7.6 C
Ljubljana
sobota, 24 februarja, 2024

Kaj piše ministrica Vrečko, ki je romala v Čebine na komemoracijo ob ustanovitvi komunistične partije?!?

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Ironija je, da vladni predstavniki nekaterim očitajo prav to, kar sami počnejo. Eden takih primerkov je zagotovo ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki je na Twitterju besede nekdanjega državnega svetnika označila za “obsojanja vredne, nedopustne in zavržne” in to dejansko brez pravega razloga – že samo omemba Adolfa Hitlerja je bila dovolj. Ko se sam udeležuje proslav ob čaščenju komunističnih morilcev, pa se ji zdi to sprejemljivo.

Odlomek oddaje Intervju z Matjažem Gamsom, nekdanjim državnim svetnikom, je iz tira vrgel kulturno ministrico Asto Vrečko, ki je njegovo izjavo ostro obsodila. Razlog? Gams je enostavno omenil resnično dejstvo oziroma predpostavko, ki je čisto mogoča – da je Hitler ne glede na dejanja “hotel dobro človeški civilizaciji”, kar je bila kaplja čez rob. Smešno, da si drzne očitati kar koli komur koli prav oseba, ki je brez sramu ne le z besedami ampak tudi dejanji poveličevala komunistične zločine.

Gamsova izjava se je glasila: “…ker po moje je tudi Hitler hotel dobro človeški civilizaciji, ampak seveda efekt je bil pa zelo negativen“. Izjava je bila na mestu, popolnoma logična, ampak ne za Asto Vrečko. Ta je izjavo ostro obsodila, hkrati pa dodala, da bi se bilo treba zanjo opravičiti. Zanimivo, ker se Asta Vrečko zaradi udeleževanja na proslavah kot npr. na Čebinah, ni nikomur opravičila. Nobeni od žrtev, ki je na kateri koli način utrpela škodo zaradi krutih komunističnih zločinov. Nasprotno, ministrica se je proslave s ponosom udeležila. “S povsem enako obrazložitvijo ste se vi udeležili ustanovitve političnega gibanja, ki je bilo izvirno teroristična organizacija in je pomorila veliko več nedolžnih Slovencev kot pa nacističnih vojakov”, je ob tem zapisal politični analitik Mitja Iršič na Twitterju.

 

V letu dni vladanja Golobove vlade smo bili priča marsičemu, kar ni skladno z demokratičnimi načeli, vendar je prav ta nastop Aste Vrečko presegel vse meje. Res je, da imamo v Sloveniji težave z obsodbo prejšnjega komunistično-socialističnega režima. Slovenski parlament ni bil nikdar sposoben sprejeti resolucije Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu iz leta 2009, ki obsoja vse totalitarne sisteme, to je nacizem, fašizem in komunizem. Slavljenje Titovega režima Aste Vrečko, ki je samo v Sloveniji odgovoren za več kot 700 množičnih grobišč, da ne govorimo o kršenju temeljnih človekovih pravic, pa je presegel vse meje. Nihče iz vladnih krogov se od tega ni distanciral in obsodil. To zelo jasno kaže, kje smo danes z demokracijo in s političnimi usmeritvami sedanje vlade.

Še nekaj mesecev nazaj smo poročali o tem, da je ministrica za kulturo Asta Vrečko iz vrst Levice po ukinitvi Muzeja slovenske osamosvojitve izrazila željo o tem, da bi se kipe Tita in ostalih vrnilo v park Brdo. Tudi to se ji je zdelo povsem sprejemljivo in le kako ne bi, saj je Tito le eden od njenih ideoloških junakov. Pri teh, ki častijo komunizem še danes, namreč namenoma obstaja pozaba, da je celo ustavno sodišče pred leti razsodilo, da Josip Broz Tito v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. “Ime Tito ne simbolizira zgolj osvoboditve ozemlja današnje države Slovenije izpod fašistične okupacije v drugi svetovni, temveč simbolizira tudi povojni totalitarni komunistični režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin,” so namreč navedli ustavni sodniki.

Foto: Twitter

Glede na to, da so vsi trije totalitarni sistemi, tako fašizem, nacizem in komunizem, v dvajsetem stoletju pustošili po slovenskem ozemlju, bi človek pričakoval, da bo slovenski narod sposoben enotno obsoditi vse tri totalitarne sisteme, ki so povzročili nemalo gorja. Pa vendar jim celo v letu 2022 večni jugonostalgiki ne le posvečajo muzeje, ob vsaki priložnosti se jim tudi klanjajo. In prav kulturna ministrica Asta Vrečko je ena istih, ki svojo skrajno levo držo kaže s poklonom Titu, enemu od njenih komunističnih “vzornikov”, po drugi strani pa si drzne obsojati izjavo, ki je nesporna zgolj zato, ker je v nasprotju z njeno ideologijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine