12.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 26 septembra, 2022

Jože Možina odgovarja Ilinki Todorovski: Kaže, da ni bilo konkretne pritožbe gledalca, ampak tvoj kritični motiv, in da te pri intervjuju dejstva sploh ne zanimajo!

»Izpostavljam, da si s tem, ko si mi na pogovoru 31. 7. nakazala kršitev programskih standardov, še preden si mi poslala pritožbe, ki naj bi to omenjale in počakala na moj odgovor, sprožila dvom. Tvoj včerajšnji odgovor je nekoliko drugačen. Izpostavljaš, da lahko varuh poda mnenje tudi o vsebinah, o katerih ne prejme nobene pritožbe. Slednje ima le posredno zvezo s tem, kar zapišem uvodoma, kaže pa, da ni bilo konkretne pritožbe gledalca, ampak tvoj kritični motiv, kar ni moč spregledati. Kot tudi ne tvoje izjave na sestanku, da te pri intervjuju dejstva sploh ne zanimajo!« je varuhinji pravic gledalcev Ilinki Todorovski zapisal urednik in novinar Jože Možina. Njegov odziv na žalitve, pritožbe in pohvale v zvezi z intervjujem z zgodovinarjem Jožetom Dežmanom, ki je bil predvajan 22. julija, je objavljen na spletni strani varuhinje pravic gledalcev.

Možina je zapisal, da ne pozna internih dogovorov okrog posredovanja pritožb, dokazljivo pa ve, da je vse do sedaj sproti dobival pritožbe in pohvale, ki mu jih je prepošiljala tudi Ilinka Todorovski. »Potem vse do včerajšnje selekcije nič? Hvala za poslane izseke, a kako naj bi vedel, da je to celota pritožb? Vsega skupaj je bilo zelo malo, odziv v hiši pa paničen, kot da gre za izredne razmere. Sedaj mi na intervencijo spet pošiljate kar prihaja na račun oddaje, škoda, ker se to ni dogajalo sproti,« je zapisal Možina in dodal:

»Čudi me, da varuh ne loči med pritožbo in žalitvijo, prvo bi lahko sam zavrnil in pritožitelja pozval tako k konkretizaciji pritožbe kot k kulturi dialoga in s tem k slednjemu tudi prispeval. Da bi bil stil vodenja, ob različnih okusih gledalcev, ob manjku bistvenega predmeta kritike problematičen, pa je prozorno.«

 V nadaljevanju objavljamo kritike in žalitve na račun intervjuja ter odgovore Jožeta Možine.

 

ODZIVI NA ODDAJO (med 23. in 25. 7.)

Taksen intervju s človekom, ki naj bi bil zgodovinar, pač ne sodi na nacionalno televizijo. Ne samo potvarjanje zgodovine med 2. Svetovno vojno,  tudi žalitve in nesramnosti brez primere. Tako “Zveza norcev” razlaga zgodovino drugače kot g. Dežman in enako kot vsa ostala Evropa, kjer se ve, kaj je to bil nacizem , fašizem in tudi kolaboracija. Taksno nesramno nakladanje pač ne sodi na nacionalno TV  in nima popolnoma nič s pravo demokracijo. T o se v pravi demokratični družbi niti pod razno ne bi smelo zgoditi .Prav tako takšne oddaje kar naprej netijo sovraštvo in netoleranco in se bolj razdvajajo narod, čeprav po drugi strani predvsem vsi na velika usta govorijo o spravi. Kako se naj narod spravi , če se predvsem ena stran zelo trudi prilivati ognja in narod deliti. Saj poznamo zgodovino “deli in vladaj”. (NP)

MOŽINA: To, da intervju s tako temo ne sodi na javno televizijo, je mnenje pritožnika in ne ustreza javnemu interesu, pa tudi ne razviti družbi. Komunistični režim je na slovenskih tleh samo po vojni po ocenah vodilnih raziskovalcev pobil okoli 100.000 zaščitenih oseb (vojni ujetniki, civilisti, tudi ranjenci, bolniki in invalidi), od tega po popisu Inštituta za novejšo več kot 15.000 Slovencev. Po slovenskem pravnem redu so bili umorjeni brez sojenja – torej nedolžni, kar je v kriminalistični akciji Sprava obravnavano kot zločin proti človeštvu. Po zakonu o popravi krivic svojci umorjenih dobivajo odškodnine. Izpostavljati, da je govor o pobitih in več kot 600 moriščih ter slabem odnosu do partizanskih pokopališč netenje sovraštva, je seveda perverzno in znak poškodovanega občutka za sočloveka. Pritožnik ne ovrže nobenega v intervjuju izpostavljenega dejstva. To, da mu obravnava te konkretne tematike ni všeč, je premalo za dokaz neprimernosti. 

Že dlje časa razmišljava z ženo, da bi prenehala plačevati RTV prispevek za vašo “javno” televizijo, ki vse bolj tone v privatne sfere delovanja “vaših” specialistov in manipulantov z zgodovino slovenskega naroda, predvsem z manipulacijo razlage o kolaborantih in partizanih med drugo svetovno vojno, saj kakšnih drugih pametnih in spoštovanja vrednih programov niti nimate, kot ponavljanje oddaj in prepričevanje Slovencev in verjetno tudi tujine o pravi resnici kolaboracije in partizanskega boja med drugo svetovno vojno.

MOŽINA: V tej pritožbi, razen a priori nasprotovanja, da se o tej veliki slovenski temi in travmi sploh govori, ne vidim teže. Pritožnika pozivam, naj bo konkreten: kaj natančno naj bi bila manipulacija razlage o kolaborantih in partizanih? Pritožnik želi ohraniti privilegirano resnico, po kateri se ni smelo načenjati tem, ki so bile v SFRJ tabuirane.

Ker vi dovolite takšne oddaje in razlage Možine in Dežmana, (vedno ob pravem času na pravem mestu in v pravem vetru za njega) o “pravi” resnici kolaboracije in NOB-ja na “vaši” “javni” televiziji, brez možnosti sodelovanja “pravih” svetovnih zgodovinarjev, vam sporočava, da od danes naprej ne misliva več plačevati kolaborantom v drugi svetovni vojni. Pa kaj, saj je menda ne plačuje tudi VSESLOVENSKI MANIPULANT, JANEZ JANŠA, zato predlagava, da vam plačujejo RTV naročnino za kolaborantsko televizijo privrženci idej Možine in Dežmana iz Argentine in ostalih držav sveta, kjer so našli zatočišča zločinci-kolaboranti iz druge svetovne vojne na slovenskem in verjetno še kje. (DVŽ)

MOŽINA: Odziv pritožnika je žaljiv in razen ideološke nestrpnosti ne navede nobenega konkretnega dejstva, ki naj ne bi bilo »pravo«. RTV prispevek že desetletja plačuje večina državljanov, tudi tisti, ki z našimi programi žal niso povsem zadovoljni. Pred letom 1990 pa so ga morali prisilno plačevati vsi, čeprav je RTV v političnem smislu izvorno služila le komunistični partiji, ki je imela na vodilnih mestih samo svoje ljudi. Tudi žaljenje slovenske politične emigracije sodi v ta ideološki okvir, čeprav je v slovenski javnosti že dovolj sprejeta ocena o slovenskem »čudežu« v Argentini.

Osebno vam pošiljam pesem še živeče borke na Menini planini. Pesem je napisala  letos in  jo sama  prebrala na spominski slovesnosti. (…) Lahko jo pokažete g. Možini, da bo prenehal izkrivljati čas NOb s svojimi sogovorniki.« (EA)

MOŽINA: Izkrivljanja zgodovine ni in je niti nihče ne poskuša dokazati. Pesem še živeče borke pa rad preberem. Imam posebno afiniteto do starejših ljudi različnih medvojnih usod. V tem letu smo na primer v seriji Pričevalci predvajali izpovedi treh udeležence partizanskega gibanja, najstarejša je bila 98 letna gospa Pavlin iz Tržiča. Posebno pa naj poudarim, da sem v doktorski disertaciji iz novejše zgodovine opravil pionirsko študijo o slovenskem medvojnem razkolu, k je dostopna v doktoratu in bo kmalu tudi v obliki strokovne monografije. Dr Jože Dežman pa je opravil vrsto temeljnih raziskav iz zgodovine partizanskega gibanja: o njegovih političnih organizacijah, njegovo knjigo o Gorenjskem odredu je prof. dr. Bože Repe označil za vojaško monografijo prihodnosti, raziskavo s podatki o več kot 15.000 osebah v partizanskem okrožju Jesenice v 2. svetovnih vojni je kot najbolj temeljito v Sloveniji označil prof. dr. Tone Ferenc.

V. G. (telefon, povzetek): Kličem zaradi intervjuja, postali ste politična TV, ki za Janšo nabira točke, naj vas bo sram. Možina že v vprašanju pove, kakšen naj bo odgovor in Dežmana spodbuja naj bo še bolj napadalen in razdiralen. Sramota. Potrebujemo enotnost in spravo. Ne pa takšnih provokatorjev, ki stresajo številke in se jim sploh ne zdi potrebno ničesar pojasniti. Na koncu bomo zvedeli, da je Tito napadel Slovenijo (o nacistih in fašistih pa nič).

MOŽINA: Pritožnika, ki ima v želodcu g. Janšo, ki v intervjuju sicer ni bil niti omenjen, prosim za pojasnilo, v katerem vprašanju avtor gosta spodbuja, naj bo še bolj napadalen in razdiralen? Strinjam se z pritožnikovo željo po enotnosti in spravi, vendar če želi, da se to zgodi ob prikrivanju zamolčanih grobišč in pomorjenih žrtev, na primer 50 Romov iz Iške, potem je v kontradikciji sam s sabo. Lahko razumem, da je za naročnika, ki živi v strahovih, da se mu bo podrl svet, v katerega je trdno verjel, težko sprejeti osnovna statistična dejstva, ki jih odkrivajo in potrjujejo nove in nove raziskave. Temelj teh novih dejstev pa je nacionali popis žrtev druge svetovne vojne in revolucije, ki nastaja na Inštitutu za novejšo zgodovino, gradivo Komisij Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, Komisije Vlade RS za izvajanje Zakona o popravi krivic in drugo.

Menim, da bi bilo potrebno na taksne in podobne stvari posebej opozoriti glavnega urednika,prav tako pa kot je znano tudi Mozina je dalec od prave novinrske etike in profesionalnosti.Ce pac ne more iz svoje koze ,mu ni mesta na nacionalni televiziji.Objektivnost in in strokovnost so na prvem mestu ,ne pa subjektivnost in strankarska pripadnost. Pripominjam ,da to ni samo moje mnenje ,temvec mnenje mojih prijateljev in znancev,ce je to za vas sploh kaj pomembno. (P. N.)

MOŽINA: Pristojni so bili 30. maja 2018 seznanjeni z načrtovanih pogovorom in niti tedaj niti sedaj, podobno kot jaz sam, seveda ne vidijo težav, da se z vsemi relevantnimi gosti opravi pogovor.  Tako tudi s predsednikom vladne komisije za prikrita grobišča, imenovane v času vlade Mira Cerarja. Za razliko od dobe enoumja, ko je bila drugače mislečim pot na javni medij v glavnem zaprta, sploh političnim oponentom, sedaj nimamo in ne bomo imeli spiska prepovedanih tem, prepovedanih gostov in prepovedanih uglednih novinarjev javne RTV, kamor tudi mene, glede na dosežke uvršča delodajalec. Verjetno sem po številu domačih in tujih strokovnih nagrad največkrat nagrajen novinar Televizije Slovenija. Objektivnost in strokovnost sta tu potrjena. Gotovo pa na temo zanikanja pomorov in njihovega opravičevanja, kar počne g. Turnšek, kot avtor in humanist ne bom nikoli pristajal. Tudi Jože Dežman nikakor ne ustreza predstavi, ki jo ima naročnik: bil je član in funkcionar Zveze Komunistov, Zveze socialistične mladine in Liberalno demokratske stranke, od leta 1998 pa ni več član nobene stranke.

Žal se ne morem podpisati ne s prof. in ne z dr……., menim pa, da je mojega znanja in vedenja o dejstvih in o življenju dovolj, da bi lahko podvojila marsikateri naziv .Dobesedno razbesnelo me je včerajšnje izvajanje g. Dežmana, katerega čudaško in – žal – do konca antipatično – delovanje  spremljam že vseskozi.  Prepričana sem, da na državno, javno RTV takšen način razlag res ne sodi. Gre za skrajnostno, pokvarjeno,  izrojeno spreminjanje zgodovine, ki je postala zgolj še  krpa za brisanje nesnage dela politike in njej podrejenih strokovnjakov in ” strokovnjakov “. V času, ko slovenski prebivalci postajamo povsem apatični do okolja,  v katerem bivamo, do razmer , do razmer v svetu in Evropi posebej ( čuden molk ob totalnem pijanstvu Junkerja ! ), so take oddaje delu zavedenih povsem na dušo predvajane. Občutek imam , da ima ta del politike na RTV svoj močan vpliv. Predlagam, da se ta del skupaj s Peskovo, Možino in Dežmani preseli na madžarsko Novo 24 in naj tam predavajo noč in dan svoje evangelije. Menim, da je moja pripomba korektna, vi pa jo v vaših službah za pripombe in pritožbe ovrednotite po svojih kriterijih . Vendar prosim za odgovor ! Ne posplošen, pač pa konkreten ! Prispevek plačujem več kot 50 let in imam do tega pravico ! (ERE)

MOŽINA: Vsekakor naročnica deli usodo številnih pritožiteljic/nikov, ki jim je tuje vsako strpno sprejemanje drugačnega mnenja in tudi pristajanje na spremembo lastnega mnenja, če to utemeljujejo predstavljena nova dejstva in razlage. Njeno izključevanje sodi v čase, ko je bilo po drugi svetovni vojni brez pravice do groba skoraj polovica smrtnih žrtev druge svetovne vojne in revolucije, prav tako so bili izključevani, stigmatizirani in tudi represirani njihovi svojci. Tak vzorec delitve ljudi na več in manj vredne se je ponovil tudi pri razrednem boju, ko so podobno usodo drugorazrednih državljanov doživljali verniki, kmetje, meščani, plemstvo, podjetniki in drugi. Obenem pa so vladajoči neprestano zatirali svobodno in kritično mišljenje. Da o uničenju demokracije niti ne govorimo. Posledica tega stanja so zelo nazorno vidi tudi v izjavah pritožnice.

S pogovorom Možine z Dežmanom je Rtv prestopila mejo človeškega razuma in se pridružila najbolj bednim desničarjem. Kako to opravičujete? (Samo)

MOŽINA:Tudi tovrstne kvalifikacije povedo več o gospodu, ki jih je izrekel, kot o sami problematiki, ki jo želi odpreti. Človeška družba se je najbolj razcvetela tam, kjer je bilo sprejeto, dovoljeno in v dialogu obravnavano drugačno mnenje. Voditelj in intervjuvanec civilizacijsko zavračata tako »bedno desničarstvo kot levičarstvo« . Pri tem je odgovor pritožniku tudi vprašanje  v čem vidi razliko med bednim desničarstvom in bednim levičarstvom? Vsekakor tu ni nečesa, kar bi bilo potrebno opravičevati. Pritožnik morda ni opazil, da gost oddaje ni zanikal dialoga, ampak je k njemu vabil, predvsem tiste zgodovinarske kolege, do katerih je kritičen, ker si zatiskajo oči pred novimi zgodovinskimi dejstvi in več kot 600 grobišči.

Prosim, da mi pojasnite, do kdaj namerava RTV Slovenija, predvajati takšne nebuloze kot se je zgodilo včeraj. Intervju z Dr.Dežmanom (22.7.) je nekaj, kar je le preveč,  mislim da za naše plačilo naročnine zaslužimo kaj več objektivnosti . Zelo sem razočaran. (E. K.)

MOŽINA: Tudi to mnenje ne odstopa od dovolj stereotipnih stališč že komentiranih pritožb. Varuh bi prispeval k kulturni ravni dialoga sedaj in v bodoče, če bi avtorje takih žalitev pozval k kulturni govorici in konkretizaciji. Vsekakor je izjava: »takšna nebuloza« premalo diskurzivno artikulirana, da bi se lahko do nje opredelil.

S. L. (telefonsko, po zapiskih) Moram se pritožiti. Že dolgo ne gledam Možinovih Pričevalcev, ker vedno sugerira odgovore in svoje sogovornike spodbuja, da rečejo, kako jim je bilo hudo in kako so bili preganjani. Bog ne daj, da bi hoteli povedati kaj dobrega. Nič drugače ni očitno v oddaji Intervju. Kar si je včeraj dovolila vaša TV, je res kaplja čez rob. Ponavadi desničarji razlagajo, da so proti nacionalki. Jaz nisem ne levi ne desni, ampak zdaj se resno sprašujem, zakaj bi financiral Možino, ki si v goste vabi ljudi, da bi se skupaj strinjala. In potem se skupaj hahljata, češ, mi zgodovinarji že vemo, kaj je res. In samo mi, ki revidiramo, vemo, kaj je prava zgodovina, ostali zgodovinarji pa so ničvredni titoisti.

MOŽINA: Spet razmišljanje pritožnika v že obravnavanih okvirih. Izražanje mnenj o tem, da so pričevalci nesamostojne osebe, ki jim Možina dirigira izpovedi, ne sodi v tako kategorijo določanja problema, da bi se lahko do njega opredelil. Gospod očitno rad pripisuje posebne pomene neverbalni komunikaciji. To je njegova pravica, sam pa si ne znam utemeljiti, kako na bi to zaznamovalo vsebino pogovora. V njem ni bilo govora o ekskluzivni pravici do revidiranja niti ne o ničvrednih titoistih. Prav gotovo je umestno pripomniti, da Jože Dežman dovolj razumljivo in diferencirano uporablja pojma titiosti in titofili.

Pred časom sem vam pisal kritično o zaprašenih primadonah v oddajah TVS. Da ne boste rekli, da starejši gledalci le kritiziramo TVS, vas bom zdaj pohvalil za nedeljski pogovor med dr. Možino in dr. Dežmanom. Končno ste skup spravili eno »uravnoteženo« oddajo, za kar vas TV gledalci plačujemo. Pogovor že gre v nos netolerantnim levakom kot so neki vezjaki, ki že  podučujejo urednico in odg. urednico, kaj je primerno za TV gledalce in kaj ne. Seveda na svojih omrežjih. Bravo avtor oddaje, urednica in odg. urednica! Še več takih oddaj si želimo, da razgalimo prepovedno zgodovino in prenehamo z miti in legendami o silno čisti NOB. Upam le, da se ne bo ponovila čistka tako kot v primeru Thomson. (P. K.)

MOŽINA: Ta pohvala je pisana prav tako v dovolj nedoločenem okviru, vidno pa je, da si gledalec želi več resnice o tabuiziranih vsebinah. Ob javnih osebnih napadih na oba nastopajoča v intervjuju se verjetno boji, da se ne bi ponovili časi, ko so zaradi ideoloških pritiskov odstranjevali ljudi na TV Slovenija.

Ne laži! To bi moralo biti glavno pravilo za novinarje na TV SLO. Pa se požvižgate na to. Zgodovinar, s katerim se ne strinja nihče na svetu, pride mirno v studio in govori, kar se mu zljubi, čeprav skupaj z Možino komaj spravita skupaj imena dveh zgodovinarjev, ki bi se z njunimi manipulacijami kolikor toliko strinjala. Hvala za takšno pluralnost. Si predstavljate, da bi v Nemčiji na javni televiziji v imenu pluralnosti razlagali, da so bili nacistični genocid, holokavst, kremiranje civilistov … zgolj ravnanje hitlerjancev v skrajni sili, da bi se izognili komunističnemu klanju. Ali so se t. i. zgodovinarji, ki jih poveličujete na TV Slovenija sposobni vprašati, kaj je bilo prej, jajce ali kokoš. Če bi bili pravi zgodovinarji, ne bi padli že na izpitu elementarne logike in zgodovinopisja: spoštuj dejstva, podatke, vrstni red. Ne vem, ali je sploh smiselno pisati pritožbe, ko pa se nikoli nič ne zgodi. (mp)

MOŽINA: Spet primer interpretacije, ki je vpeta v ideološke šablone iz starega režima. Nestrinjanje še ni pravica, da bi sodelujočima v intervjuje pripisovali, da zagovarjata genocid, holokavst ipd. O tem govorijo tako moja kot Dežmanova dela. Tudi ni jasno povedano, kaj pritožitelj misli s tem, kaj naj bi bilo prej. Ker pri metafori o kuri in jajcu ne pove, katero stališče zastopa, se ne morem opredeliti do njega. Dovolj znano pa je, da so bila naprej britanska koncentracijska taborišča, potem stalinistična in potem nacionalsocialistična in fašistična, pa naša komunistična, na koncu pa še tista v zadnjih vojnah na tleh nekdanje Jugoslavije. Etično izhodišče, ki ga je ob ideološkem etiketiranju smiselno izpostaviti, je, da tako intervjuvanec kot tudi voditelj oddaje gojita ničelno toleranco do vseh totalitarizmov zadnjega stoletja. Ko gre za nedolžne žrtve, jih vrednotim, in tako tudi dr. Dežman, enako pa naj jih je zagrešil fašizem, komunizem ali nacionalsocializem. Karkoli drugega je v nasprotju z  osnovnimi moralnimi standardi ter slovenskim in evropskim pravnim redom.

DS (telefonsko) Vprašajte Možino in Dežmana, če so naše ljudi v Begunje zapirali komunisti, ali so titoisti moje sorodnike pošiljali v nacistična taborišča smrti, od koder se niso vrnili. Vprašajte ju, ali so mene in mojo družino iz Posavja na Hrvaško izselili partizani ali nacisti? Ali sploh veste, koliko je bilo izgnancev? In pomorjenih v taboriščih? Jasenovac so najbrž izumili komunisti. To je res sprevrženo. Na jok mi gre.

MOŽINA: Tudi v tej pritožbi je pomešanih toliko dejstev, da jo je težko komentirati. Vsekakor pa strahovi, ki jih skuša predstaviti pritožitelj, nimajo osnove v konkretnem intervjuju. V njem je bilo govora le o hierarhiji uničevalnih koncentracijskih taborišč. Jože Dežman je že večkrat objavil dejstva, da je bilo največ slovenskih taboriščnikov pobitih v komunističnih taboriščih Teharje in Šentvid, za njima so nacionalsocialistična uničevalna taborišča, potem pa italijanska. Je pa treba omeniti, da tudi v Sloveniji (tako kot na zasedbenih območjih sovjetskih okupacijskih sil) poznamo dvojno rabo zaporov in taborišč, ko jih naprej upravljajo nacionalsocialisti, nato pa stalinisti. Tudi v Begunjah, v Starem piskru in Jasenovcu je bilo tako.

 

Odprto pismo ZZB NOV (varuhu v vednost), odprto pismo poslanca (naslovljeno na varuha)

Na odprto pismo predsedniku borčevske zveze g. Titu Turnšku, in tudi na politični pritisk stranke SD se bom odzval posebej. Ne bi se, če bi generalni direktor RTV g. Kadunc in še prej odgovorna urednica gospa Manica J. Ambrožič dovolj odločno zavrnila in grobe napade name kot avtorja intervjuja in drugih odmevnih oddaj za katere g. Turnška (in podobno politik Koprivc) kar razglaša, da so vse laž in zahteva njihovo  ukinitev. Pa smo leta 2018 in ne 1975, na kar so žal kažejo nekateri medli odzivi na RTV-ju. Generalni direktor in odgovorna urednica, ki nista v kali zatrla grobih političnih in osebnih napadov na novinarja TVS in intervjuvanca, sta s tem žal odprla vrata najbolj radikalnim, grobim, nedemokratičnim in dokazljivo z resnico skreganim grupacijami, ki so – kot vidimo v naslovu borčevskega protesta odkrito proti javni televiziji. Želijo televizijo po svoji meri, kot nekoč, kjer bodo kadri teme in gostje po njihovi meri. Seveda tega ne bodo dosegli in verjamem, da bo vodstvo odločno zaščitilo pluralnost medija in njegove nosilce.

 

NEKAJ ODZIVOV PO OBJAVI ODPRTEGA PISMA ZZB NOV (po 26.7.)

MOŽINA: V nadaljevanju so  zbrani še drugi pozitivni odzivi, ki ne potrebujejo mojih odgovorov. Številna pisma ne vsebujejo le pohval ampak so vsebinsko bogati prispevki k razumevanju pomena zgodovinske tematike, ki je bila predmet intervjuja. V naboru povečini niso vključene pohvale z enakim besedilom  Številni odzivi izpostavljajo kompetenco gosta in posebej utemeljujejo profesionalno vodenje intervjuja.

AP: Z veliko nejevero in spominom na totalitarne komunistične čase, ko so lahko samo komunisti (med katere se očitno prištevajo borci) izražali svoje mnenje in smo imeli eno samo “resnico”, ki je bila laž, sem sledil pritiskom, ki jih je v imenu svoje preteklosti na RTVSLO izvajal tov. Tit Turnšek.

V svojem pismu, ki ga je javno objavil, je očitno in v imenu svoje resnice klical direktorja RTVSLO naj “linča” priznanega in prodornega novinarja g. Jožeta Možino. Paradoks je prav  tem, da pisci javnega pisma v ničemer ne zanikajo, da so v resnici storili vse zločine, ki jih v oddaji omenijo, ampak so prepričani, da ker so bili to oni, niso bili zločini. Živijo v svetu enoumja, ki smo ga leta 1991 zapustili in ga hočejo na vsak način nazaj.

RTVSLO ne slovi po svoji kvaliteti in ne po svoji nepristranskosti, a tu pa tam najdemo plačniki vaših oddaj tudi kakšno zrno, ki zadosti tem kategorijam. Med take svetle točke RTVSLO lahko uvrstimo oddaje, spoštljive, umirjene a resnicoljubne in prodorne, zgodovinarja in novinarja Jožeta Možina.

Zato se obračam na vas, da v imenu gledalcev, v imenu pluralnosti in resnicoljubnosti in v imenu preproste demokratičnosti, ki je v tem, da spoštujemo drugače mislečega, zaščitite novinarja pred nako očitnim klicem po linču. Kar je bila lahko praksa v totalitarizmu, ki so nam ga borci prinesli iz gozda, ne more biti norma v demokraciji. 

HJ: V javnosti sem zasledila nekaj negativnih odzivom na intervju, ki je bil v nedeljo, 22. julija 2018, zvečer na RTV SLO. V njem je novinar dr. Jože Dežman gostil zgodovinarja dr. Jožeta Dežmana, ki je odkrival druge vidike narodnoosvobodilnega boja oz. komunistične revolucije in njenih posledic, kot jih sicer beremo v zgodovinskih učbenikih, napisanih po letu 1945. Sama vsekakor pozdravljam tovrstne pogovore, oddaje, ki predstavljajo tudi dolga desetletja zamolčano zgodovino. Prav tako menim, da je RTV SLO zavezana k temu, da kot nacionalna televizija daje priložnost in predvsem uravnoteženo (tudi glede na celoten program) možnost različnim pogledom in soočenjem o naši polpretekli zgodovini. Samo na ta način bomo počasi, a vendarle prišli do resnice, ki mora biti temelj vseh delovanj.

Glede na to lahko samo obžalujem neokusen poziv Zveze borcev ter nekaterih posameznikov k teptanju temeljnih demokratičnih vrednot, kot je svoboda govora, pa tudi pravica izražanja različnih pogledov. Upam, da RTV SLO ne bo podlegla tovrstnim pritiskom, ki niso podkrepljeni z nikakršnimi argumenti, ki bi razumno in tehtno, predvsem pa v luči resnice, kakorkoli zanikali to, kar je dr. Dežman v pogovoru povedal. Prav tako govornik in voditelj v svojem pogovoru nista bila žaljiva do nikogar. Navajanje številčnih dejstev ter njihovo soočanje s trditvami oseb, ki tudi same javno nastopajo in izražajo svoje poglede na svet in našo zgodovino, pač ne more biti žaljivo. Upam tudi, da boste kot varuhinja gledalčevih pravic ustrezno, predvsem pa odločno zaščitili  sodelavca vaše (in naše) televizije pred tako žaljivimi napadi ter pozivi k linčanju, ki smo jim priča v zadnjih dneh in ki v demokratični družbi ne bi smeli imeti mesta. 

DM (tri pisma): V zadnjem času sem Vam večkrat pisala, ker sem bila nezadovoljna z oddajami na RTV SLO.

Tokrat pa moram napisati zelo pohvalne stavke.  Redno spremljam oddaje/intevjuje (ne le jaz, številni moji znanci in prijatelji), ki jih vodi dr. Jože Možina. Vse so odlične. 

Zelo se me je dotaknila oddaja/intervju z Jožetom Dežmanom (22. julija 2018). G. Dežman v svoji pripovedi odkriva strašna grozodejstva jugo-komunistične ideologije in totalitarnega režima, ki ga je vodil in usmerjal veliki zločinec Tito. Čestitam g. Možini in javni RTV hiši za to odlično oddajo!!!

Zelo dobro je, da se to objavlja. To oddajo bi morali večkrat ponoviti, da bi jo videli tudi tisti ljudje, ki po nevednost ali zaslepljenosti  ali iz lastne koristi še vedno poveličujejo Tita, rdečo zvezdo in jugo-komunizem.

Predlagam tudi, da v javni RTV zmanjšate prostor ljudem kot je Turnšek, ki mu omenjena oddaja ni všeč. Zakaj je on pomemben?  Po drugi strani razumem, da se nekateri ljudje in skupine s temi oddajami ne strinjajo, ker se skozi intervjuje z raziskovalci ter pričevalci razkriva druga, zelo senčno stran bivšega totalitarnega jugo-komunizma.

Predlagam tudi, da bi g. Možina povabil še druge pričevalce, ki odkrivajo grozodejstva komunistov, npr. Romana Leljaka, ki je razkril stvari v arhivih (tudi v Beogradu)  ter prehodil Slovenijo po poteh, po katerih so komunisti pobijali nedolžne ljudi (otroke, ostarele, žene, nedolžne vojake po letu 1945). To bi morali vedeti mladi, da bodo razumeli, zakaj je danes tako kot je.

Napisala sem Vam že, da sem tudi zgodovinarka, da nam na FF niso o teh stvareh prav nič povedali, trobili so samo v »rdeči rog«. Prosim in pričakujem kot državljanka in davkoplačevalka, da boste zdaj več storili na tem področju in mlade seznanjali o naši polpretekli zgodovini, ne zaradi maščevanje, zaradi resnice, ki osvobaja. 

AL: V medijih me je presenetil vihar po objavi pogovora z zgodovinarjem Dežmanom o zločinih, ki so se dogodili na ozemlju Republike Slovenije. Posebej izstopa javno pismo predsednika ZZB za vrednote NOV, Turnška. Ker sem imel srečo, da sem tiste grozne čase preživel, imam o dogajanju zelo konkretne spomine. K aktualni “aferi” pa bom rekel le tole: Kar je pripovedoval gospod Dežman, me je silno presenetilo: Prvič sem v javnosti – in to v osrednjem mediju – s strani verodostojnega strokovnjaka slišal navedbe in pripombe, ki so bile v preteklosti izrečene kvečjemu po tihem in na skrivaj. Pač ni bilo “koristno” o teh rečeh tako odkrito govoriti.

Ker je TVS pogovor objavila, imam upanje, da bomo končno dočakali osamosvojitev od propadlega režima in obremenjujoče preteklosti, in da bo docela uveljavljena svoboda javne besede.

MK: Ostro nasprotujem proti pogromu Tita Turnška na gospoda Jožeta Možino, ki je imel intervju z gospodom Jožetom Dežmanom. Resnica je neizprosna in se je ne da zatuškati s protestnimi notami nekega društva. To je preživeto in je palilo v bivšem komunističnem režimu. Ljudje niso več slepi in gluhi. Moj oče je bil partizan, pa zaradi tega ni bil prav nič ponosen, ker je vedel koliko smrti, laži in barabij so sproducirali “partizanski revolucionarji.”Poskrbite za to, da bo poročanje na javnih medijih, ki jih vsi plačujemo uravnoteženo (kar še malo ni). Na RTV so ostali družbeno-politični delavci in njihovi potomci, z redkimi izjemami. Ostro protestiram da bi utišali pot do resnice na medijih. 

MM: Ne ustavljate različnosti, ne ustavljajte resnice! 

PŽ: Samo RESNICA lahko vodi do sprave.  

JM: Pisane palete različnih stališč so dobrodošle, saj smo si prav v različnostih najbolj enaki in pod skupnim imenovalcem le teh, lahko dobimo dobre rezultate.

Zato tokrat stopam v bran gospodu Jožetu Možini v Intervjuju, ki ga je opravil z g.Jožetom Dežmanom. Menim, da prihaja z nasprotne (leve) strani val nervoze predvsem zato, ker nimajo ustrezne argumentacije. Tudi najavljen shod proti RTV SLO v Kopru je klic iz nemoči in bo prinesel dobiček le oštirjem in avtobusnim prevoznikom. Narodu zagotovo nič.

Prav je, da ima gospod Jože Možina oddaje, ki govorijo o zgodovini, ki je bila vsa povojna leta utišana. Sam sodelujem tako na proslavah, ki jih organizira ZB NOB in tudi na prireditvah z drugačnimi vsebinami.

Vsi, ki so kritični do g.Možine in g. Dežmana, naj stopijo v javnost in argumentirajo drugačna stališča. Obglavljanje (beri odstavljanje) novinarjev, kot se slišijo zahteve iz vrst borčevskih organizacij za g. Možino, sodi v srednji vek in prepričan sem, da RTV SLO ne bo šla toliko korakov nazaj. V omenjeni oddaji smo pač slišali stvari in mnenja gospoda Dežmana, v neki drugi oddaji bomo pač slišali mnenja in stvari nekoga drugega. In v takšnem bomo bogatejši v znanjih in spoznanjih.(mr)

Sem redna gledalka oddaje Intervju, ki jo vodi Jože Možina, želela bi vam izraziti zadovoljstvo nad to oddajo na RTV SLO. 

 

NEKAJ POZIVOV GLEDE RTV IN J. MOŽINE (30. IN 31. 7.) 

VV: Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr.Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTVSLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na RESNICO. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno.

Kljub temu upam, da boste imenovani zbrali toliko poguma in odločno zavrnili poskuse obračunavanj in napadov na dr.Jožeta Možino. Doktor pišem zato, ker je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je z resnico o revoluciji v NOB strokovno znanstveno ukvarjal. Gospo Ilinko Todorovski pa prosim za pismeno stališče o teh dogajanjih.

JJ: Izrekam vso podporo gospodu Možini, ki nam s svojimi oddajami odstira resnico in obsojam vse napade nanj in na zahtevo, da se resnica utiša. Vse zgoraj naslovljene pozivam in prosim, da zastavijo svojo besedo in odgovornost, da javna RTV služi resnici in samo resnici, ne pa prikrivanju in zatajevanju. Ne postanite (ostajajte)  figov list za nečednosti laži, prevar. Borite se za pravico informiranja vseh, za demokracijo in predvsem resnico. Vaša vest in Bog naj vam pomagata na tej poti. (JJ)

MK: Vsi zdravo umni na RTV! Dr. Jože Možina ima našo 100% podporo! Dežman z dejstvo razkriva tiste najbolj trdovratne mite in tabuje bivšega režima. Pravico imamo vedeti resnico! Da brat nikoli več ne bi klal brata, zaradi ene bedne ideologije, ki se ji reče komunizem. Ustrahovanje drugače mislečih, kako tipično za komunistične likvidatorje! Pobili so več Slovencev kot okupator, vse po pisnih navodilih KPJ, pobili so jih več po vojni kot med njo, pobili so jih več neoboroženih kot oboroženih. Dovolj dolgo smo bili prisiljeni slaviti titoizem! Zaščitite vašega profesionalnega novinarja pred zvezo norcev! 

Splošno znano je že, da se nad g.Možino izvaja pogrom, ko niti novinarski kolegi ne stopijo na stran Možine, ko vodje ne zaščitijo delavca saj menda vsak delavec dela v soglasju s predpostavljenim, ko vodstvo RTV javno ne obsodi prispelega pisma od g.Tita Turnška. Vse to občutimo gledalci in poslušalci – neukrepanje. 

SJ: Ostro protestiram proti nameri državne televizije, da se znebi enega redkih novinarjev, ki odkriva zamolčane resnice o polpretekli zgodovini v oddajah Intervju in Pričevalci! 

MZ: Po tej poti želim dati podporo g. Možini za njegove odlične oddaje. Pričakujem jih tudi v bodoče.

Sem pa neprijetno presenečen nad medlim odzivom na grožnje ZZB ( Kaj to sploh je, saj bi majski borec 1945 bil danes star 91 let!!!! Koliko  je še živih borcev? ) in ne odzivom Varuhinje , ter obrambo novinarja za kakovostno oddajo, deležno napadov na osnovi laži in potvarjanja dejstev! RTV je javna, prisilno plačljiva  TV. Zato mora biti odprta za vse. 

KA: Nimamo uradnega krivca za vse vojne in povojne poboje, imamo pa “krivca”, ki to resnico pove na javni RTV. Prav bi bilo, da vaše ljudi (g. Možina) zaščitite pred pogromom.

AV: V zvezi s pogromom nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem dr. Dežmanom ostro protestiram in zahtevam, da zaščitite novinarsko ter programsko neodvisnost in  s tem pustite prosto pot do resnice

MK: Podpiram delo g. Jožeta Možino in njegove prispevke. RTV Slovenija je hiša, ki se financira od vseh nas, ki smo prav zaradi tega upravičeni spoznati resnico. Protestiram proti temu, da se izvaja pogrom proti tistim, ki si zanjo prizadevajo. 

Kot Vas placnik zahtevam, da se opravičite novinarju Jozetu Možini in zgodovinarju Jožetu Možini.

RB: Resnica je ena sama. Ni nobenih pol resnic ali resnic posameznikov. Kar sta povedala, je resnica, kar kazejo vsi mucenci. Ki so jih ubili samo zardi neke zablode-ideologije. Da ste dopustili pogrom, je sarmota in se ena kaplja vec, ki bo kmalu vodo zlila cez rob, ko bomo zahtevali, da Vas ne bomo vec placevali. Ce ste ze tako priviligirani, da ste prisesani na drzavni denar, morate iz tega narediti vsaj nekaj dobrega. Z veliko mocjo pride velika odgovornost. In to rtv slo ima. Ne zlorabljate je. Ne uklanjajte se zablodelim posameznikom, ki napdajo vse, ki povedo resnico.

Samo resnica nas bo osvobodila. Noben denar, noben clovek, nobena moc.

Delati morate za resnico pa ceprav bo velikokrat tezko.

Mislim, da mi ni potrebno navajati, kdo vse se je z lazmi spravil nad vasega novinarja.

AŠ: Skrajno sem začuden nad Vašim ravnanjem, ker ne zaščitite svojega kolega dr. Jožeta Možine pred skrajno primitivnimi in neciviliziranimi napadi predsednika “zveze borcev” Turnška. Gre za minimalne profesionalne in človeške standarde in računam, da boste, čeprav pozno, temu primerno odreagirali.

Zgodovina nikomur ne oprošča, v kolikor dr. Možine ne zaščitite, tudi Vam ne bo.

UM: Napad borčevske organizacije ZZB in drugih sorodnih organizacij in posameznikov na svobodo govora in pravico do resnice, ki se jo trudi zagotavljati RTVSLO, je nesprejemljiva.

Delo novinarja Jožeta Možine je poslednji dokaz pluralnosti v vaši organizaciji in gramček protiuteži skrajnemu levemu prepričanju znotraj nacionalne RTV organiazije. Napad nanj je napad na svobodo govora, ki se mu je dolžna vaša orgnazacija z vsemi močmi upreti v imenu vseh državljanov RS.

FS: Zaradi zgroženosti nad ravnanjem televizije, ki jo plačujem, ostajam ob dogajanju okrog primitivizma, ki ga zganja šef ljubiteljev vase strmoglavljenega družbenega eksperimenta, brez  pravih besed.

Kako more direktor javno priviligiranega medija ostati tako mlačen, da ne zaščiti svojega novinarja, ki želi biti raziskujoč in objektiven? Zakaj ni pošten do svojega raziskovalca, ki je pri iskanju zgodovinskih tragičnih prič preteklega žalostnega časa objektiven, objektiven tudi  pri iskanju in objavljanju znanstvenih raziskav, KI TEMELJIJO NA VSEM DOSTOPNIH VIRIH? RESNIČNOT teh virov je potrdila znanstvena stroka! Jaz bi gospoda, ki v javnosti in na veselicah ponavlja svojo preživelo mantro o belih in rdečih, raje prizanesljivo napotil na zgodovinopisje in zgodovinarje in naj obračunava z njimi, ne pa s pisci in novinarji, ki te VIRE berejo in objavijo. Naj se prepira na način preverjene modrosti, ad rem in ne ad hominem! Zakaj direktor hiše ne zaščiti svojega delavca? Služi javni (?) informativni servis državi ali državljanu? Je RTV privatna, strankarska ali ugrabljena? Zakaj takšna izmuzljivost in servilnost aktualnemu meinstremu? Ali niso fakti močnejša resnica, kot pa neko tiščanje voza nazaj v pravljičarstvo? Samo zato, da se ohranjajo stolčki in samopromocija? Ali se g. direktor, varuhinja in urednica boji tega gospoda gromovnika (mimogrede, ki je pri mnogih že zapravil diplomatsko kredibilnost in izgubil (?) sredstva za zaščito edine države,  ki je varuhinja moje domovine)?  Vam bo kdo potrkal na vrata ali pozvonil in se bojite le-teh? Lahko sami na podlagi lastne vesti izstopite in političnega vazalstva? In ugotovite, da sta resnica in pravičnost več kot položaj! 

—————

Zahvaljujem se vam za odličen intervju z gospodom Jožetom Možino na vaši televiziji.

Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka.Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.

V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev. Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi. V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City.  Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi.

Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev. Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.

———–

v nadaljevanju izrekam pohvalo novinarju dr. Jožetu Možini za izveden intervju z dr. Jožetom Dežmanom. Vesela sem, da javni zavod RTV Slovenija, ki mora delati v dobro vseh, gledalcem ponuja vsebine, ki odstirajo pogled na polpreteklo zgodovino, nas soočajo z resnico in z našo preteklostjo. Številne pohvale kot tudi kritike izvedenega intervjuja kažejo na to, da smo do teh  vsebin še vedno zelo občutljivi in, da nas  tako ali drugače nagovorijo.  Kot predstavnica srednje generacije, ki je v šoli poslušala en vidik zgodovine, doma in med prijatelji pa smo se pogovarjali tudi o zamolčani zgodovini, ki ni bil po volji tedanji oblasti, želim izvedeti resnico. Od javnega zavoda zato pričakujem in si želim, da bo polpretekli zgodovini, ki nas Slovence očitno še vedno močno deli, še naprej posvečal potrebno pozornost s posredovanjem kvalitetnih in poučnih oddaj ter novinarjem, ki se lotevajo teh tem, zagotovil nemoteno opravljanje dela.

Moja podpora gre dr. Možini, ki pripravlja izjemne oddaje, in dr. Dežmanu, ki je odličen poznavalec zgodovine, aktualni oblasti in zvezi borcev pa nista po volji.

————

Andrej Doblekar: Danes, ko bo v Kopru potekal protest v zvezi z intervjujem kolega dr. Jožeta Možina, bi mu rad na takšen način izrekel podporo.

Intervju z dr. Jožetom Dežmanom sem si natančno ogledal (te teme me zanimajo in jih spremljam) in v njem nisem zasledil nič takšnega, kar ne bi bilo že povedano in zapisano v strokovni literaturi, implementirano v slovensko zakonodajo in sodno prakso (Zakon o popravi krivic, Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, uspele sodne revizije nedemokratičnih pravnih postopkov) ali obeleženo s strani najvišjih predstavnikov države (zlasti predsednika Boruta Pahorja, ki si zelo prizadeva za spravo). Lahko bi diskutirali o Dežmanovem načinu podajanja snovi in javnem izražanju mnenj o dveh znanih profesorjih zgodovine, a osebni pogled in način interpretacije sta lastna prav žanru avtorskega intervjuja. Ob tem pa je bilo očitno, da je kolega Možina gosta izjemno profesionalno usmerjal in na nek način ”blažil” ostrino misli v oddaji.

Danes vemo, da zgodba druge svetovne vojne in časa po njej ni enoznačna, civilizacijsko in humano bi bilo, da bi se spominjali žrtev vseh režimov, tudi komunizma. Da so te žrtve dobile svoje mesto v zgodovinskem spominu, da smo simbolno zagledali njihov obraz in zaslišali njihov glas, pa ima velike zasluge prav kolega Možina. S svojim delom že desetletja odpira tragične teme naše polpretekle zgodovine, širi prostor svobode in prispeva k demokratizaciji naše družbe. Z znanstveni delom – doktoratom – pa je postal tudi eden osrednjih slovenskih strokovnjakov za to zgodovinsko obdobje. 

Po mojem mnenju je bil odmev javnosti in zainteresiranih skupin na oddajo pretiran in brez vsakršnih vsebinskih strokovnih zgodovinskih (proti)argumentov, očitki so bili posplošeni in na izrazito nizki osebni ravni. Verjamem, da je RTV Slovenija prostor dialoga in prostor svobode, zato bo znala to jasno predstaviti javnosti in zaščititi dr. Jožeta Možina. Nenazadnje – danes v Kopru ne protestirajo samo proti kolegu Možinu in konkretni oddaji, ampak proti RTV Slovenija. To pa je stvar, ki je žaljiva do celotnega zavoda, naših programov in ustvarjalcev; zato ti dogodki zahtevajo še prav poseben premislek in odziv vodstva RTV Slovenija.

Na koncu naj poudarim, da v moji družini ni bilo ne partizanov ne domobrancev, družino moje mame so nemški okupatorji iz Obsotelja izgnali v nemško delovno taborišče. Na eni strani sta bili obe družini mojih staršev zelo verni, na drugi pa je bil moj stric prof. dr. Adolf Bibič, s katerim sem bil zelo povezan, svetovno priznani profesor, politolog in tudi član CK-ja. Nihče od nas torej ni nepopisan list in vsak je zrasel v lastnem vrednostnem sistemu, a elementarna zgodovinsko poštenost in sočutje z vsemi žrtvami bi morala biti skupna prav vsem.

————-

Renato Podberšič: Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino z veliko zaskrbljenostjo spremlja zadnje dogodke in napade po intervjuju na Televiziji Slovenija, ki ga je zgodovinar in novinar dr. Jože Možina opravil s svojim starejšim zgodovinarskim kolegom dr. Jožetom Dežmanom.

Med intervjujem na javni televiziji je dr. Jože Dežman izpostavil veliko dejstev, ki so v zgodovinski stroki pravzaprav že dolgo znana. Objavljena so bila v več knjigah, zbornikih in znanstvenih prispevkih, o njih se je razpravljalo tudi na posvetih in simpozijih doma ter v tujini. Intervjuvanec torej ni povedal nič presenetljivo novega. Zato člane našega društva še posebej čudi, od kod izvirajo tak gnev in napadi nanj ter na voditelja oddaje. Končno nobena od kritik, niti iz strokovnih krogov, ne problematizira prav nobenega izpostavljenega zgodovinskega dejstva, ampak zgolj a priori nasprotuje, da se o tem govori. Časi, ko bi zgodovinska dejstva lahko prikrojevali ali prikrivali, so zanesljivo minili. Intervju z dr. Dežmanom zato pozdravljamo kot seznanitev širše javnosti z zgodovinskim dogajanjem  med in po drugi svetovni vojni, hkrati tudi kot povabilo k soočanju različnih mnenj, ne pa izključevanju in osebnim diskvalifikacijam.

Motijo nas strogo ideološki zastavljeni ugovori in podtikanja, ne da bi njihovi avtorji intervjuvancu ali novinarju karkoli konkretnega očitali oz. mu poskušali argumentirano ugovarjati. Izpostavljamo, da sta tako dr. Dežman kot dr. Možina dragocena raziskovalca slovenske novejše zgodovine s pomembnim poudarkom, da njuno delo ni vezano ali kakorkoli obremenjeno s privilegiranimi položaji. Vsak na svoj način ga jemljeta kot poslanstvo, kar zaradi resnicoljubnosti in poguma prinaša številne ovire in neosnovane napade, kot smo jim priča tudi sedaj.

Tako smo v nekaterih slovenskih medijih in pri posameznikih zasledili zaskrbljujoč diskurz o med- in povojnih pobojih, o katerih so se ne nazadnje že izrekla tudi slovenska sodišča. Šlo je za zločin brez primere v narodni zgodovini, ki ga je mlada slovenska država vendarle začela popravljati. Zato nas še toliko bolj preseneča zdrs na moralni lestvici, kakršnega so si nekateri privoščili tudi ob komentiranju tega intervjuja.

———–

MČ: Spoštovani direktor, Spoštovana varuhinja, Spoštovani uredniki, Spoštovani svet, Zahvaljujem se vam za odlične intervjuje gospoda Jožeta Možine z različnimi gosti na vaši televiziji. Kritično mišljenje in izražanje drugačnih mnenj, ki se udejanja skozi politične svoboščine, denimo svobodo govora in tiska, je pomemben mehanizem družbenega razvoja in napredka. Brez soočenja narobe s prav in laži z resnico, vselej izgubljata prav in resnica.

V svobodni družbi se večina strinja, da nosilci moči obojega ne smejo vsiljevati s prepovedmi vsebin ter z diskvalifikacijami, pregoni in odpuščanjem njihovih nosilcev. Od vas zato pričakujem, da kot javna ustanova odigrate ključno vlogo pri osvetljevanju dogodkov z različnih zornih kotov in pri preseganju ideoloških zidov v naši družbi. V tem duhu podajam predlog o vsebinski razširitvi oddaje Studio City. Uredništvo in vodenje naj si tedensko izmenjujeta sedanji (levi) in novi (desni) urednik ali urednica. Tako bodo doslej diskriminirane gledalke in gledalci deležni pravičnega deleža medijskega termina, nihče se ne bo mogel upravičeno pritoževati, da se prikazuje le interpretacije ene strani, povrhu pa bodo oddajo spremljali vsi. Za višjo gledanost kot enega prvih gostov prenovljenega Studia City predlagam gospoda Jožeta Možino, ki bo h gledanju te sicer mladinske oddaje gotovo pritegnil tudi mnogo starejših gledalk in gledalcev. Najlepša hvala za razmislek o mojem predlogu, vašega odgovora se vnaprej veselim.

————

JR: Moja podpora gre dr. Možini, ki pripravlja izjemne oddaje, in dr. Dežmanu, ki je odličen poznavalec zgodovine, a aktualni oblasti in zvezi borcev nista po volji. N

Kot prisiljen plačnik vašega obveznega RTV prispevka,

Z zaskrbljenostjo, človeško in kolegialno občutljivostjo spremljam stampedo pogromov nad dr. Jožetom Možino in njegovim intervjuvancem Dežmanom. Gre za hud napad na novinarsko neodvisnost, za napad na programsko neodvisnost RTV SLO in za neutemeljen, neargumentiran napad na resnico. Ob tem se mi zdi nenavadno in neprimerno, da naslovljenci niste zmogli toliko profesionalne drže, da bi pred lažmi in diskvalifikacijami zavarovali svojega kolega in sodelavca. To se mi zdi še posebej sramotno.

Ker pa jaz, niti vi, niste strokovnjaki za zgodovino še manj pa Tit Turnšek vam predlagam da si preberete: Znanstveno poročilo  KLJUČNE ZNAČILNOSTI SLOVENSKE POLITIKE V LETIH 1929 – 1955 na tej povezavi:

http://www.sistory.si/cdn/publikacije/1-1000/794/Kljucne_znacilnosti_slovenske_politike_v_letih_1929-1955

Poročilo je izdal  Inštitut za novejšo zgodovino v Ljubljani 1995 leta žal le v 1000 izvodih in je

delo 11 eminentnih slovenskih zgodovinarjev.

Obvezno si to preberite, da vam bo jasno kaj se je dogajalo v teh letih, da si ne boste nikoli več dovolili potvarjati zgodovine, Turnšku in podobnim. Lep pozdrav !

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine