18.3 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Jure Ferjan za Demokracijo: Državotvorna drža strank SDS, SMC, NSi in DeSUS je Slovenijo rešila najhujšega. V nasprotnem primeru bi prišlo do kolapsa zdravstva, kaj pa to v času epidemije pomeni, vemo.

O politiki, medijih in aktualnem družbenopolitičnem dogajanju v Sloveniji smo se pogovarjali s poslancem Slovenske demokratske stranke (SDS) Juretom Ferjanom. Najmlajši poslanec zdajšnje sestave Državnega zbora Republike Slovenije je govoril tudi o cepljenju in predsedovanju Svetu Evropska unije.

DEMOKRACIJA: Jure, glede na to, da sva še pred nedavnim praktično skupaj delala kot novinarja in urednika na Nova24TV in Demokraciji, kjer smo si delili prostore, te bom v pogovoru tikal. S politiko in SDS si povezan praktično od malega, če se malo pošalim.

FERJAN: Res je, politika me zanima že od rane mladosti. V Slovensko demokratsko stranko sem se včlanil pri dobrih 18 letih, 5. oktobra 2011. V skoraj desetletju zame SDS ni le stranka, temveč velika družina. Že na začetku sem bil zelo zagnan, priznam, tudi poln želja in ciljev. V Slovenski demokratski mladini sem v dobrih sedmih letih dobil veliko priložnosti. Kot član izvršilnega odbora, vodja kabineta, podpredsednik in na koncu še predsednik Sveta SDM pa verjamem, da sem prispeval svoj delež k aktivni mladinski politiki, ki ima v stranki SDS pomembno vlogo.

DEMOKRACIJA: Kot novinar, televizijski voditelj in nato tudi urednik si odigral pomembno vlogo pri nastajanju velikega novega medijskega projekta, 4 mesece si bil tudi v. d. odgovornega urednika Nova24TV in Nova24TV.si.

FERJAN: V prvi ekipi projekta Nova24TV smo na zgodbo gledali iz prepričanja, kaj se da narediti in ne, česa vse se ne more. Bilo je veliko ovir, veliko težav, a smo zmogli. Vedno se je našla rešitev. To je bil čas, ko sem za projekt Nova24TV živel.

DEMOKRACIJA: Ko sem sam leta 2002 postal glavni in odgovorni urednik revije Demokracija, smo bili pogosto v situaciji, da smo bili poleg Maga edini, ki smo s svojimi prispevki razbijali monopol levih režimskih medijev, zaradi česar sem se večkrat znašel na sodišču.

FERJAN: Medijski projekt Nova24TV so nekateri najprej ignorirali, potem se mu posmehovali, nato je bilo nekaj zatišja, danes pa se ga, ne le nekateri, marveč mnogi bojijo – predvsem tisti, ki so prej lahko popolnoma svobodno manipulirali z javnostjo.

Nova24TV je utrla pot pluralizaciji slovenskega medijskega prostora. Dostop do informacij je ključen, vtis in mnenje pa smo si ljudje sposobni ustvariti sami.

DEMOKRACIJA: Kako ob tem gledaš na poročanje RTV Slovenija, predvsem na njen informativni program, ki ga plačujemo vsi davkoplačevalci?

FERJAN: Želim si, da bi bilo poročanje RTV Slovenija vselej objektivno in nepristransko. Žal opažam, da ni tako. Nacionalni medij ima v družbi pomembno vlogo, v času epidemije še toliko bolj. Izpostavil bi dejstvo, da mediji ne le poročajo o javnem mnenju, ampak ga tudi ustvarjajo.

DEMOKRACIJA: Na devetih volitvah v Državni zbor RS, ki so potekale 3. junija 2018, si kandidiral na listi SDS v volilni enoti ena v volilnem okraju Tržič in dosegel odličen rezultat (1.790 glasov oz. 26,91 odstotka) in v okraju prepričljivo zmagal, a ti je le za las zmanjkalo, da bi postal poslanec. SDS je takrat prepričljivo zmagala, kljub temu pa je t. i. manjšinsko vlado sestavila drugo uvrščena LMŠ pod vodstvom Marjana Šarca.

FERJAN: V kampanji smo z ekipo delali od jutra do večera, na terenu smo obiskali praktično celotno občino in vidno izboljšali zadnji volilni izid v Tržiču, na kar sem ponosen. Na terenu smo pustili pečat. Čeprav nisem bil neposredno izvoljen v Državni zbor RS, sem bil rezultata zelo vesel, predvsem prepričljive zmage stranke.

Iskreno rečeno sem bil šokiran, ko je Marjan Šarec oblikoval vlado, veliko manj šokiran pa sem bil, ko je odstopil s položaja predsednika vlade. Stranke, ki na prvo mesto postavljajo politiko izključevanja in ne vsebine, ne morejo na dolgi rok delovati skupaj in vzdržati. To se je pokazalo zelo hitro. Nenehne menjave ministrov, nesoglasja, pomanjkanje izkušenj in znanja so terjali svoj davek. Osebno verjamem, da potrebujemo na mestu predsednika vlade izkušenega politika in državnika, kar Janez Janša zagotovo je.

(Celoten intervju si preberite v novi številki revije Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine