2.1 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Kaj oziroma kateri so odmevni rezultati nevladnikov z Metelkove 6, zavoljo katerih je bilo davkoplačevalcem vzetih na desetine milijonov evrov?

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Stranka SD že dalj časa organizira nekakšne spletne okrogle mize, na katerih o raznoraznih problemih besedičijo po navadi ravno člani omenjene stranke, zabubljeni v določen segment, odvisen od državnega denarja. Tudi tokrat ni bilo drugače. Na temo “Razvoj nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi dviguje kvaliteto življenja vseh nas” so spregovorili trije nevladniki in en sindikalist.

22. novembra 2021 so Socialni demokrati objavili posnetek Strokovnega posveta SD z naslovom “Razvoj nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi dviguje kvaliteto življenja vseh nas”, pogovora prek spleta pa so se udeležili strokovni vodja Asociacije Tadej Meserko, sindikalist sindikata “kulture in narave” Slovenije Glosa Denis Miklavčič, programski vodja Zavoda Kersnikova in kurator v galeriji Kapelica Jurij Krpan ter direktor Mirovnega inštituta dr. Iztok Šori. Pogovor je moderiral nekdanji minister za kulturo Dejan Prešiček.

“Že dolgo opozarjamo na stisko samozaposlenih v kulturi in nevladnikov,” je po zaključku pogovora čivkala predsednica SD Tanja Fajon“Njihov položaj se je med epidemijo še poslabšal. Situacija je akutna. Dolgotrajni postopki, zamude in še. Minister Simoniti medtem samovoljno obračunava in redči število samozaposlenih in nevladnikov.”

Če uspe ministru Vasku Simonitiju z večanjem sredstev za nevladnike, kakor trdi Fajonova “redčiti število samozaposlenih in nevladnikov”, potem je minister za kulturo čudodelec. Če spomnimo, se je proračun ministrstva za kulturo pod Simonitijevim vodstvom za leto 2021 povečal za 46 milijonov evrov. Gre za rekord v zgodovini samostojne Slovenije. Za časa Prešičkovega ministrovanja je znašal proračun za kulturo 162 milijonov evrov. Za časa ministrovanja Zorana Pozniča, ravno tako SD kader, je proračun za kulturo znašal 172,8 milijona evrov. Med Simonitijevim ministrovanjem je proračun za kulturo dosegel 237,9 milijona evrov.

Navkljub trditvam o nasprotnem s strani opozicije so na ministrstvu prepričani, da bo višji proračun “omogočil dodatno spodbudo ustvarjalnosti in začetek več kot desetletje zapostavljenih investicij v kulturo”. Na ministrstvu za kulturo so optimisti. Ne zavedajo se, da je kruhoborcem pomembno edino, kolikšen del pogače pripade njim.

Kaj so nevladniki na Metelkovi 6 sploh naredili za ljudi?
Na trditve Fajonove se je pridušal predsednik vlade Janez Janša“Naštejmo 10 odmevnih rezultatov v korist ljudi s strani nevladnikov z Metelkove 6, para vojske stranke SD, za katere je bilo delavcem, upokojencem in podjetnikom odtujeno na desetine milijonov evrov? Bo šlo?” je zanimalo premierja.

Metelkova 6 je naslov, kjer ima po trenutnih informacijah svoje prostore več kot 20 nevladnih organizacij. To so: Center za slovensko književnost, Društvo FPS – Filmski producenti Slovenije, Društvo NSK informativni center, Društvo za retroavantgardo (Laibach), Društvo za sodobni ples Slovenije, En Knap, Exodos Ljubljana, Forum Ljubljana, Gallus J. Carniolus, Inštitut za trajnostni razvoj, Otok, zavod za razvijanje filmske kultur, festival Kino Otok, Maska, Mesto žensk, Društvo za promocijo žensk v kulturi, Mirovni inštitut, Plesni Teater Ljubljana, Pravno–informacijski center nevladnih organizacij – PIC, SCCA, Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana, Sloga – platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, Škuc, Ustanova Gallus, Vertigo, Vitkar zavod in Združenje slovenskih ustanov – fundacij.

Prostori so v lasti ministrstva, številne od naštetih organizacij pa za uporabo niso plačevala niti najemnine. Še več, nalog za izpraznitev prostorov na Metelkovi 6 z namenom prenove, ki je bila odrejena še v času SD-jevega obvladovanja ministrstva za kulturo, je bil razveljavljen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine