30.7 C
Ljubljana
sreda, 19 junija, 2024

Kaj se dogaja z afero Fotopub?

Piše: Andrej Žitnik (Nova24tv.si)

Komaj zdaj, ko so naslovnice medijev polne poročil o aferi s slovenskim teologom in jezuitom patrom Markom Rupnikom, ki naj bi duhovno in spolno zlorabil več žensk, smo se začeli zavedati, da je podobna afera na slovenski umetniško skrajnolevi sceni (blizu koalicijski stranki Levica) povsem poniknila iz medijev, kot da se nič ni zgodilo. 

Spomnimo, afero Fotopub so sprožila anonimna pričevanja žrtev o spolnem nasilju Josipa Dušana Smodeja. Smodej je novomeški kulturnik in tudi zastopnik Fotopuba, kjer naj bi se dogajale spolne zlorabe. Skupaj s svojimi pomočniki naj bi z uporabo droge za posilstvo na kletnih zabavah spolno zlorabljal mlada dekleta, so pa se ob tem v javnosti pojavile še neuradne informacije o morebitni povezavi njegove druščine s politiki Levice. Omenjal se je predvsem Luka Mesec, ki je najprej lagal, da Smodeja sploh ne pozna, kasneje pa so bili na Twitterju objavljeni posnetki, kako se udeležuje ene od Fotopubovih razstav.

Samomor Uranjeka

Kmalu po tem, ko je udarila afera, je Slovenijo pretresla vest, da je samomor storil znan slikar Roman Uranjek. Takoj so se pojavile špekulacije, če je smrt morda neposredno povezana z afero Dušana Josipa Smodeja. Uranjek je namreč odšel v smrt 24 ur po prvi objavi in posledično izbruhom omenjene afere v medijih.

Uranjek naj bi bil tudi mentor Dušana Smodeja, skupaj sta prirejala nekatere galerije in razstave, a tudi zloglasne zabave. Te pa naj se ne bi odvijale samo v prostorih Fotopuba, ampak tudi na domu Romana Uranjeka. Zabave, začinjene z alkoholom in drogami (tudi prepovedanimi drogami za posilstvo – GBH), prihajalo je tudi do množičnih spolnih in drugih zlorab prisotnih deklet, celo do fizičnih mučenj – vezanje na radiator, nasilni spolni odnosi – kar naj bi se dogajalo v kleti Fotopuba.

Kaj se je vse v resnici dogajalo za štirimi stenami, zaradi smrti slikarja Romana Uranjeka verjetno ne bomo nikoli izvedeli. A ker naj bi šlo za zabavo elite, povezanih z levo politično srenjo, so tudi levi mediji o tem dolgo molčali.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko: na prvi fotografiji skupaj s Smodejem, na drugi desno z Uranjekom. (Foto: družbena omrežja)

Medijski molk, nato apologetstvo in zopet molk

Zgodba je bila v večinskih medijih tako povsem prikrita – o aferi so poročali le neodvisni mediji, kot je naš portal, Požareport, Siol (takrat še z urednikom Jančičem) in seveda socialna omrežja. Na koncu je zgodba postala prevelika, da bi jo bilo še mogoče ignorirati, in se je na to temo naredila tudi Tarča. A tudi ta je imela en sam namen: da se stvar pomete pod preprogo in opraviči Smodejeve grehe. Celo intervju z njim so naredili ne glede na to, kakšnih grozodejstev ga obtožujejo. Po tednu dni so mediji zopet povsem ukinili kakršnokoli poročanje o aferi. Zgodba je izginila z naslovnic tako hitro, kot se je pojavila.

Policija ovadbe podala na ljubljansko tožilstvo

Nato je prišel 20. avgust 2022. Ljubljanski kriminalisti in policisti so na novinarski konferenci naznanili, da so zaključili kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Zoper eno osebo je bila podana kazenska ovadba na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani, in sicer za štiri kazniva dejanja, med drugim omogočanje uživanja prepovedanih drog in dejanja zoper spolno nedotakljivost. V preiskavi so poleg kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost zaznali in preiskovali še druga, s tem povezana kazniva dejanja. Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je bilo ugotovljenih devet oškodovancev in odkrite tri osumljene osebe.

Fotopub. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zoper drugo znano osumljeno osebo so preiskovali dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. Ker kazenski pregon zoper osumljeno osebo ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo.

To pa je bilo tudi zadnje sporočilo v zvezi z afero. Tako s strani pristojnih institucij kot s strani večinskih medijev. Štiri mesece po tem zadeva očitno miruje in čaka na zastaranje v zaprašenih predalih kakšnega ljubljanskega tožilca. Kaj se torej dogaja z afero Fotopub? Za odgovore smo zaprosili ljubljansko državno tožilstvo, ki je primer prevzelo od policije – policija je namreč svoje delo že opravila.

Zastavili smo sledeča vprašanja:

Ljubljanska policija je v zvezi z afero Fotopub podala kazensko ovadbo za štiri kazniva dejanja, med drugim omogočanje uživanja prepovedanih drog in dejanja zoper spolno nedotakljivost in druga s tem povezana kazniva dejanja – skupaj 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je bilo ugotovljenih devet oškodovancev in odkrite tri osumljene osebe. Ovadbe so bile podane na vaše tožilstvo.Ker so od takrat minili že štirje meseci brez vsakih nadaljnjih informacij, nas zanima, kaj se s primerom dogaja?

Je tožilstvo v zvezi s tem sprožilo že kakršnekoli postopke?

Je zadeva že podeljena specifičnemu tožilcu oz. tožilki?

Koliko posameznih postopkov se vodi v omenjenem primeru?”

 

Ko prejmemo odgovore, jih bomo takoj objavili. Le upamo lahko, da afera Fotopub ne bo postala tipični “zombi” primer slovenskega pravosodja, ko primeri po desetletju ali več razvodenijo v zastaranje. Sploh v tem primeru, ko gre za spolne zlorabe mladih deklet.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine