12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kaj imata skupnega Šarčeva vlada in muslimanski Pakistan?

Pravica do svobode izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja bo očitno kmalu le še del preteklosti, saj se je vlada Marjana Šarca okrepljeno lotila spreminjanja medijske zakonodaje, ki nas vrača nazaj v komunistične čase, ko je bilo zaželenos le tisto poročanje, ki je bilo na roko vladajoči oblasti. Več kot očitno je, da je Šarčeva vlada s pomočjo Židanove SD in kulturnega ministra Zorana Pozniča navdih našla v medijski zakonodaji, ki se izvaja v večinsko muslimanski republiki Pakistan, kjer zaradi stroge cenzure ni dovoljeno poročanje tistih medijev, ki želijo predstavljati prepričanja, ki so drugačna kot tista od opozicije ali sploh kakorkoli poročati o njej.

Iz Pakistana namreč poročajo, da so oblasti onemogočile predvajanje televizijskih programov, ki so si “drznili” predvajati intervjuje in govore opozicijskih poslancev, kar kaže na to, da v državi vlada stroga cenzura, za katero bi si mislili, da nima mesta v 21. stoletju.

Za opozicijske voditelje ni na voljo medijskega prostora

11. julija so tako le po nekaj minutah predvajanja prekinili predvajanje intervjuja na Hum TV z opozicijsko voditeljico Maryam Nawaz. Prejšnji teden pa so trem novičarskim programom onemogočili oddajanje, ker so si “drznili” predvajati govor Nawazove in to celo brez kakršnegakoli predhodnega opozorila! Glede na to, da je bilo 1. julija na Geo TV prekinjeno tudi predvajanje intervjuja nekdanjega pakistanskega predsednika Asifa Ali Zardarija, ne čudi, da si je drznil oglasiti eden izmed uveljavljenih pakistanskih novinarjev Hamid Mir, ki je brez dlake na jeziku preko družabnega omrežja Twitter poudaril, da je očitno, da Pakistan ni svobodna država zaradi omejevanja svobode govora.

 

Authorities in have cut off news channels for airing interviews and speeches by opposition politicians. Pakistani authorities must allow the press to report freely and safely.

 

Odbor za zaščito novinarjev (Committee to Protect Journalists) je nevladna organizacija s sedežem v New Yorku, ki je v svojem poročilu za leto 2018 izpostavila, da si pakistanske oblasti okrepljeno prizadevajo za zastraševanje novinarjev in jih pozivajo k samocenzuri, čeprav je jasno, da bi pakistanska oblast morala poskrbeti za svobodno poročanje. Na tem mestu je marsikdo v Sloveniji upravičeno zaskrbljen, saj je Šarčeva vlada v spregi s stranko SD pripravila novo medijsko zakonodajo, s katero želijo pod členom, ki ureja prepoved spodbujanja k neenakopravnosti in nestrpnosti, cenzurirati vse vsebine, ki bodo po njihovi oceni prispevale k spodbujanju narodne, rasne, verske, spolne in druge neenakopravnosti, k nasilju in vojni, ali razpihovale narodno, rasno versko, spolno ali drugo sovraštvo in nestrpnost.

Foto: STA

Društvo novinarjev Slovenije bo pomagalo pri cenzuriranju

Pristojni inšpektor pa bo tisti, ki bo lahko izdajatelju odredil, da “sporno” programsko vsebino odstrani ali preneha z njenim razširjanjem prek medija ali pa delo odredil, da ta preneha z njenim razširjanjem prek medija, oziroma odredil druge ukrepe za odpravo nepravilnosti in pomanjkljivosti v skladu z zakonom, ki ureja inšpekcijski nadzor. Inšpektorju bo pokritje za cenzuro dajalo kar društvo novinarjev, namreč iz člena nove medijske zakonodaje je mogoče razbrati, da bo lahko pristojni inšpektor za mnenje zaprosil tudi “reprezentativna strokovna” združenja novinarjev in medijev glede tega ali določena vsebina spodbuja kakšno izmed oblik nestrpnosti in neenakosti.

Glede na to, da bodo sodili o tem, kaj je nestrpno družbeno-politični delavci, ki delujejo po principu vidnega funkcionarja Zveze komunistov Slovenije Jožeta Smoleta, je jasno, da bo objektivnost ocene pod velikim vprašajem. S takšno zakonodajo smo nedvomno blizu pakistanski medijski zakonodaji, kjer vlada stroga cenzura. Le vprašanje časa je, ko bo tudi pri nas v medijih prepovedano izražanje kritik s strani opozicije. Jasno je, da se bo Slovenija s tem močno oddaljila od demokratičnih držav zahodnocivilzacijskega kroga, saj bo v praksi prišlo do kršenja 39. člena Ustave RS, ki zagotavlja svobodo izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja.

Hana Murn

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine