-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Kako je premier Golob ponižal člane propadlih strank LMŠ in SAB?

Piše: Tanja Brkić (Nova24Tv.si)

Vsakodnevno se daljša seznam Golobovih praznih obljub, tokrat so v nemilost pri njem padli nekdanji člani LMŠ in SAB. Potem ko je Golob napovedal, da bodo po pripojitvi SAB in LMŠ Golobovi stranki njuni člani avtomatično postali člani Gibanja Svoboda, ni tako, saj zanje veljajo povsem enaki pogoji za vstop kot za vse ostale. Golob si več kot očitno ne želi “preveč” nekdanjih poslancev LMŠ in SAB v svoji vrsti, od tod tudi selekcija, je pa zdaj jasno, da so v tem primeru stranke v resnici le votlo orodje svojih ustanoviteljev, zato da niso brezposelni, za navadne člane pa jim ni mar. 

Čeprav je bilo poslancem nekdanjih strank SAB in LMŠ po pripojitvi h Gibanju Svoboda obljubljeno avtomatično članstvo, se je zdaj izkazalo, da so bile to le prazne Golobove besede, saj morajo tudi oni izvesti enak postopek včlanjevanja kot vsi ostali. Spoznanje, da so partijci drugih liberalnih strank povsem na milost in nemilost prepuščeni velikemu vodji, je očitno boleče in po poročanju N1 nekateri poslanci iz nekdanjih SAB in LMŠ nezadovoljstva ne skrivajo. Golob očitno previdno selekcionira, da ne bi kdo prestopil na desnico oziroma začel izdajati skrivnosti.

Če so nekdanji člani SAB in LMŠ menili, da jim je podpora Golobu nudila nek “privilegij”, so se močno zmotili. Robert Golob jih med svoje vrste ne želi sprejeti brez izpolnjevanja enakih pogojev za članstvo, ki veljajo za vse ostale. Nekdanji člani morajo prav tako kot vsi drugi izpolniti in podpisati pristopno izjavo ter pridobiti pisno priporočilo dveh dosedanjih članov Golobove stranke. N1 poroča, da so ob tem nekateri bivši člani LMŠ in SAB izredno nezadovoljni in da je to izkaz nezaupnice, pojavlja pa se tudi domneva, da Golobu ni všeč ideja, da bi jih bilo v Gibanju Svoboda preveč, saj bi bila potem tudi njihova moč in zahteve višje.

Robert Golob, Marjan Šarec in Alenka Bratušek (Foto: STA)

Vodja odnosov z javnostmi in marketing Gibanja Svoboda Vesna Vuković je trditve o selekciji za N1 sicer zanikala in poudarila, da gre za formalni postopek, a nekdanji člani ukinjenih strank zagotovo ne razmišljajo tako. Sicer pa je Robert Golob na začetku leta kot razlog, da so v statut kot pogoj za članstvo zapisali tudi priporočilo dveh članov stranke, navedel, da želijo preprečiti, da bi jim nasprotni tabor podtaknil kakšne člane oziroma da bi se zgodil sovražni prevzem stranke.

Konec junija je digitalni kongres Gibanja Svoboda z več kot 90-odstotno podporo potrdil pripojitev Liste Marjana Šarca (LMŠ) in Stranke Alenke Bratušek (SAB). S tem so stekli zadnji koraki k združitvi levosredinskih strank pod okrilje Gibanja Svoboda. Poleg članstva je Gibanje Svoboda dobilo še njune lokalne odbore ter evropska poslanca LMŠ Ireno Jovevo in Klemna Grošlja. LMŠ in SAB bosta v združeno stranko prispevali tudi proračunska sredstva, ki jih zakonodaja omogoča strankam, ki so na volitvah dosegle najmanj en odstotek glasov.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine