5.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Kaj sta v zasebni sobi restavracije Cubo počela Tina Gaber in Žiga Debeljak?

Piše T. B. (Nova24TV)

Kakšen je bil namen srečanja premierjeve spremljevalke Tine Gaber in predsednika SDH Žige Debeljaka? V četrtek sta bila namreč opažena v eni od Ljubljanskih restavracij, kjer sta sedela v posebni sobi, račun pa je Debeljak poravnal s službeno kartico SDH. Ne glede na to, da Gabrova ni več registrirana na seznamu lobistov, to ne daje nobenega zagotovila, da do morebitnih zlorab informacij ne bo prišlo, kar je v preteklosti v eni od izjav potrdila tudi KPK. Kar pa še bolj bode v oči, je čas njunega srečanja, saj se dogaja ravno v tem obdobju, ko se zdi, da Golobu ministri in strici iz ozadja obračajo hrbet, kot smo že poročali, pa ima Golob že plane za naprej, ko zapusti svoj stolček.

Kar nekaj vprašanj se poraja ob dejstvu, da sta bila premierjeva spremljevalka Tina Gaber, nekdanja lobistka, in predsednik SDH in predsednik nadzornega sveta Telekoma Žiga Debeljak skupaj opažena v restavraciji Cubo. Glede na to, da sta odsedela v posebni sobi, se poraja dvom, da je šlo le za “običajno kosilo”, prej bi se zdelo, da se je začela resna priprava Golobovega “zlatega padala” po novem neuspelem poskusu v politiki. S konkretnimi vprašanji smo se obrnili tudi kar direktno na kabinet predsednika vlade, SDH in KPK.

Iz zanesljivih virov smo izvedeli, da sta Gabrova in Debeljak sestankovala v posebni sobi v restavraciji Cubo, odšla pa sta okoli 16. ure. Prva je odšla Gabrova, 5 minut za njo pa še Debeljak, ki naj bi poravnal račun s službeno kartico SDH. Kakšen je bil namen oziroma razlog njunega srečanja, sicer še ni znano, vendar ne moremo mimo dejstva, da je Gabrova nekdanja lobistka, Debeljak pa upravlja s celotnim državnim premoženjem in je predsednik nadzornega sveta Telekoma, družbe, ki ji je Nova24TV tako v napoto, da so nas v programski shemi premaknili iz vidnega na 701. mesto.

Spomnimo, da sta si premier in Debeljak celo tako blizu, da mu je Golob pred pozicijo predsednika uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) pred tem ponujal položaj finančnega ministra, a naj bi Debeljak ponujeno službo zavrnil, ker ni vajen delati za tako nizko plačo, okoli 3500 evrov neto.

Tina Gaber je bila sicer iz Registra lobistov izbrisana 15. decembra 2022, takoj po njeni razglašeni “romanci” z Golobom, kar so takrat tudi potrdili iz Komisije za preprečevanje korupcije. Takrat so iz KPK opomnili, da je z “Zakonom o integriteti in preprečevanju korupciji (ZIntPK), zavezanec kot funkcionar denimo tudi predsednik vlade, pri lobiranju vsebuje varovalo glede nasprotja interesov. Namreč, če bi lobiranec (npr. predsednik vlade) pri lobističnem stiku prepoznal okoliščine, v katerih bi lahko prišlo do nasprotja interesov, mora tak stik zavrniti in to sporočiti Komisiji. Z drugimi besedami: (zunaj)zakonski partner funkcionarja, s katerim ima ta izkazan osebni stik, pri funkcionarju ne more lobirati, četudi je registriran lobist, saj mora funkcionar stik zaradi preprečevanja nasprotja interesov zavrniti.” Kaj pa ko gre za “partnerjevega prijatelja”?

Nobenega varovala, da ne pride do zlorab, zgolj integriteta posameznikov
Na KPK so v eni od preteklih izjav podali podrobnejše pojasnilo: “Lahko pa ta partner kot registriran lobist (ali zakonsko opredeljena izjema – neregistrirani lobist) lobira pri katerem koli drugem javnem uslužbencu oziroma organu, če le ni z njim osebno, poslovno ali politično povezan, torej če tudi pri tem lobirancu ne obstajajo okoliščine nasprotja interesov. Se pa v primeru osebnega partnerstva lobista s funkcionarji pojavlja možnost tveganja, da bi tak lobist, ki nima nobenega pogodbenega razmerja z ministrstvom, s tem pa tudi ne nosi nobene odgovornosti v zvezi s prejetimi informacijami, informacije lahko zlorabil ali predal nepooblaščenim osebam ali pa jih uporabil v svojo (nepremoženjsko) korist. Je pa seveda to odvisno od integritete in profesionalnosti obeh vpletenih strani, da do tega ne pride.”

Če poenostavimo – v konkretnem primeru sestankovanja Gabrove in Debeljaka bi morali slepo zaupati njuni “integriteti”, kar pa ni nič kaj obetavna novica glede na njuno preteklost, sploh pa ne glede na namigovanja, da želi Golob pred odhodom iz politike konsolidirati slovensko energetiko, milijardno davkoplačevalsko pogačo, eno od zadnjih post-tranzicijskih trdnjav. Ministri odstopajo, Goloba so začeli kritizirati celo njemu prej naklonjeni mediji, kar vidno nakazuje na to, da ga strici iz ozadja počasi porivajo ven iz igre in prav prikladno se je ravno v tem času Golobova spremljevalka dobila s predsednikom SDH, ki je zadolžena za upravljanje kapitalskih naložb države.

Vprašanja premierju, KPK in SDH
Z vprašanji smo se obrnili direktno na kabinet predsednika vlade, Komisijo za preprečevanje korupcije in SDS. Od prvih dveh odgovora še nismo prejeli, medtem ko nam je SDH podal naslednji odgovor: “Spoštovani, predsednik uprave Slovenskega državnega holdinga mag. Žiga Debeljak nima poslovne plačilne kartice in vse stroške poslovnih obedov, ko gosti poslovne partnerje, poravnava sam. V zvezi s tem družbi SDH ne nastajajo nikakršni stroški. V tem tednu predsednik uprave ni imel nobenega poslovnega kosila ali srečanja v restavraciji, ki jo omenjate, morebitnih njegovih zasebnih srečanj pa seveda ne moremo in nismo dolžni komentirati, saj so zasebna stvar.” Torej ni šlo za “poslovno” srečanje, ampak srečanje zasebne narave, kar pa ne demantira nikakršnih morebitnih zlorab ali poskusa zlorab.

Debeljak sodi v ožji krog Boruta Jamnika, predsednika uprave Modre zavarovalnice, bremenili pa naj bi ga tudi kontroverzni Mercatorjevi nepremičninski posli na Balkanu, in sicer znameniti Mercatorjev nakup bencinskih črpalk Maxen (tu niti vodijo do Gregorja Golobiča in nekoč razvpitega odvetnika Mira Senice). Te posle je menda pod drobnogled vzelo tudi državno tožilstvo.

Kakšen je plan Golobove vlade, smo izvedeli nehote
Da je Golobova vlada nameravala centralizirati in konsolidirati celotno električno distribucijo s 300 milijoni evrov so razkrile šele poplave, saj sicer najbrž nikoli ne bi izvedeli. Vlada Roberta Goloba je v rebalansu proračuna za leto 2023 namenila 185,13 milijona evrov za odkup delnic malih delničarjev v petih elektrodistribucijskih podjetjih. Pri tem nameravajo prek Slovenskega državnega holdinga (SDH) 185,13 milijona evrov malim delničarjem izplačati še letos, “drugo pa SDH lahko prestavi v leto 2024”. Slednje pomeni, da dobrih 185 milijonov evrov ni končna cena, ki jo bomo za ta nepotrebni in visoko tvegani sporni nakup plačali davkoplačevalci.

Gre za podjetja Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Celje, Elektro Gorenjska in Elektro Primorska, kjer s proračunskim denarjem nameravajo iztisniti oz. izplačati male delničarje. Slednji si za izstop iz lastništva navedenih podjetij prizadevajo že več let. Večinska lastnica teh podjetij je namreč država, mali delničarji pa imajo okoli 20 odstotkov lastništva, s čimer ne morejo vplivati na poslovne odločitve. Želijo pa priti do denarja. In to se jim zdaj pod Robertom Golobom tudi obeta. Mali delničarji bodo tako po napovedih s prodajo na trgu malo vrednih delnic zaslužili bistveno več, kot če bi jih prodali po redni ceni, elektropodjetja pa bodo s tem postala stoodstotna last države.

Urejal bo Golobov prijatelj
Postopek odkupa oziroma iztisnitev malih delničarjev v teh podjetjih pa bo vodil nihče drug kot ravno Slovenski državni holding (SDH) pod vodstvom Debeljaka. Po navedbah poznavalcev je naslednji korak vlade Roberta Goloba ali njega osebno združevanje elektrodistribucijskih podjetij. Združeno podjetje naj bi nato vodil Golob, ki si tako pripravlja novo delovno mesto, zlato padalo, kjer bi lahko znova zajemal z zlato žlico.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine