11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

»Jugoslovenarstvo« Tita Turnška: hvali se z obiski Jajca, Kumrovca, toži se mu po Jugoslaviji

»Udeležili smo se proslave v spomin na bitko na Sutjeski, proslave nekdanjega Dneva mladosti v Kumrovcu, kjer je sodeloval tudi Partizanski pevski zbor, ter obletnice drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu.« Nekako tako je videti celotno 22 strani dolgo letno poročilo o delu in poslovanju Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije.

Kakšne so v resnici vrednote Tita Turnška, ki je v minulih dneh doživel serijo živčnih zlomov zaradi intervjuja Jožeta Možine z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom (TUKAJ) in nato v maniri izkušenega psihopata napadel vse, ki zgodovine ne razumejo tako, kot jo on sam, je razvidno iz letnega poročila.

Zveza, ki jo vodo Turnšek, je zelo jugonostalgična in rusofilsko socialistična. Skoraj vsa njihova potovanja v tujino so bila bodisi potovanja v republike nekdanje Jugoslavije ali v Rusijo.

Takole opisujejo svoje lansko delo, za katero neto davkoplačevalcem ukradejo 0,57 milijona evrov na leto:

»Mednarodna dejavnost je bila v letu 2017 nekoliko manj intenzivna. Redno vzdržujemo stike z veteranskimi organizacijami na območju bivše Jugoslavije. Udeležili smo se proslave v spomin na bitko na Sutjeski, proslave nekdanjega Dneva mladosti v Kumrovcu, kjer je sodeloval tudi Partizanski pevski zbor, ter obletnice drugega zasedanja AVNOJ-a v Jajcu. Ugotavljamo lahko, da v Kumrovec prihaja vsako leto več obiskovalcev iz Slovenije. Vedno več obiskovalcev iz Slovenije je tudi na drugih spominskih prireditvah po skupni bivši domovini (npr. igmanski marš, sremska fronta, Drvar, bitka na Neretvi). Dvakrat smo se sestali s predstavniki SAAB Hrvaške in koordinirali skupne proslave od Bedenice do Kučibrega. Dobre so povezave med posameznimi združenji z obeh strani meje. Dober primer takega sodelovanja je npr. med združenjem Kočevje in organizacijo SAAB Gorski Kotar. Intenzivno so potekali stiki z italijanskim AMPI-jem, predvsem v obmejnih pokrajinah na Tržaškem ter v Benečiji in Julijski krajini. V letu 2017 je bilo tudi več medsebojnih obiskov z organizacijo koroških partizanov.«

Odnose z Rusijo pa takole:

»Zelo dobre odnose imamo z Rusko federacijo veteranov. V letu 2017 je bilo Sloveniji 6 srečanj z njihovimi predstavniki. Naši člani (53) so se na povabilo predsednika Putina udeležili parade ob obletnici zmage 9. maja v Moskvi. Ob tej priliki so bili povabljeni tudi na sprejem v Kremelj, ob 2 polaganju vencev na spomenik pred Kremljem pa so jim izkazali vojaške časti. To povabilo lahko imamo za posebno priznanje naši organizaciji za vzdrževanje spomenikov padlim sovjetskim vojakom, ki so se med drugo svetovno vojno pridružili naši NOV.«

Seveda, Turnškova zveza, kot se za parazitske nevladne organizacije spodobi, ne mara kapitalizma oziroma neoliberalizma. »Na vidiku so na eni strani velike družbene spremembe kot posledica digitalizacije, na drugi strani pa prodora neoliberalnih ekonomskih in tudi političnih idej. Vse to narekuje, da postavimo v ospredje vprašanje naših vrednot, predvsem njihove vsebine v novih okoliščinah,« opisujejo v poročilu, ki ne more brez »obsodne klero-fašizma«:

»Skrajna desnica se po vsej Evropi še naprej krepi. Pri nas postaja klero-fašizem vedno bolj agresiven, na spletnih omrežjih in v nekaterih medijih že poziva k likvidacijam in pobijanju. Prišli smo tako daleč, da se organizirajo oborožene klero-fašistične skupine. V preteklem letu smo politike in tudi širšo javnost večkrat opozarjali na te pojave. Odziva vrha države pa ni ali pa je bil vsaj do sedaj mlahav in neučinkovit. Potrebno bo najti nove oblike povezovanja naprednih sil naše družbe in tudi širše, kar bo naša prednostna naloga v naslednjem obdobju.«

Kot je razvidno iz poročila, je imela ZZB za vrednote NOB konec lanskega leta 40.561 članov (2,94 odstotka manj kot leta 2016), od katerih jih je članarino plačalo 35.315. Leta 2017 je sicer umrlo 1835 članov Turnškove zveze, ki je lani organizirala okoli 600 proslav in 600 komemoracij.

Če kdo želi prebrati celotno poročilo, ga najde TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine