoč, ker nimajo zdravnika. Po stopnji nujnosti zelo hitro na prve preglede nad dopustno dobo čaka kar 72 odstotkov vseh čakajočih – se pravi ljudje, ki lahko zaradi zamude tudi umrejo.

“Padli” minister za zdravje Danijel Bešič Loredan (Foto: STA)

Lani so po pomoti izbrisali skoraj 6 tisoč napotnic, reakcija zdravstvenega ministra pa je bila zamah z roko in besedi “se zgodi” – še več, mediji so poročali, da se še v tem letu vsak mesec nepojasnjeno izbriše več deset terminov. Ko so stavko napovedali zdravniki, jim je bivši minister napovedal totalno vojno in celo grozil, da bo razkril določene obremenilne osebne podatke. Takrat je ministrove besede obsodila celo KPK (seveda bi bil to v običajni državi razlog za odstop). Bivši minister je vmes ustavil energetsko obnovo UKC, ki jo je začela Janševa vlada, da bi s tem izgovorom odstranil direktorja Golobiča, ki ga je želel zamenjati sam predsednik vlade Golob (davkoplačevalci bomo zaradi tega obnovo plačali kar sami).

Telefonski center, ki bi ljudem svetoval, kje so še prosti družinski zdravniki, ki jih kronično primanjkuje (z velikim pompom ga je napovedal bivši minister), je bilo nekaj dni popolnoma nedosegljivo, potem so uporabniki do operaterja vendarle prišli po pol ure čakanja, na koncu pa smo izvedeli, da so na centru delili neobnovljene podatke (svetovali so obiske družinskih zdravnikov, ki so bili že zasedeni). Brez osebnega zdravnika je po ocenah okoli 190.000 prebivalcev.

Medtem ko je Komisija za preprečevanje korupcije z analizo javnega naročanja v bolnišnicah ugotovila številna tveganja za korupcijo, je vlada na predlog ministra najprej črtala zakonska določila glede referenčnih cen v zdravstvu in posledično ukinila Urad za centralno evidenco cen, kar je iz javnih naročil naredilo divji zahod, kakršen je bil, preden je to področje uredila Janševa vlada.

Na koncu je vlada ukinila še dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki se bo spremenilo v obvezno in s tem dodatno obremenilo plače, ZZZS, na katerega račun se bodo stekala sredstva, pa je že zdaj napovedal izgubo.

Zaostala obnova
Spomnimo, levi politiki so najprej kritizirali desne, ki so prišli pomagat po poplavah, nato pa, ko so videli, da so ljudje nad tako pomočjo navdušeni, so se sami prišli fotografirat. A novinarji in fotografi so odšli, prav tako levi politiki. Ljudje pa so ostali sami z odplavljenimi hišami. Obljubljen jim je bil vsaj odpis položnic za elektriko, pa se niti to ni zgodilo. Medtem ko Golob napoveduje 7-milijardni rop davkoplačevalcev, izgovor zanj pa so poplave, pomoč v resnici do prizadetih ne prihaja – vlada (kako tipično) krivi birokratske ovire. A vlada je birokracija.

Poplave v Sloveniji (Foto: Facebook Občine Osilnica)

Prebivalcem zaselka Struge v Občini Luče je na primer naravnost prekipelo, saj dva meseca po poplavah še vedno niso dobili odgovora države na vprašanje, ali se lahko vrnejo domov ali se morajo preseliti. Medtem ko je večina od 50 prebivalcev še naprej razseljenih, so jim pristojni na nedavnem sestanku povedali, da bo odločitev sprejeta šele v mesecu decembru. Vlada želi naropati 7 milijard evrov davkoplačevalskega denarja, pomagala pa bi komaj naslednje leto, ljudje pa so ostali sami s sabo, odvisni od zasebne humanitarne pomoči.

Stopnjevanje migrantskega pritiska
Spomnimo, vlada je takoj po nastopu odstranila ograjo na hrvaško-slovenski meji kljub rotenju stroke, da gre za nepremišljeno politično potezo. Po podatkih slovenske polciije število ilegalnih prehodov slovenske meje še vedno strmo narašča. Do 31. avgusta letos so slovenski policisti tako obravnavali 11.409 ilegalnih prehodov državne meje, kar je 5.495 več kot v istem obdobju lansko leto, ko so zabeležili 5.914 ilegalnih prehodov. Število se je tako povečalo za kar 92,9 odstotka. Policisti ob tem opozarjajo tudi na problematiko zlorab našega azilnega sistem, za katerega vlada nima nobenega namena, da ga prevetri oz. prilagodi sodobni resničnosti. Zaradi slovenske neaktivnosti Avstrija že nekaj časa kontrolira meje s Slovenijo, podobno grozi tudi Italija.

V koaliciji je stranka, ki se bori za “svet brez mej”, torej za sistem, kjer bi kdor koli lahko prišel kamor koli in se tam naselil ter bil deležen tudi vseh socialnih ugodnosti. Na ljubljanskem Viču in v Logatcu je že prišlo do fizičnih obračunavanj, migranti pa motijo lokalno prebivalstvo, predvsem ženske in dekleta, ki jih nadlegujejo mladi moški migranti (teh je 94 % vseh migrantov). Na slovensko-hrvaški meji je bil huje poškodovan policist, ki ga je iz vlaka odrinil afganistanski migrant. Palestinski migrant je posilil 79-letnico, kar je šlo povsem mimo javnih megafonov.

Migranti na pohodu v Evropo (Foto: epa)

Pri tem pa je potrebno opozoriti, da se situacija šele razvija. Glavni val migrantov šele prihaja, Slovenija pa nanj ni pripravljena, še več, s silami znotraj vlade sodelujoči NVO-ji skrbijo zato, da bi Slovenija trajno sprejela čim več migrantov. Pred kratkim smo poročali tudi o skrivnostnem sestanku slovenskih uradnikov MNZ in turških oblasti, s katerimi so se pogovarjali o trajni preselitvi skupine sirskih in afganistanskih migrantov v Slovenijo.

Vsesplošna draginja
Medtem ko se v območju Evropske unije inflacijski pritiski nižajo, je Slovenija črna ovca evropske družine. Podatki Statističnega urada razkrivajo, da se je življenje v Sloveniji ponovno podražilo. Inflacija se je namreč septembra na letni ravni glede na avgust dvignila za 1,3 odstotne točke, in sicer na 7,5 odstotka. Padec je zabeležila tudi industrijska proizvodnja, višji je javnofinančni primanjkljaj. Vse skupaj nakazuje drvenje v spiralo ekonomske katastrofe, ki je predvsem posledica napačnih odločitev vlade. Območje evra pa je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat septembra zabeležilo 4,3-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta mesec prej pri 5,2 odstotka.

Stopnja inflacije v evrskem območju je tako dosegla najnižjo raven po oktobru 2021. Slovenija je bila medtem septembra precej nad povprečjem skupne valute. Višjo inflacijo od Slovenije sta med državami, za katere Eurostat razpolaga s podatki, septembra beležili le Slovaška z 8,9-odstotno in Hrvaška s 7,3-odstotno inflacijo. Nemčija je septembra beležila 4,3-odstotno inflacijo, Francija 5,6-odstotno, Italija 5,7-odstotno, Avstrija pa 5,8-odstotno inflacijo.

Jasno je, zakaj se vlada ukvarja z Ajanović Hovnikovo
Trenutna oblast je prebivalce Republike Slovenije povsem pustila na cedilu. Zaradi inflacije so revnejši, da pa bo mera polna, je vlada srednji sloj še dodatno privila z davki. Ljudje na poplavljenih območjih so prepuščeni sami sebi. Ljudje še vedno umirajo ujeti v čakalnih vrstah za zdravstvene storitve. Poleg tega smo zaradi nekontroliranega dotoka nezakonitih migrantov vsi manj varni, kar se konec koncev kaže tudi v Ljubljani, nekoč eni najvarnejših prestolnic v EU, saj so migranti že dodobra prevzeli nekatere mestne četrti. Več kot očitno vladi ugaja, da se ne ukvarjamo s tem, kako je uničila naša življenja, ampak gnev znesemo na ministrico za javno upravo. A računi prihajajo. Ta vlada bo še pred koncem leta postala najbolj osovražena vlada v zgodovini republike.