13.3 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Jože Možina o oddaji Utrip: Hvala za pohvale, žolčnim kritikom pa – povejte kaj ni res?!

Piše: Gal Kovač (Nova24tv.si)

Novinar RTV Jože Možina v zadnjem Utripu, oddaji RTV, razgalil vso bedo oblasti in temeljev, iz katerih se napaja. Njene kulturne podstati, ki se vsako leto žalostno zrcali v Dražgošah, njeni nesposobnosti, katere ogledalo so razmere v zdravstvu ter njej zvestih medijev, ki stranpoti tranzicijske levice zvesto prekriva ali relativizira. “So časi, ko nebo zastrejo oblaki ali ptice. Pogosto se stemni zaradi težkih misli ali dejanj, ki nas vračajo v zločesto preteklost, kamor si pri zdravi pameti res ne želimo. A kdo pravi, da je v zraku zdrava pamet? Prej se nam, kot farsa, kažejo pritikline propadlega socializma,” začne novinar nacionalnega medija. 

Prispevek se začne z zadnjo afero, ko se je predsednica Državnega zbora odloči odpotovati na Dunaj z vladnim Falconom. Ob tem javnosti ponudi splet laži, iz katerih se še danes ni razpletla. A Možina se ob tem osredotoči na tiste, ki bi morali “vedeti bolje”. Medije. Ti so v dneh po njeni aferi povsem nekritično povzeli njen verjetno najbolj trivialen izgovor za uporabo vladnega letala. “Že res, da je letela s sokolom, a poglejte, posvojila je mačko,” pri čemer se je nanašal na medije, ki so ob vsej novinarski integriteti, s katero se hvalisajo, v dneh po aferi poročajo o obisku predsednice državnega zbora v zavetišču za živali.

Podobno uslužnostno mediji delujejo, ko v javnosti odjekni afera z Golobovim svetovalcem za varnost, Milošem Njegoslavom Milovićem, za katerega je uvodoma kazalo, da je nekakšen vladni “humanitarni delavec.” Tudi to je bila laž, ki so jo številni mediji uslužnostno povzemali – vse dokler se ni izkazalo, da je bil za njegovo plačilo zadolžen Golobov tesni sodelavec in šef njegovega volilnega štaba Andrej Ribič. Milović se je namreč finančno napajal s strani Elektra Ljubljana, ki ga je svoj čas vodil, dokler ni bil razrešen v času Janševe vlade, nihče drug kot Andrej Ribič! “Miloviča so plačevali v sto tisočih davkoplačevalskih evrov,” je jasen Možina.

Nato je spomnil vsebino elektronskega sporočila, ki ga je poslal predsednik uprave Nove Ljubljanske Banke Blaž Brodnjak, ki so ga dosegle govorice o enormnih izplačilih, s katerimi se finančno servisira uprave GEN-I, ki mu je nekoč načeloval današnji predsednik vlade Robert Golob.

 

Za ozko elito je resnica stvar dogovora
Možina se nato dotakne tudi dogajanja in izrečenih besed v Dražgošah. Prireditev, na kateri se zbrani spominjajo mita, ki se je okoli nesrečne vasice spletel v povojnih letih, pri čemer je resnica zgolj opomba pod črto, oz. nekaj upogibljivega, nekaj, kar se je mogoče preprosto dogovoriti. Podobno, kot v t.i. dogovorni ekonomiji, ki udeležencem shoda omogoča nakup prestižnih jeklenih konjičkov. Resnica o Dražgošah, da so pod spomenikom v vasi pokopane nedolžne žrte nespametnih odločitev partizanov, ob tem izostane.

Pri tem pa spomni tudi na tragične besede potomcev revolucije. Denimo mladega poslanca iz vrst Gibanja Svoboda, Lenarta Žavbija, ki skladno z družinskim pedigrejem kliče zoper spravo z “neofašisti” in “neonacisti”, kakor pač poimenuje svoje politične nasprotnike, skladno z maksimo, da je resnica nekaj dogovornega, upogibljivega. “Manj kot vedo, bolj so militantni in protispravni,” ob tem pove novinar RTV.

“30 dni do specialista” je bil eden glavnih poudarkov predvolilne kampanje Socialnih demokratov. (Foto: YouTube)

Podobe iz smetišča zgodovine in ponižanje ministra
Podobe in govorica, ki jih je moč vsako leto videti v Dražgošah vodijo na smetišče zgodovine, kot tja vodijo podobe izpred zdravstvenih domov v Ljubljani. Predvsem slednji spominjajo na prizore iz kakšne države v razvoju, ali pa vsaj v našo daljno preteklost in ne v leto 2023. Kot pove Možina, ti prizori spominjajo na “nesposobnost v socializmu”. Obljube, ki so jih pred volitvami dajali Socialni demokrati so bili očitno prazne obljube.

Minister za zdravstvo je v nekem medijskem nastopu korektno pokazal na odgovorne. Spomnimo, za razpad sistema v ZDL Ljubljana je neposredno okrivil direktorico zavoda in župana Jankovića. Tedaj se je v dogajanje vključil predsednik vlade, Možina pa je o tem povedal naslednje: “Premier Golob se je urgentno lotil reševanja, pa ne zdravstva, ampak še prej župana Jankovića.” Sledila je novinarska konferenca, v kateri se je Loredan, sicer odličen kirurg pred slovensko javnostjo pohlevno opravičil Ljubljanskemu županu. Ta je opravičilo “dobrotljivo” sprejel.

Kdo ima zasluge za “balkanski socializem”?
A ministrovem pohlevnem opravičilu navkljub, je drug znan zdravnik Brecelj ponovno pokazal s prstom na Jankovića in ga obtožil kot najbolj odgovornega za nastalo situacijo. Na to je pred lokalnimi volitvami opozarjal Aleš Primc, a ga žal ni slišal nihče. Posebno odgovornost pa nosijo mediji, ki tej vladi in njenim ideološkim predhodnicam nudijo potrebno oporo. Na to je opozoril znan podjetnik Štrancar, njegovo pismo javnosti smo v celoti objavili tukaj: Izjava tedna: Mediji pomagajo vladi na poti v bankrot.

Predstavnik iniciative Glas ljudstva Jasa Jenull. Vir: STA

Posebno odgovornost pa nosijo tudi nevladne organizacije, ki jih Možina opiše tako: “Spominja na socialistično zvezo delovnega ljudstva. Podpira vlado in govori v imenu ljudstva, ki ga nihče ni nič vprašal in v zmedi, ko je zaradi z vladinih konfliktov z zdravniki grozila zdravniška stavka, je vladna civilna družba vladi priskočila na pomoč. S stavko, na kateri bomo oz. ne bodo udarili po odgovornih. Scenarij je tukaj utečen. Samozvano ljudstvo napove stavko, v hipu je tukaj jata kamer in novinarjev, pricaplja še trop vladnih poslancev.” 

Ko gre za sodnike denar ni problem
A če se je vlada bodla z zdravniki glede njihove delovne obremenitve in plačila, pa se s takšnimi težavami niso rabili soočiti tradicionalno neučinkoviti sodniki, ki jim je predsednik vlade kar tako, “na lepe oči”, obljubil 600 evrov povišice. “Zdravniki so popustili, pač pa se je denar mimo zakona našel za sodnike in tožilce. Morda jih bo Golob potreboval prej kot zdravnike, da ne bo prehitro konec,” pove Možina. Golobu pa so se začeli upirati tudi gasilci, ki so z nedavnim dvigom minimalne plače v slabšem položaju, kot so bili prej.

Sodu je izbilo dno vest, da vlada načrtuje zvišanje plač najvišjih funkcionarjev.

Pogreb Janeza Zemljariča z vojaškimi častmi (Foto: STA)

Ko o Pučnikovem spominu zavlada molk
V teh dneh smo obhajali tudi spomin na velikana slovenske državnosti dr. Jožeta Pučnika, ki so mu je čast izkazal nekdanji predsednik države Borut Pahor in trenutna predsednica Nataša Pirc Musar. Takšnega priznanja iz ust predsednice državnega zbora in predsednika vlade ni bilo slišati. “Pač pa je Golobova vlada omogočila pogreb z vojaškimi častmi lobistu v slovenskem zdravstvu Janez Zemljariču, prej komunističnemu politiku, šefu zločinske SDV, odgovornemu za največje kršitve človekovih pravic in tudi umore, v posmeh številnim žrtvam UDBE, tudi dr. Pučniku,” pove Možina. Predsednica republike se ob tem ni oglasila, kljub temu, da je častni pogreb dobila oseba, ki se je borila proti samostojni Sloveniji.

“Vsekakor se je sramotno razgalilo vrednostno jedro tistih, ki jim samostojna Slovenija ni bila intimna opcija, a so od nje pogosto dobili največ.” (Možina)

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine