2.5 C
Ljubljana
nedelja, 28 novembra, 2021

Kacin: Makedonija bi lahko članica Nata postala v enem letu

Makedonija bi lahko polnopravna članica zveze Nato postala v enem letu, je za STA ocenil slovenski veleposlanik pri Natu Jelko Kacin po potrditvi sporazuma o imenu Makedonije v grškem parlamentu. Če bi stvari tekle, kot si vsi želimo, bi lahko makedonska zastava pred Natom plapolala še pred koncem leta, najpozneje pa v začetku leta 2020, je dejal.

Makedonija bo sicer de facto članica Nata postala razmeroma kmalu, de iure pa, ko se bo končal proces ratifikacije v vseh zaveznicah, je povedal Kacin v izjavi za STA po današnji potrditvi prespanskega sporazuma v grškem parlamentu.

Naslednji korak je sicer podpis pristopnega protokola. “Mi smo pripravljeni in tudi sam imam že pooblastilo vlade, da podpišem pristopni protokol,” je poudaril slovenski veleposlanik pri Natu.

Brž ko nas bo še zadnja zaveznica seznanila s tem, da ima mandat za podpis pristopnega protokola, bo ta podpisan, kar pomeni, da se bo od takrat naprej lahko Makedonija že začela pripravljati na sodelovanje v ključnih formatih zasedanj zavezništva, je pojasnil veleposlanik.

To naj bi se po neuradnih ocenah zgodilo najpozneje v desetih dneh.

S tem se za Makedonijo po Kacinovih besedah začne obdobje, ko kot opazovalka sedi tudi na formalnih zasedanjih in se intenzivno pripravlja na polnopravno članstvo.

Ključno sporočilo, ki ga bo mogoče videti tudi na posnetkih z zasedanj Severnoatlantskega sveta, se bo glasilo: Nato izpolnjuje svoje zaveze, je poudaril Kacin in dodal, da je to za Makedonijo v tem trenutku zagotovo pravo sporočilo.

Kdaj bo Makedonija postala tudi polnopravna članica zavezništva, ni mogoče točno napovedati, saj je to odvisno od ratifikacijskih postopkov v zaveznicah, ki so različni.

Kacin ocenjuje, da bi ratifikacijski proces lahko bil končan v letu dni ter da bi, če bi šlo vse gladko, makedonska zastava pred Natom lahko plapolala še pred koncem tega leta, najpozneje pa v začetku leta 2020.

Zadnje novice

Sorodne vsebine