15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Jurij Lep potrdil pogovore s Slugo o ustanavljanju poslanske skupine nepovezanih poslancev, DeSUS podpira interpelacijo proti Simonitiju, večina njenih poslancev pa ne

Piše: P. G.

Poslanec Jurij Lep, ki je že pred nekaj dnevi napovedal izstop iz poslanske skupine DeSUS, je danes potrdil, da se z vodjo poslancev SMC Janjo Sluga pogovarja o ustanovitvi poslanske skupine nepovezanih poslancev. Zadnje dni so sicer vse glasnejša ugibanja, da utegnejo Sluga, Igor Zorčič in Branislav Rajič zapustiti poslansko skupino SMC.

Lep, ki ima zlasti v zadnjem obdobju večkrat različna stališča od poslanskih kolegov v DeSUS, v današnji izjavi novinarjem ob robu seje DZ ni natančno opredelil, kdaj bo izstopil iz poslanske skupine. To je sicer napovedal 15. marca. Že tedaj je izrazil željo, da bi se mu pridruži še kdo od poslancev. “Zdaj vidim, da se mi pridružujejo. Če se bodo, bom toliko bolj vesel,” je danes dejal Lep.

Nova poslanska skupina naj bi bila “sredinska”

Kdo se mu bo pridružil, še ne ve, pričakuje pa, da bodo ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, v kateri bodo “razmišljali sredinsko”. Kaj se bo zgodilo, torej ali bodo začeli ta postopek ali ne, bo po njegovih besedah jasno v roku enega tedna. Sam verjame, da je za to več kot 80 odstotkov možnosti.

Lep sicer ni pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali se o tem pogovarja s tremi poslanci SMC. Potrdil pa je, da se o tem pogovarja s Slugo. Vsak ima po njegovih besedah svojo nalogo. “Jaz se pogovarjam z enim, ona se z enim …,” je pojasnil. A po njegovih besedah s Slugo nista dorekla, kdaj bi lahko to naredili.

V javnosti so zlasti zadnje dni glasna ugibanja o tem, da utegnejo trije poslanci zapustiti poslansko skupino SMC, in sicer morda še pred četrtkovo sejo sveta SMC. Pri tem se poleg Sluge omenja predsednika DZ Igorja Zorčiča in Branislava Rajića. Sami teh ugibanj za zdaj javno niso komentirali.

Morebiten prestop Zorčiča bi pomenil tudi konec njegovega predsedovanja državnemu zboru. V tem primeru bi DZ dobil novega predsednika iz vrst NSi, najverjetneje bi to postal Jožef Horvat. Po mnenju Bojana Požarja bi izstop Zorčiča in Sluge iz SMC skoraj zanesljivo pomenilo konec njune politične kariere. Če bo do nove poslanske skupine vendarle prišlo, pa bo s tem prišlo do nerodne situacije pri Odlazkovih medijih, ki so glasno namigovali o Zorčičevih tesnih povezavah s SDS.

DeSUS interpelacijo podpira, njeni poslanci večinoma ne

Stranka DeSUS je sicer sporočila, da podpira interpelacijo ministra za kulturo Vaska Simonitija, o kateri se razpravlja danes. Prepričani so, da je minister izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev, so v DeSUS navedli v sporočilu ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo. Izjave poslancev poslanske skupine DeSUS pa kažejo, da ne bodo glasovali enotno.

Iz stališča poslanca DeSUS Jurija Lepa na seji DZ lahko razberemo, da se bodo poslanci DeSUS o glasovanju odločili po razpravi. Je bilo pa stališče poslanske skupine zelo ostro do ministra.

Predlagateljice interpelacije – opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB – same nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra. Z glasovi DeSUS in ob tem, da ni znano ravnanje vseh poslancev SMC, bi se možnost uspeha interpelacije lahko povečala oz. bi se lahko obetal tesen rezultat. Vendar pa posamične izjave poslancev DeSUS kažejo, da v DeSUS ne bodo enotni.

Lep napoveduje podporo interpelaciji. Poslanec Robert Polnar, ki je sicer član poslanske skupine DeSUS, ne pa tudi član stranke, pa interpelacije ne bo podprl. Po njegovih besedah imajo namreč danes na interpelaciji ministra, ki je zgodovinsko gledano uresničil najvišji odhodkovni proračun za kulturo v času samostojne Slovenije.

Po Polnarjevih besedah so se v poslanski skupini dogovorili, da bosta dva poslanca podprla interpelacijo, trije pa ne. “Ali to še drži, ne vem. Vem pa, da sam interpelacije ne bom podprl,” je dejal.

Poslanec Branko Simonovič v izjavi ob robu seje DZ sicer ni želel razkriti, kako bo glasoval. Spomnil je le na stališče poslanske skupine, da se bodo na podlagi razprave na koncu odločili, kako bodo glasovali.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je v izjavi ob robu seje DZ dejala, da je treba sicer glede odločitve poslancev DeSUS počakati do glasovanja. A po njenem mnenju interpelacije ne bodo podprli in položaj ministra tako ni ogrožen.

Za razpravo je predvidenih 18 ur. Če je ne bodo zaključili do 22. ure, jo bodo nadaljevali in odločali o interpelaciji v četrtek, poroča STA.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine