29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Kaj drugega tudi nismo pričakovali: premier Šarec zanikal posredovanje pri zaposlitvi svoje nekdanje uslužbenke na Sovi – po njegovo gre za diskreditacije s strani SDS

Premier Marjan Šarec se je na Facebook profilu danes odzval na poročanje o domnevnem posredovanju pri zaposlitvi nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi. Kot je zapisal, “nisem vršil nobenih pritiskov glede zaposlitve”. Tudi druge navedbe glede članov kabineta so namenjene zgolj temu, “da bi nas med seboj sprli in ustvarili nezaupanje”, meni Šarec po poročanju STA.

“Pa nas ne bodo, še bolj bomo grizli! To je vse kurjenje mokrih drv. Kdor se boji vročine, naj ne hodi v kuhinjo, je izrek, ki se ga v kabinetu večkrat spomnimo. Mi se vročine ne bojimo. Tudi govorice, kako smo v koaliciji tik pred razpadom in sprti, ne držijo,” je zapisal premier.

Ob tem je pojasnil, da je zadnji dve leti po vstopu v državno politiko že navajen, da je deležen vztrajnih namigovanj in neresnic s strani raznih portalov, povezanih s stranko SDS. “Začelo se je z mojo preteklostjo, mojo posvojitvijo in mojim domnevnim tujim poreklom. Tokrat mi očitajo zunajzakonsko razmerje, kar pomeni, da so se spet spravili na osebno raven. Omenjena gospa nikoli ni bila zaposlena na občini Kamnik, niti z njo nimam nobenega razmerja,” je zatrdil Šarec.

“Prepričan sem, da je v naši ljubi Sloveniji dovolj resnih problemov, ki jih rešujemo in jih moramo reševati. In to skupaj,” je zapis zaključil premier.

Poslanska skupina SDS je predlagala, naj komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) obravnava morebitno zlorabo Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) s strani Šarca in državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca, o kateri je v ponedeljek poročal spletni portal Požareport. Zlorabila naj bi svoj položaj in politični vpliv za ureditev službe nekdanji uradnici občine Kamnik na Sovi, in sicer mimo pogojev in razpisov za delovna mesta v Sovi.

V Sovi so navedbe o morebitni zlorabi agencije že v celoti zavrnili. V torek pa je nekaj članov Knovsa obiskalo sedež Sove, kjer so preverjali postopke kadrovanja in očitke o nepravilnostih pri zaposlitvi nekdanje uradnice kamniške občine, je poročal Spletni časopis. Dokončni izsledki nadzora še niso znani.

Knovs od Sove zahteval podatke o zaposlovanju v času Šarčeve vlade

Komisija DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) je v torek med nenapovedanim nadzorom na Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji (Sova) zahtevala podatke o zaposlovanju v času vlade Marjana Šarca, je danes povedal predsednik Knovsa Matej Tonin (NSi). Sovi so priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Pooblaščena komisija Knovsa, ki so jo sestavljali Tonin, Žan Mahnič (SDS), Zvonko Černač (SDS) in Monika Gregorčič (SMC), je v torek opravila nenapovedan nadzor na Sovi, kjer je preverjala kadrovanje v agenciji.

Kot je danes v izjavi za medije pojasnil Tonin, so na Sovi preverili, koliko ljudi je bilo v času Šarčeve vlade zaposlenih v agenciji z javnim razpisom in koliko brez njega. Te podatke so tudi pridobili, Sovi pa priporočili, naj čim več zaposlitev poteka na podlagi javnega razpisa.

Za zaposlitve brez javnega razpisa so od Sove zahtevali razpisno dokumentacijo in podatke o prijavljenih kandidatih brez imen in priimkov, zgolj s seznamom njihovih kompetenc. Te podatke bo Sova zagotovila v najkrajšem možnem času, je povedal Tonin.

Kot je pojasnil, se bo Knovs na podlagi teh dokumentov odločil, kako naprej. Če bodo dokumenti pokazali, da so v Sovi brez javnega razpisa zaposlili posameznike, ki niso imeli najboljših kompetenc, bodo to prijavili inšpektoratu za javno upravo, ki se ukvarja s tovrstnimi zadevami, je napovedal Tonin.

Če bo inšpektorat ugotovil nepravilnosti, Tonin pričakuje popravljalne ukrepe in tudi politične posledice. “Politične konsekvence so pa vedno odvisne od politične kulture,” je priznal.

Tonin o konkretnih primerih ni želel govoriti, prav tako ne sme razkriti identitete pooblaščenih oseb v Sovi.

Gre za primer zaposlitve nekdanje uradnice občine Kamnik na Sovi, pri kateri naj bi po poročanju nekaterih medijev posredovala predsednik vlade Šarec in njegov državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec. Šarec kakršenkoli pritisk glede njene zaposlitve zanika. Knovs pa je primer začel preiskovati na pobudo SDS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine