28.4 C
Ljubljana
sobota, 19 junija, 2021

Kako je ekonomist dr. Igor Masten komentiral Damijanov KUL program: Velik kup nesmislov na majhnem prostoru…

Slovenski ekonomist in redni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, dr. Igor Masten, je na svojem Twitter profilu komentiral del programa “Koalicije ustavnega loka”, ki ga je na svojem blogu objavil tudi Jože P. Damijan, ki se tiče t.i. likvidnostne sheme. Komentar je bil do tega dela programa uničujoč in je dr. Mastena na koncu prisilil tudi v ciničen zaključek.

 

Redni profesor na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, dr. Igor Masten, je na svojem Twitter profilu komentiral del programa “KUL”, ki ga je na svojem blogu ponosno objavil tudi Jože P. Damijan. Mastenovi so ta del programa uničili točko za točko, argument za argumentom. Masten jih je na koncu cinično poimenoval “velik kup nesmislov na majhnem prostoru”.

Vsebinska kritika programa

Dr. Masten je v osmih alinejah, na delce razstavil “močnejši del programa KUL koalicije”. Najprej je izpostavil neskladnost predloga z začasnim okvirjem Evropske komisije o državnih pomočeh v COVID krizi, tako glede ročnosti kot obrestnih mer. Naslednjo točko, “vloge preko interneta” je komentiral, da se to le sliši “kul in digitalno”, vendar v praksi pomeni, da bi moralo 14 bank delati 14 aplikacij, stroški bi bili visoki, izvajalcev pa na trgu zgolj par. Cinično je dodal, da banke komaj čakajo in da bo prej cepivo v trafikah kot bi bili KUL digitalni. Komentiral je tudi KUL-ov predlog, da se izvajanje prenese na banke. Banke, je opozoril, že zdaj izvajajo shemo in zdaj naj se izvajanje sheme prenese nanje? KUL predlaga tudi, da bi SID prevzel obveznosti do bank. Masten je komentiral, da imajo do bank obveznosti le posojilojemalci. Vprašal se je, če bi to pomenilo, da bi SID prevzel obveznost odplačevanja posojil. Zavrnil je smiselnost KUL-ovega zavračanja moratorijev, saj se jih prav podjetja iz Slovenije najbolj poslužujejo, obenem pa je Evropska bančna agencija pred kratkim objavila navodila za nadaljevanje ugodne regulatorne obravnave moratorijev.  

Za vrhunec nesmislov pa je imenoval to, da bo država neizterjana posojila (zakaj bi banke sploh izterjale, če dobijo vrnjenih 90%) konvertirala v lastniške deleže. To bi pomenilo, da bi nek DUTB 2 gospodaril z deleži po malih družinskih podjetjih in lokalih. Ta opcija na equity, je bil Mastenov komentar, bi bil glavni razlog nedelovanja sheme. Predlog konverzije v lastniški delež je Masten komentiral kot v nasprotju z zakonodajo o finančnem poslovanju podjetij. Sprožil bi se plaz sodnih sporov, ki bi zaposloval slovenska sodišča naslednjih 15 let.

Ta del programa je skupek nesmislov

Dr. Masten je zaključil s tvitom, v katerem je zapisal, da ima del programa o likvidnostni shemi 117 besed. Dodal je, da je bil do sedaj prepričan, da je fizično nemogoče skupaj napisati toliko nesmislov. Vprašal se je, kaj šele mora biti v preostalih 32 tisoč besedah.

 

Aleš Ernecl

Zadnje novice

Sorodne vsebine