23.1 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Kako je z volilnim molkom

Piše: Moja Dolenjska

Pred jutrišnjimi volitvami in referendumi je opolnoči nastopil volilni molk, ki velja  do nedeljskega zaprtja volišč. Preverili smo, kaj to pomeni in za koga velja.

Glede na določila 1. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji* državljani kot fizične osebe – ki niso ne kandidati, ne predstavniki liste kandidatov, ne funkcionarji stranke,

– lahko izražajo mnenje, pogovor, polemiko o vsebinah, ki so vezane na družbena in politična vprašanja,

– ne smejo pa neposredno (direktno) nagovarjati, za koga mora kdo glasovati.

Prepoved, ki bi omejevala izražanje mnenj, pogovor, polemiko o vsebinah, ki so družbene in politične narave bi predstavljala kršitev svobode izražanja po Ustavi RS (39. člen) in Evropsko konvencijo človekovih pravic (10. člen). Ne dosega standarda, da “posega v pravice drugih” in da je omejitev »nujna za demokratično družbo.

Vrhovno sodišče RS je v odločbi Ips 31/2016 navedlo, da so dovoljene razprave, posredovanje stališč in komentiranje posameznikom”.

Vsaka izjava o trenutnih družbenih oziroma lokalnih razmerah, četudi kritična, še ne pomeni propagande v volilne namene, prav tako pa volilne propagande ne predstavljajo posamične objave takšnih izjav v časopisnih oziroma družbenih omrežjih,” je v sodbi zapisalo Vrhovno sodišče RS.

Glede na odločbo Ustavnega sodišča RS z dne 5. maja 2022 pa je treba opozoriti, da se v objavah na dan volilnega molka, ki jih lahko objavljajo fizične osebe, ki niso kandidati, ne funkcionarji stranke, predstavniki liste kandidatov,

ne sme pozivati k glasovanju za določenega kandidata, lahko se posreduje mnenje, polemika, strokovni ali običajen pogovor.

*Peti odstavek 1. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) določa, da se za volilno kampanjo štejejo zlasti:

  • propaganda v medijih, elektronskih publikacijah in propaganda z uporabo telekomunikacijskih storitev;
  • plakatiranje in javni shodi v zvezi z volilno ali referendumsko kampanjo (predvolilni shodi).       3. člen ZVRK določa, da lahko volilno kampanjo organizirajo kandidati ali kandidatke, predstavnik predlagatelja list kandidatov, politična stranka (3. člen ZVRK).

Vir

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine