20.8 C
Ljubljana
petek, 23 julija, 2021

Kako je sindikalist Branimir Štrukelj po nasprotovanju maskam v šolah obrnil ploščo

Pred dvema tednoma smo lahko poslušali glasne kritike s strani prvega sindikalista v državi Branimirja Štruklja glede nošenja zaščitnih mask v šolah, sedaj pa so si očitno v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) premislili. V nedavni izjavi za javnost so namreč izrazili kritiko, ker sedaj zaščitne maske v šolah niso več potrebne. Poleg tega pa še zahtevajo opravičilo predsednika vlade Janeza Janše, ker je bil za v svojem preteklem tvitu, ko so v sindikatu še nasprotovali zaščitnim ukrepom, kritičen do ščuvanja šolnikov s strani Štruklja ob pomoči stranke SD in ob tem poudaril, da to prispeva k ogrožanju zdravja in življenja otrok, učiteljev, staršev in vseh drugih prebivalcev Slovenije. 

 

Potem, ko se je na račun širjenja števila okužb Vlada RS odločila, da zaostri ukrep nošenja mask v šolah in vrtcih, je bilo mogoče videti, kako se je sindikat SVIZ spravil na okope in izrazil ostro nasprotovanje zahtevi. Ob tem pa so v svojo korist še izkoristili še spodrsljaj organizatorja dobrodelne prireditve Olimpijskega komiteja Slovenije, kjer udeleženci ob omizju niso nosili mask. Kljub temu, da se je ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Simona Kustec opravičila, so pozvali k njemu odstopu. S tem se je Branimir Štrukelj vnovič tako tudi v letih 2012 in 2013, ko je z udeležbo na vstajah rušil drugo Janševo vlado, vmešal v spodkopavanje oblasti.

Potem, ko je v soglasju s stroko vendarle prišlo do rahljanja ukrepov, kot so si sicer želeli v SVIZ, očitno nekdanjemu zetu Milana Kučana vnovič ni prav. Drugače namreč ne bi v nedavni izjavi zapisali, kako sedaj od predsednika vlade Janeza Janše in ministrice Kustec pričakujejo, da v luči širjenja okužb z novim koronavirusom priskrbita razlago, zakaj nošenje mask v šolah ni več nujno. Pri tem pa še navajajo, da so se zaposleni odkar, so učenci prestopili vrata šol, vlagali svoje napore v prepričevanje otrok čemu je pomembno spoštovanje zaščitnega ukrepa nošenja mask.

Foto: STA

Zaradi nedavnega manevra, ki je posledica nenadnega preobrata v razmišljanju glede nujnosti upoštevanja zaščitnih ukrepov, je marsikdo prišel do ugotovitve, da je očitno to še le ena izmed bitk, ki se jih gre Štrukelj v svojem boju zoper aktualno vlado. Na Twitterju so se namreč pojavili komentarji v smislu: “Dnevno obračanje stališč sindikata SVIZ je lep primer, v kakšne absurde pripelje politizacija sindikalnega gibanja.”; “Bola* je Štrukelj, to njegovo politikantstvo ni drugega kot “boj” proti vladi. Mi v šoli še vedno nosimo maske. SVIZ bi bilo potrebno urgentno ukiniti.”; “A ni ta isti SVIZ pred nekaj dnevi pljuval po vladi in zahteval odpravo mask pri pouku, češ da je to neživljenjsko, učiteljice pa ne morejo nosit maske 5 ur na dan…”; “Ko so se maske uvedle, je bi SVIZ proti nošenju mask. Naj razume, kdor more. Štrukljev cilj je vnašati v šolo čim več zmede.”; “Mislim, da bi ta SVIZ morali enostavno ignorirat. Ker karkoli vlada naredi, ti pri tem meketajo kot spuščene ovce!”; “Napredujemo (?), SVIZ je kritičen do SD koncepta “Šole brez mask”; “Torej SVIZ je proti nošenju mask v šolah, ko to predpišeta NIJZ in Vlada. Ko NIJZ in Vlada ukrep prekličeta SVIZ zahteva nošenje mask. SVIZ-a torej maske in učenci ne zanimajo, zanima ga le biti proti Vladi in NIJZ, ne glede na ukrepe. In tako bo dokler bo tam šef Kučanov zet”.

VEČ TUKAJ. 

Zadnje novice

Sorodne vsebine