11.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Jožef Horvat v intervjuju za novo Demokracijo: »Seveda ne bomo opoziciji privoščili te nagrade, da bi vrgli puško v koruzo, kot jo je Marjan Šarec«

Piše: Vida Kocjan

Pogovarjali smo se z vodjo poslanske skupine Nove Slovenije (NSi) Jožefom Horvatom, ki nam je razkril nekatere podrobnosti o spremembah davčne zakonodaje za podjetja in posameznike, o načrtovani debirokratizaciji, delu ministrov NSi v času epidemije, državnem zboru in stopnji kulture v njem ter koaliciji pa tudi o zamenjavi predsednika državnega zbora.

Demokracija: Vlada je pripravila sveženj predlogov sprememb davčnih zakonov, za kar ste se zavzemali tudi v NSi. Na novinarski konferenci ste poudarili, da morajo tisti, ki delajo in ustvarjajo dodano vrednost, od svojega dela imeti več, kot imajo danes. Kaj od sprememb lahko pričakujejo v gospodarstvu, koliko jim bo laže?

Horvat: Davčna razbremenitev predstavlja enega ključnih elementov gospodarskega programa NSi. Predlog reforme, ki ga imamo na mizi, je gotovo najresnejši predlog po davčnih reformah nekdanjega finančnega ministra in prvega predsednika NSi Andreja Bajuka. Predlagane rešitve bodo dolgoročno učinkovale na konkurenčnost ter rast in razvoj slovenskega gospodarstva. Gospodarstvo želimo spodbuditi k dodatnemu investiranju, kar bo pozitivno vplivalo na prihodke. Zakonske rešitve smo skrbno premislili, da bi tudi z davčnimi ukrepi spodbudili gospodarsko okrevanje po epidemiji COVID-19. Davčna obremenitev dela je v Sloveniji zelo visoka. Strošek dela je precej višji kot v državah, ki so naši najbližji tekmeci. Predlog reforme poleg nekaterih drugih izboljšav za naše gospodarstvo prinaša veliko bolj konkurenčno poslovno okolje na področju obdavčitve dela. Z davčno razbremenitvijo bodo naši delodajalci lahko svojim delavcem omogočili višje neto plače. V obravnavi je končno tudi razvojna kapica, s katero želimo visoko kvalificiranim kadrom olajšati odločitev, da svoje talente uresničijo v Sloveniji. Predlagane so tudi številne druge rešitve, ki bodo zelo koristile našemu gospodarstvu, npr. zvišanje olajšave za podjetja, ki na prakso sprejmejo vajence ali zaposlijo mlade, uvedba olajšave za zaposlovanje oseb s poklici, ki jih primanjkuje, ter uvedba olajšave za spodbujanje zelenega in digitalnega prehoda. Lahko bi še dolgo našteval.

Demokracija: Kako pa bo s fizičnimi osebami? Poudarili ste, da nekdo, ki dela, v naših državi ne sme biti reven, ampak mora zaslužiti dovolj za dostojno življenje. Bodo te spremembe dovolj?

Horvat: Za Novo Slovenijo je delo vrednota. Tisti, ki delajo, morajo od svojega dela tudi imeti več. Verjamem, da posameznik z denarjem zna ravnati bolj odgovorno in preudarno kot država. Iz enega evra zna narediti dva. V Novi Sloveniji zaupamo ljudem in to je sestavni del našega gospodarskega programa. Predlagana razbremenitev dohodnine s povišanjem splošne olajšave bo povečala neto plače zaposlenih. Neto plača v višini 1.300 evrov bi se že v letu 2022 povišala za 22 evrov. Leta 2025 pa bi zaposleni na mesec prejel že 86 evrov več, nekdo z neto plačo 3000 evrov pa bi mesečno prejel okrog 110 evrov več. Gre torej za konkretne učinke s konkretnimi številkami. Poleg sprememb splošne olajšave velja omeniti tudi ugodnejšo davčno obravnavo izplačila tako imenovane božičnice.

Celoten članek si lahko preberete v novi Demokraciji!

Zadnje novice

Sorodne vsebine