17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Kaj je ogorčena upokojenka poslala na ZPIZ?

Piše: Ana Horvat (Nova24tv.si)

Medtem, ko se vladajoča garnitura navkljub občutnem povišanju življenjskih stroškov ne ukvarja z gmotnim položajem tistih z najnižjimi dohodki, smo bili nedavno priča novici o tem, da se bo občutno podražilo še dopolnilno zdravstveno zavarovanje, za katerega so sicer trdili, da bo ukinjeno. To sprenevedanje, ki mu ni ne konca ne kraja, je razburilo eno od upokojenk, ki se je odločila, da na Zavod za pokojninsko in invalidko zavarovanje (ZPIZ) pošlje hudomušno obvestilo o podražitvi pokojnine, ki predstavlja odgovor na ignoranco glede povišanja pokojnin. 

Spoštovani, sporočam vam, da s 1. majem 2023 napovedujem podražitev pokojnine za 30 odstotkov zaradi povišanja cen hrane, energentov, dodatnega zdravstvenega zavarovanja, avtomobilskega zavarovanja, cen sadik za domači vrt. Pritožba na odločitev s strani ZPIZ-a ne zadrži odločitve o podražitvi,” je v obvestilu zapisala upokojenka Angelca iz Zreč.

Čeprav je omenjeno obvestilo hudomušne narave, pa je vseeno še kako resnično, saj se življenjski standard upokojencev, še posebej tistih z najnižjimi pokojninami, občutno poslabšal. Borec za pravice upokojencev Pavle Rupar je zato ob 30-odstotnem dvigu premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ene od zavarovalnic opozoril, da skupaj s prisilno RTV naročnino to skupaj znese za eno celo pokojnino v višini približno 670 evrov!

Če Gibanje Svoboda trdi, da je skrb za starejše njihova prioriteta, tega v praksi ni videti nikjer. Potem ko je vlada navkljub zavedanju, da nas čaka kriza, vsem znižala plače, so vsakodnevni obiski trgovin za marsikoga postali prava nočna mora. Številna živila so se namreč navkljub Golobovi uvedbi košarice živil, ukrepa, za katerega je bilo že ob napovedi jasno, da ne bo prinesel nikakršnih rezultatov, podražila za nekajkrat. Še posebej težko s tem shajajo upokojenci, saj so bili ob visoki inflaciji deležni povišanja pokojnine za zgolj 5,2 odstotka, s katerim je nemogoče pokrivati življenjske stroške, ki so višji za 20 do 25 odstotkov, pri čemer ne gre pozabiti, da je potrebno poleg tega še plačevati dopolnilno zavarovanje in obvezni RTV prispevek. Čeprav je minister za zdravje v petek napovedal, da bodo do 1. maja našli rešitev okrog premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, pa marsikdo dvomi v to, saj smo bili s strani vlade priča že številnim časovnicam, ki so namesto vedno bližje, vedno dlje od same realizacije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine