-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Kaj je generalni direktor RTVS odgovoril Evropski delovni skupini glede manipulacij s strani Joveve

Piše: Tanja Brkić (Nova24TV)

Generalni direktor Andrej Whatmough je v pismu odgovoril delovni skupini za medije pri Evropskem parlamentu, ki je nedavno na vodstvo RTV Slovenija naslovila pismo, v katerem je izrazila “globoko zaskrbljenost zaradi domnevnega nenehnega slabšanja delovnih pogojev novinarjev”. Povod za poslano pismo delovne skupine je bilo med drugim tudi napačno obveščanje Irene Joveve, ki je tudi članice omenjene delovne skupine, meni evropska poslanka Romana Tomc, ki je to zapisala na Twitterju, in  priložila odgovor Whatmougha.

“Poslanka Evropskega parlamenta Irena Joveva je z napačnimi informacijami obveščala Medio Group z namenom, da bi ta podprla vladajočo koalicijo v svojih namenih. Vladajoča koalicija je tik pred tem, da po nezakonitem nujnem postopku prevzame politični nadzor nad nacionalno RTV,” je zapisala evropska poslanka Romana Tomc na Twitterju, zraven pa pripela pismo generalnega direktorja Andreja Whatmougha, ki je pojasnil in argumentiral, da je “zaskrbljenost” evropske delovne skupine odveč, hkrati pa opozoril na dejansko problematiko RTV Slovenija.

“Rad bi izrazil iskreno hvaležnost za vaše pismo z dne 22. novembra 2022, ki sem ga prejel še isti dan. Rad bi izkoristil priložnost, da se na kratko pogovorim in upam, da odpravim nekatere vaše skrbi. Na začetku bi vam rad zagotovil, da so svoboda govora, medijska svoboda in demokracija v vseh pogledih vrednote, ki so mi zelo pri srcu — res, verjamem, da lahko rečem, da to velja za vsakega izmed mojih 2.136 sodelavcev RTV Slovenija”, je uvodoma zapisal Andrej Whatmough.

Člani delovne skupine za medije v Evropskem parlamentu, med katerimi je tudi Irena Joveva, so v pismu pozvali generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha in direktorja TV Slovenija Uroša Urbanijo ter izrazili “zaskrbljenost zaradi nenehnega slabšanja delovnih pogojev novinarjev na RTV Slovenija ter zaradi splošnega kršenja medijske svobode in uredniške neodvisnosti”. Spomnili so, da so lani decembra v Evropskem parlamentu sprejeli resolucijo, ki je med drugim pozivala k prenehanju vseh političnih vmešavanj in pritiskov na uredniško politiko RTV ter k zaščiti neodvisnosti izdajateljev televizijskih programov. Whatmough je v svojem odgovoru pojasnil dejansko situacijo, ki kaže na to, da je Joveva  z napačnimi informacijami želela manipulirati EU, da bi vladajočo koalicijo podprla v svojih namenih, na kar je opozorila tudi Tomčeva.

 

Nihče od voditeljev ni bil odpuščen ali prerazporejen, število voditeljev se je povečalo
Whatmough je pojasnil in zagotovil, da pod njegovim vodstvom noben novinar na RTV Slovenija ni bil podvržen niti enemu ukrepu, ki bi ga lahko razumeli kot kazen, sploh pa ne nižanje plače, prerazporeditev na manj primerno ali slabše plačano delovno mesto oziroma odpoved o zaposlitvi, saj so kadrovske odločitve na RTV Slovenija v domeni ustreznega urednika, da pa je prišlo do nekaterih sprememb od novega urednika. Nadaljeval je, da je bilo nekaj sprememb narejenih v oddajah Dnevnik in Odmevi, vendar pri tem ni bil noben obstoječi voditelj odpuščen ali prerazporejen, kvečjemu se je število voditeljev povečalo.

Luka Svetina je nedavno postal nova delovna sila v Odmevih. (Foto: zajem zaslona)

Generalni direktor je pojasnil, da so se konec leta 2021 lotili projekta zaradi upada gledanost, zato so se odločili nekatere televizijske oddaje ukiniti, s tem pa narediti prostor za nove in aktualne oddaje, pri čemer je to sprejel in odobril programski svet, “po istem preglednem in demokratičnem postopku, ki se uporablja za vsakoletni programski načrt in finančni proračun od EDGE naprej, pri čemer je zagotovljena avtonomija upravljanja in programiranja,” je zapisal Whatmough v pismu in dodal, da bi bil “začetek takšnega programa nemogoč brez upoštevanja obstoječe programske ponudbe na Slovenija 1 zaradi omejenih finančnih sredstev”.

Problematika financiranja je ključna, vlada ni stopila naproti
Whatmough je poudaril problematiko financiranja in opozoril, da je RTV vlado na to opozarjala že od leta 2017, da pa je sedanja vlada celo uradno podala stališče, da se bo to uredilo šele ob uveljavitvi novega zakona o RTV Slovenija in to kljub dejstvu, da se RTV Slovenija trenutno sooča z velikimi težavami, ki izhajajo predvsem iz rasti cen električne energije, “v letu 2021 smo za elektriko porabili okoli 3,5 milijona evrov, letos naj bi ta številka dosegla 8 milijonov evrov, prihodnje leto pa 11 milijonov evrov. RTV Slovenija zaradi naraščajočih cen elektrike ni prejela nobene finančne pomoči, čeprav ima sprejete ukrepe za pomoč podjetjem in drugim javnim ustanovam. RTV Slovenija je morala kot odgovor na te izzive izvajati ukrepe za zmanjševanje stroškov, sedanja vodstvena ekipa pa je prihranila vsaj 5 milijonov evrov”, je pojasnil Whatmough.

Golobova vlada je na poti do avtokratske podreditve javne RTVS. (Foto: STA)

Sedanji parlament je julija letos sprejel zakon brez kakršne koli javne razprave
Zagotovil je, da na RTV Slovenija pozorno spremljajo vse pobude in predloge zakonodaje v zvezi z javnimi mediji v Evropi in Sloveniji, Evropski parlament in Evropska unija sta tudi avtorja več pobud, vključno s predlaganim zakonom o svobodi medijev. Whatmough je v nadaljevanju opozoril na 5. člen predlaganega zakona o svobodi medijev, ki “določa ukrepe za zaščito avtonomije in neodvisnosti javnih medijev zlasti v zvezi z upravljanjem ponudnikov javnih medijskih storitev. Eden od takšnih zaščitnih ukrepov vključuje, da se vodstvo javnih medijev lahko razreši pred iztekom njihovega mandata le izjemoma, če ne izpolnjujejo več zakonsko vnaprej določenih pogojev, potrebnih za opravljanje svojih nalog, ki so vnaprej določeni z nacionalno zakonodajo ali za posebne razlogov nezakonitega ravnanja ali resne kršitve, kot je vnaprej opredeljeno v nacionalni zakonodaji.”

Evropska poslanka Irena Joveva je pred evropskimi poslanci širila laž o skrajni desnici v Sloveniji. (Foto: zajem zaslona)

Whatmough: novi zakon je protidemokratičen
Slovenska nacionalna zakonodaja že vsebuje takšne zaščitne ukrepe in jamstva glede pravilnega postopka v zvezi z razrešitvijo uprave. A kljub temu bodo prihodnjo nedeljo slovenski volivci povabljeni na referendum, da se izrazijo o novi RTV Slovenija. Zakon, ki ga je sedanji parlament sprejel julija letos, je bil sprejet brez kakršne koli javne razprave, brez kakršnega koli javnega nadzora, pod izrednimi pooblastili. Ustava pooblašča državni zbor v uporabo v času vojne ali podobnih državnih nesreč. Zakon bo takoj po uveljavitvi razrešil vse dosedanje vodstvene in nadzorne organe RTV Slovenija brez ustreznega postopka, ki ga predvideva predlog Zakona o svobodi medijev in je že zapisan v slovenskem državnem pravu. Whatmough je prepričan, da je skladno s tem novi zakon protidemokratiče tako po obliki kot vsebini. Whatmough je ob koncu povabil delovno skupino, naj sama obišče RTV Slovenija in razpravlja o vprašanjih, predstavljenih v pismu, saj bodo dobili vse želene odgovore in videli, da razloga za njihovo zaskrbljenost ni.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine