-2 C
Ljubljana
sreda, 19 januarja, 2022

Kaj takega: Bivši partijski funkcionar Janez Kocijančič, ki je Adrio zadolžil za več kot 20 milijard nekdanjih tolarjev, bo postal “častni” meščan Ljubljane!

Častnim meščanom Ljubljane se bosta pridružila še humanitarka Anita Ogulin in partijski ter športni funkcionar Janez Kocijančič. Ljubljanski mestni svet je danes prejemnike občinskih nagrad, ki jih bo župan Zoran Janković podelil maja na slavnostni seji, potrdil brez razprave. S tem se nadaljuje Jankovićevo odlikovanje nekdanjih partijskih funkcionarjev, kar ni praksa modernih in demokratičnih družb.

Si predstavljate, da bi mesto častnega meščana Berlina dobil nekdanji funkcionar Hitlerjugenda? Na prvi pogled nezaslišano, pa vendar povsem enakovredno ravnanje se dogaja v Ljubljani, ki naj bi bila evropska prestolnica. Ne samo, da je župan Zoran Janković balkaniziral glavno mesto Slovenije, pomemben pečat ji je pustil tudi z nagrajevanjem ljudi, ki si tega nikakor ne bi zaslužili, saj je bila večina njih pomembnih v nekdanjem nedemokratičnem in enopartijskem režimu.

Pri Janezu Kocijančiču je komisija za priznanja izpostavila, da je nekdanji minister, ki je pozneje vodil družbi Interexport in Adria Airways, vodil različne športne organizacije, med drugim Smučarsko zvezo Slovenije in tudi Jugoslavije. Ta ista komisija je seveda zamolčala, da je Kocijančič podjetje Adria Airways močno zadolžil in da je takratnemu bančnemu sistemu nakopal veliko bančno luknjo v višini 20,94 milijarde nekdanjih tolarjev, ki smo jo morali sanirati davkoplačevalci v prvi sanaciji bančnega sistema. To pa še ni vse, saj se je Kocijančič celotno tranzicijo gibal v gospodarstvu, kot eden glavnih stricev iz ozadja pa naj bi veliko zaslužil s provizijami pri prodaji slovenskih podjetij Hrvatom, ima pa tudi podjetje s sedežem v ZDA.

Z Jankovićem se je pričelo odlikovanje komunistov

V letu 2006 je postal župan Ljubljane Zoran Janković. Z njegovo dobo se je nedvomno pričela inflacija častnih meščanov, ki so bili vedno bolj tudi ponovno politično profilirani. Na začetku mandata ni poleg Kristine Brenkove in Toneta Pavčka častni meščan postal Tito, temveč njegova manjša inačica Milan Kučan. Naslednje leto Irena Grafenauer in prof. dr. Vinko Dolenc, nato France Bučar, Miran Goslar, Ana Nuša Kerševan, Janez Stanovnik, Mojmir Sepe, Svetlana Makarovič, dr. Alenka Šelih, dr. Matjaž Kmecl, Štefka Drolc, Jurij Gustinčič, dr. Ljubo Bavcon, Jože Ciuha, dr. Zora Konjajeva, dr. Marko Vrhunec in lani Jelka Reichman ter Ciril Zlobec.

Med dobitniki priznanj prednjačijo simpatizerji levice

Poleg nazivov za častnega meščana je mestni svet danes potrdil tudi prejemnike nagrad in plaket glavnega mesta. Za nagrade je komisija predlagala ravnatelja osnovne šole Prule Dušana Merca, dolgoletnega direktorja Cankarjevega doma Mitjo Rotovnika, dolgoletno urednico občinskega glasila Nado Šumi, strokovnjaka na področju prometne varnosti Roberta Štabo in dekana fakultete za šport Milana Žvana.

Za dobitnike plaket glavnega mesta pa je komisija predlagala gasilca in člana civilne zaščite Ljuba Baša, glasbenika Janeza Bončino – Benča, lanskega zmagovalca 11. mednarodne olimpijade iz astronomije in astrofizike na Tajskem Alekseja Jurco, dolgoletnega in sedaj častnega predsednika Združenja borcev za vrednote NOB Ljubljana Bežigrad Feodora Fedjo Lužovca, direktorja Lekarne Ljubljana Marjana Sedeja, Botanični vrt Univerze v Ljubljani in Mestno zvezo upokojencev Ljubljana.

Mestni svet je prejemnike nagrad potrdil brez razprave, Janković pa bo občinska priznanja podelil na slavnostni seji mestnega sveta ob občinskem prazniku, poroča STA.

Peter Truden

Zadnje novice

Sorodne vsebine