24.3 C
Ljubljana
petek, 9 junija, 2023

Kaj takega! – Ustaviti jo je morala njena poslanska kolegica

Piše: Andrej Žitnik (Nova24Tv)

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je na predsednico Državnega zbora Urško Klakočar Zupančič naslovila dopis, v katerem jo poziva, naj vendar umakne spremenjen zakon o RTV iz zakonodajnega postopka, saj o zakonu z isto vsebino prednostno odloča Ustavno sodišče.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič je nedavno modrovala, naj si ji nihče ne upa ugovarjati, saj je pravnica in tako pozna bolje Poslovnik DZ kot številni poslanci, ki svojo funkcijo opravljajo več mandatov. Bila je namreč že večkrat opozorjena na sistematične kršitve predpisov znotraj hrama demokracije.

Tokrat se je morala v delo nekdanje sodnice vmešati še njena poslanska kolegica Mojca Šetinc Pašek. Po tistem, ko je Ustavno sodišče RS zadržalo izvajanje novega zakona o RTV, so v koaliciji še enkrat vložili isti zakon v skrajšani zakonodajni postopek. Da v tem primeru velja prepoved ponovnega vlaganja zakonov, je spoznal Odbor za kulturo, zato so obravnavo zakona umaknili z dnevnega reda. To pa očitno ni ustavilo Klakočar Zupančičeve. Mojca Šetinc Pašek ji je morala poslati dopis, naj “predloga zakona do nadaljnjega ne uvrščate v terminski program dela Državnega zbora.”

Kaj pravnici in predsednici DZ ni jasno?
Razlogi so jasni, še posebej pa bi morali biti znani osebam s pravno izobrazbo. “Naj vas torej še enkrat opozorim, da je Ustavno sodišče začasno zadržalo izvajanje dela 23. ter 24. in 25. člena sprejete novele zakona o RTV Slovenija in bo prednostno odločalo o njegovi ustavnosti,” je pojasnila poslanka Gibanja Svoboda in dodala, da predlog zakona ureja enako vsebino kot je predmet presoje zakona pred Ustavnim sodiščem, zato naj se predloga zakona ne uvršča na dnevni red delovnih teles in plenarnih sej.

Image

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine