1.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Josip Borrell: Rusija bo morala plačati za uničenje v Ukrajini

Piše: C. R. , STA

Preučili bomo vse pravne možnosti, da zagotovimo, da bo Rusija plačala za uničenje v Ukrajini, je na začetku dvodnevnega zasedanja zunanjih ministrov Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) v poljskem Lodžu danes izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

“Danes se bom srečal s kolegi zunanjimi ministri… Preučili bomo vse pravne možnosti, da zagotovimo, da bo Rusija plačala za uničenje, ki ga povzroča v Ukrajini,” je pred srečanjem dejal Borrell in spomnil, da je EU od ruskega napada na Ukrajino zamrznila za skoraj 20 milijard evrov ruskega premoženja, sankcije Zahoda proti Moskvi pa so omogočile zamrznitev tudi 300 milijard evrov deviznih rezerv ruske centralne banke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Te rezerve so blokirane. Toda med blokado in zaplembo je velika razlika,” je opozoril Borrell in pojasnil, da obstajajo pravni postopki, ki jih je treba preučiti. “Toda naš predlog je na mizi… Rusija mora plačati za obnovo Ukrajine,” je še dodal, pri čemer je imel v mislih, da bi projekt obnove Ukrajine pokrili z zamrznjenimi ruskimi sredstvi.

Zasedanja Ovseja, ki ga kot organizaciji predsedujoča letos gosti Poljska, se udeležuje tudi zunanja ministrica Fajon, ki je med drugim sodelovala na dogodku o skupnih ukrepih za odpravo ruske nekaznovanosti in za zagotavljanje pravic za žrtve.

Varšava je že minuli teden sporočila, da je ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu prepovedala vstop v državo in da pričakuje, da se bo zasedanja v imenu Rusije udeležil nekdo drug. Moskva je kmalu zatem potezo obsodila kot provokativno in nesprejemljivo.

V odziv na prepoved je Lavrov danes v Moskvi izjavil, da Zahod “ustvarja ločnice”, kar je po njegovih besedah točno to, proti čemur naj bi Ovse boril oziroma točno tisto, zaradi česar je bil ustanovljen. Dodal je, da “poljski sosedje že vse leto vestno kopljejo grob tej organizaciji in uničujejo ostanke kulture soglasja”, navaja AFP. Poljski zunanji minister Zbigniew Rau pa je te nezaslišane obtožbe na zasedanju zavrnil. Ko je dejal, je Rusija februarja “zavrnila obnovljeni evropski varnostni dialog” in od takrat blokirala več odločitev Ovseja.

“Tako kot mu ni uspelo poraziti Ukrajine … Putinu tudi ni uspelo s prizadevanji, da bi razdelil ali uničil Ovse,” pa je v tem kontekstu dejala ameriška državna podsekretarka za politične zadeve Victoria Nuland in izrazila optimizem glede prihodnosti organizacije.

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine