17.4 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Judit Varga: “Za nas demokracija pomeni voljo ljudi”

Piše: Kulturnimarksizem.si

Intervju z madžarsko ministrico za pravosodje Judit Varga. Fidesz Viktorja Orbána je 3. aprila osvojil četrti zaporedni mandat in veliko absolutno večino.

Najprej bi vam rada čestital za izid volitev prejšnji mesec. Nihče ni pričakoval tako prepričljive zmage Fidesza, kakšni so vzroki za tako veliko podporo madžarskega ljudstva?

Madžari so videli, da ima krščansko-konservativna stran eno skupno strast, in ta strast se imenuje Madžarska. V zadnjih 12 letih smo dokazali, da so interesi Madžarov za nas na prvem mestu. Zato smo ustvarili milijon novih delovnih mest, zmanjšali splošne stroške, gradili delovna mesta, hkrati pa zagotovili finančno podporo družinam in starejšim. Naš kredo je, da mora Madžarska ostati suverena krščanska država, kjer pojmi, kot so vera, domovina ali družina, niso le zastarele besede, temveč prave vrednote, ki tvorijo hrbtenico naše tisočletne madžarske identitete. Držali smo se za roko in svetu poslali jasno sporočilo: ne glede na intrige in zvite trike evropske levice, s katerimi želi Madžarsko spraviti na kolena, se bomo uprli in se zavzeli za naše rojake ter prihodnost naših otrok in vnukov, hkrati pa ostali resnični in pošteni partnerji v EU. Na koncu vedno zmaga srce!

V Bruslju je zmaga Fidesza bolela. Od prvega dne se je govorilo o “zakoniti, a krivični zmagi”, Evropska komisija pa je sprožila mehanizem pravne države za sankcioniranje Madžarske. Ali imajo v Bruslju težave z demokracijo? Se vam ne zdi, da lahko takšna dejanja vodijo le v razpad EU?

Stavim, da je bil izid volitev za bruseljske evrokrate, ki očitno uporabljajo drugačno opredelitev demokracije, precej trezen. Za nas pomeni voljo ljudi. In madžarski državljani so jasno povedali, da si ne želijo vrnitve propadle levice. Mehanizem pravne države je zgolj politično orodje za maščevanje za zmago nacionalne konservativne stranke. Naj spomnim na članek v Bloombergu, mediju, ki mu težko očitate, da je konservativen, da bi bili ti kazenski ukrepi v tako zahtevnih časih tvegani. Toda Bruselj vztraja in se ne ozira na posledice. Pravzaprav bi takšni nepomembni politični spopadi le porušili že tako krhko zaupanje v institucije EU. Kljub temu bomo vztrajali in ostali odprti za dialog, da bi končno uresničili sanje naših ustanovnih očetov: biti združeni v različnosti.

Več si lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine