16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Jože Dežman podivjanim Turnškovim lunatikom: Vam, komunističnim veteranom, sem iskreno hvaležen za slavljenje, ki mi ga z vso skrbjo posvečate dolga desetletja!

Zgodovinar Jože Dežman ter novinar in urednik Jože Možina sta bila povabljena na petkov protestni shod v Koper proti RTV zaradi »potvarjanja zgodovine in širjenja laži o NOB«. Dežman se je lunatikom iz ZZB za vrednote NOB vljudno zahvalil in jim poslal pismo.

Pismo objavljamo v celoti:

»Spoštovani,

zal se ne morem udeležiti vašega pomembnega shoda v Kopru, 2. avgusta 2018, ob 18. uri, na katerem boste častili lika in dela Jožeta Možine in mene.

Sem pa vam, komunističnim veteranom, iskreno hvaležen za vse poveličevanje in slavljenje, ki mi ga z vso skrbjo posvečate dolga desetletja. 

Ne morem priti, ker isti čas v Gorici vodim predstavitev odlične knjige dr. Ivana Čuka in dr. Aleksa Lea Vesta Prevarani sokoli, v kateri z besedami akterjev samih nazorno opišeta, kako so komunistični sokoli prevarali Sokola in ga nato uničili. 

Naj vas pa opozorim na to, da ni le vaš predsednik komisije za zgodovino akad. prof. dr. Jože Pirjevec mnenja, da je Stalin hujši od Hitlerja, da je uničil idejo socializma in da so žal tudi Stalinovi sodelavci Tito, Kardelj, Kidrič in drugi v stalinski maniri prevarali Slovence in druge jugoslovanske narode. Nekaj podobnega  sem slutil že leta 2009, ko sem se loteval Jaše Zlobca z njegovo Rdečo zlobo, ki poudarja, da ena laž rodi drugo in Slavoja Žižka, ki titoizmu prizna vse zasluge za uničenje Jugoslavije:

http://dezman.blog.siol.net/2009/05/31/

S prisrčnimi pozdravi

Jože Dežman«

Že včeraj pa je dr. Dežman poslal naslednje sporočilo:

“Dne 30. julija 2018 sta akad. prof. dr. Jože Pirjevec in prof. dr. Božo Repe vzpostavila solidno distanco do moje malenkosti. Vsekakor se lahko samo čudim, kako brata v trpljenju najdeta čas, da mi posvetita toliko pozornosti.  Žal pa mi je, da si nista vzela časa, da bi odgovorila na moje pomisleke ob njunih po njunem mnenju grandioznih delih. Pirjevčevo knjigo  Tito in tovariši sem skupaj s knjigo o komunističnih vicih  predstavil v štirih oddajah  Titoistični cirkus od 7. – 28. septembra 2011 v oddajah Moja zgodba na Radiu Ognjišče. Odziva ni bilo. Repetovo knjigo S puško in knjigo sem označil v Reporterju 13. julija 2015. Odziva ni bilo. Prav tako ni bilo odziva na moje pisanje o Repetovem Prvem predsedniku.

Objavil sem že, da Pirjevec 12. julija letos v Primorskem dnevniku zapisal: »Sedaj, ko končujem knjigo o partizanih, ne morem mimo ugo­tovitve, da so Tito, Kardelj in šte­vilni drugi gradili pred vojno in med njo svojo politiko na ukani.

Ljudem so zagotavljali, da je Sov­jetska zveza ‘cvetoči vrt’ človeštva, sami pa so dobro vedeli, da ni tako.« 22. julija je dodal: »Pre­pričan sem, da je bil Stalinov režim primerljiv s Hitlerjevim, ker je povzročil prav toliko ali še več trpljenja, smrti in gorja. Le mojega zornega kota je bil še bolj obsojanja vreden, ker je uničil eno najplemenitejših idej člo­veštva – idejo socializma.« 

Ali se Repe strinja s tem, da so slovenski stalinisti ukanili slovenski in druge jugoslovanske narode in da so sodelovali pri uničenju ideje socializma?

Prav se mi zdi, da se Pirjevec,  ki sicer vodi komisijo za zgodovino pri komunističnih veteranih,  in Repe, ki je bil slaven dražgoški gromovnik, distancirata od pisanja Tita Turnška direktorju nacionalne televizije. Manj pa razumem, da me ne bosta tožila, ker »se ob sedanjem stanju slovenskega pravosodja in na osnovi lastnih izkušenj z njim ne nameravava (več) ukvarjati.«

Morda pa se bosta pridružila protestnem shodu komunističnih veteranov v Kopru, ki je prav tako na spletni strani mladine napovedan za četrtek, 2. avgusta.

Taka orkestracija komunističnih veteranov in titofilne strokovne srenje z običajnim medijskim obdelovanjem občinstva potekala že nekajkrat.  Naj omenim najprej poskuse prepovedi projekta in nato napade na projekt (vključno s fizičnimi grožnjami) Med kljukastim križem in rdečo zvezdo 2001 in naprej, poskus prepovedi predvajanja dokumentarca Zamolčani – moč preživeta 2004, obsodbe, javne pozive itd. ob mojem imenovanju za direktorja Muzeja novejše zgodovine Slovenije, bolj ali manj trajna kampanja zoper delo Komisije Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč z viškom po vstopu v morišče in grobišče v rovu sv. Barbare, da o tem, da so mi leta 2016 komunistični veterani skušali prepovedati vstop v Bohinj, niti ne govorim.

Pa vendar odkrivanje resnice teče naprej. Zato bi vsem sodelujočim v tokratni kampanji za utišanje Dežmana in ‘likvidacijo’ Možine predlagam, naj se spravijo z resnico in naj bodo vsaj enkrat za spoznanje manj predvidljivi in dolgočasni.”

Več o izpadih Tita Turnška lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine