17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Jureta Jankovića, sina ljubljanskega župana, ujeli v prisluhe s prekupčevalci z drogo, toda …

“Že dejstvo, da je potoval z osumljencem v Beograd v navedenih okoliščinah in da se je z njim pogovarjal o poslih in dobičkih, vsekakor izkazuje razloge za sum, da sta Jure Janković in Alen Sulejmani udeležena pri kaznivih dejanjih Dejana Keferta.”

V uredništvu smo pridobili dokument, v katerem ministrstvo za notranje zadeve sprašuje Specializirano državno tožilstvo (SDT) o zadevi: Jure Janković in Alen Sulejmani – razlog za sum storitve kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (…) – pobuda za izdajo odredbe o posredovanju podatkov za telefonski promet (…)”. Glede na to, da so pristojni v Sloveniji že 20. 1. 2012 od srbske Službe za boj zoper organizirano kriminaliteto (SBPOK) prejeli poročilo, zakaj so se pri nas zganili šele septembra 2012, zgodilo pa se ni nič.

Spomnimo …
4. novembra 2014 je senat ljubljanskega okrožnega sodišča pod predsedstvom Srečka Škerbca skoraj povsem upošteval predlog tožilca Jožeta Levašiča, ki je za šesterico predlagal večletne zaporne kazni. Obtoženi so vpletenost v tihotapljenje heroina iz Turčije in kokaina iz Dominikanske republike na začetku sojenja zanikali. A vmes se je zgodilo marsikaj. Obramba je predlagala izločitev dokazov, češ da so bili pridobljeni nezakonito, a so dokazi, tako tuji kot naši, ostali v sodnem spisu. Ob koncu postopka pa so obtoženi očitno presodili, da ima tožilstvo v rokah vendarle premočne karte, in so krivdo priznali. Dejan Kefert je takrat dobil štiri leta in 11 mesecev zaporne kazni. Malo manj časa sta mu družbo delala brata Anton in Simon Lucaj, prvi štiri leta in osem mesecev, drugi pa štiri leta in sedem mesecev. Fredija Kukovca so obsodili na štiri leta in štiri mesece zapora, Slavišo Kojadinovića na tri leta in 11 mesecev zapora, Jakoba Jakija Berganta pa na dve leti in osem mesecev. Sodišče je zaradi olajševalnih okoliščin le za Simona Lucaja in Berganta izreklo tri mesece blažjo kazen, čeprav je olajševalne okoliščine naštevala tudi obramba drugih. Spomnimo, da gre pri šesterici za stare znance policije, Kukovec pa je bil na Norveškem zaradi tihotapljenja droge obsojen celo na 15 let zapora. Šesterica je poleg tega plačala še denarne kazni, in sicer od 1.600 do 9.000 evrov, vrniti pa so morali tudi več kot sto tisoč evrov, kar so zaslužili s preprodajanjem mamil. Največ, kar 78.550 evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi je moral vrniti Simon Lucaj. Nekaj denarja so šesterici zaplenili že policisti, sodišče pa je nekaterim podaljšalo plombe na njihovih nepremičninah.

Kako so prekupčevali?
Šesterica je sodelovala v srbsko-slovenski kriminalni združbi, v kateri je imel največjo vlogo Vinko Rakonjac, ki je Slovence organiziral, da so v Amsterdam na Nizozemskem, kjer se je povezal s kupci heroina, vozili rjavi prah. Tožilstvo je obtoženim očitalo, da so heroin, skupaj 7,5 kilograma, jeseni 2011 kupili v Turčiji. Za kilogram rjavega prahu naj bi bili odšteli 24 tisoč evrov, na Nizozemsko pa naj bi bil potoval v več manjših pošiljkah. A niso bili vedno uspešni. Smolo je v Avstriji imel Kukovec, ki se je nekega dne v Ljubljani vkrcal na avtobus. Ko so avstrijski organi med kontrolo potnikov pregledali njegovo prtljago, so našli več kot dva kilograma heroina.

Kokain je združba kupovala od neznancev v Dominikanski republiki, zanj so odšteli okrog 40 tisoč evrov za kilogram. Tožilstvo je trdilo, da so hoteli v Sloveniji, Srbiji, Španiji in na Nizozemskem prodati pet kilogramov kokaina, a je vse skupaj padlo v vodo. Štirinajstega januarja 2012 so na letališču v kraju Punta Cana v Dominikanski republiki aretirali Srba Nebojšo Bojovića, ki je imel med prtljago štiri obešalnike, v njih pa 2,5 kilograma kokaina. Tudi Bergant bi moral v obešalnikih pretihotapiti kokain in je bil kot “turist” že v Dominikanski republiki ter imel v Punti Cani rezerviran povratni let. A se je dobavitelj kokaina zaradi prijetja srbskega kurirja ustrašil, zato ga je Bergant čakal zaman.

Pridobljeni dokument
Zdaj pa smo v uredništvu smo pridobili dokument, povezan z omenjenimi obsojenimi kriminalci, v katerem ministrstvo za notranje zadeve sprašuje Specializirano državno tožilstvo (SDT) glede zadeve: “Jure Janković in Alen Sulejmani – razlog za sum storitve kaznivih dejanj Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog (…) – pobuda za izdajo odredbe o posredovanju podatkov za telefonski promet (…)”. Dokument z datumom 26. 9. 2012 v obrazložitvi piše, da obstaja utemeljen sum, da so Dejan Kefert, Jakob Bergant, Fredi Kukovec, Anton Lucaj in Simon Lucaj ter Slaviša Kojadinović (naštete je sodišče spoznalo za krive, kot smo opisali uvodoma, op. p.) v sodelovanju z identificiranimi srbskimi državljani organizirali in izvršili kazniva dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po členu 186 KZ-1, in razlogi za sum, da sta Alen Sulejmani in Jure Janković prikrivala njihova dejanja ter s tem storila kaznivo dejanje Prikrivanja po členu 217. členu KZ – 1B. Kot piše v omenjenem dokumentu, so pristojni z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov (…) in na podlagi podatkov, pridobljenih od srbske policije, ugotovili, da je podan utemeljen sum, da se prej navedeni osumljenci v okviru mednarodne kriminalne združbe ukvarjajo s kaznivimi dejanji, povezanimi s preprodajo in transportom prepovedanih drog. V nadaljevanju izvemo, da so Dejan Keferet, Simon Lucaj in Anton Lucaj kot člani širše mednarodno organizirane kriminalne združbe tihotapili prepovedano drogo heroin iz Turčije čez območje Republike Srbije v Republiko Slovenijo, prepovedano drogo kokain pa iz Dominikanske republike v Slovenijo. Omenjeni osumljenci so prav tako v različnih medsebojnih povezavah že izvršili najmanj dve kaznivi dejanji, povezani s transportom večjih količin prepovedanih drog, in sicer je bil dne 15. 2. 2012 v Avstriji pri tihotapljenju več kot 2 kg heroina prijet Fredi Kukovec, dne 13. 1. 2012 v kraju Punta Cana v Dominikanski Republiki pa še Nebojša Bojović, ko je tihotapil 2,5 kilograma kokaina.

V prisluhe ujeli Jureta Jankovića
Pri izvajanju kontrole telefonskih številk pa so pristojni zabeležili pogovore Jureta Jankovića in osumljenega Dejana Kefereta, ko sta se pogovarjala o osebah Miloš in Demetri, v nadaljnjih pogovorih pa tudi o osebi, ki jo imenujeta Debelj za Mercator, in o sestanku dol, kar je najverjetneje pomenilo Beograd. Prav tako so pristojni 20. 1. 2012 od srbske Službe za boj zoper organizirano kriminaliteto (SBPOK) prejeli poročilo (tega je uredništvo Demokracije prav tako pridobilo), da je 9. 1. 2012 v jutranjih urah osumljeni Dejan Keferet vstopil v Srbijo čez mejni prehod Batrovci v družbi z Alenom Sulejmanijem in Juretom Jankovićem. Kot piše v uvodoma omenjenem dokumentu, so se slednji »napotili proti Beogradu, kjer so se v restavraciji Kuhinja sestali z neznano osebo, s katero so kosili. Janković, Sulejmani in neznana oseba so nato odšli na naslov (…), kjer se nahaja podjetje Kik company. Dejan Keferet je že pred tem poklical Dejana Nedoviča, ki ga je nato prišel iskat s svojim avtomobilom Toyota Yaris in skupaj sta se odpeljala do Vinka Rakonjca. Okoli 12.15 ure sta Dejan Nedovič in Dejan Keferet odšla od Vinka Rakonjca in se odpeljala na naslov podjetja Kik company, kamor sta vstopila in nato so po nekaj minutah skupaj s Sulejmanijem in Jankovićem izstopili, se usedli v vozilo in odšli v smeri avtoceste Beograd–Šid.

Foto: STA

O poslih, o pričakovanih dobičkih …
Prav tako je glede na pridobljene informacije, ki sta jih pridobili in s katerimi sta razpolagali tako slovenska kot srbska policija, slednja ugotovila, da sta v Beograd na sestanke z glavnim organizatorjem transportov heroina in kokaina pripotovala ravno Jure Janković in Alen Sulejmani. Vodja preiskave tako ugotavlja, da že dejstvo, da je osumljenec potoval na tako pomemben sestanek v času, ko je prejšnji dan v Dominikansko republiko po kokain potoval kurir po naročilu glavnega organizatorja transportov kokaina, da je osumljenec odšel na sestanek k tej osebi v času, ko je v Sloveniji že čakal kurir, ki je po njegovem nalogu odšel na pot v Dominikansko republiko takoj po sestanku, in ko je jasno, da je osumljenec takrat v Srbiji prevzel denar za plačilo kokaina, ki ga je bilo treba zagotoviti kurirju iz Slovenije, izkazuje razloge za sum, da sta osebi, ki sta vozili osumljenca ali se z njim peljali, osumljeni pomoči ali sodelovanja pri izvršitvi kaznivega dejanja. Kot že rečeno, pa bi lahko šlo tudi za kaznivo dejanje prikrivanja po 217. členu KZ-1B. V nadaljevanju beremo, da iz vsebine nadzorovanih pogovorov izhaja, da sta se z osumljencem Dejanom Keferetom pogovarjala o poslih, o pričakovanih dobičkih, o procentih, ki jih pričakuje, pri čemer je bistvena vsebina prekrita, pa sogovorca kljub vsemu vesta, o čem je govor. (…) “Že dejstvo, da sta potovala z osumljencem v Beograd v navedenih okoliščinah in da sta se z njim pogovarjala o poslih in dobičkih, vsekakor izkazuje razloge za sum, da sta Jure Janković in Alen Sulejmani udeležena pri kaznivih dejanjih Dejana Kefereta.”

Zgodilo se ni nič
Vodja preiskave sklene, da SDT poda predlog preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Ljubljani za izdajo odredbe navedenima mobilnima operaterjema za pridobitev podatkov za določeno časovno obdobje, da bi se ugotovila vloga Alena Sulejmanija, lastnika podjetja Sport cars, d.o.o., in Jureta Jankovića v mednarodni organizirani kriminalni združbi, ter da se ugotovi identiteta drugih vpletenih oseb (kurirji, organizatorji …). Kot je razvidno iz dokumenta ministrstva za notranje zadeve (20. 6. 2013), je v t. i. zadevi Skandinavec Okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo njihov predlog glede pobude za izdajo odredbe o posredovanju podatkov za telefonski promet Alena Sulejmanija in Jureta Jankovića. Pisno zavrnitev pa je prejela državna tožilka SDT in ne ministrstvo za notranje zadeve.

Okrožno sodišče v Ljubljani je zavrnilo predlog glede pobude za izdajo odredbe o posredovanju podatkov za telefonski promet Alena Sulejmanija in Jureta Jankovića. (foto: Matic Štojs)

(Članek je bil prvotno objavljen v reviji Demokracija, 18. aprila 2019.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine