21.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Joe Biden ne ve kam sesti

Piše: Ivan Šokić

Osrednji mediji v ZDA n vse pretege skrivajo težave, ki jih ima v vsakdanjem življenju ameriški predsednik Joe Biden. A najnovejše fotografije kažejo, da potrebuje ameriški predsednik za najbolj preproste opravke podrobna navodila, ki ga vodijo korak za korakom.

V četrtek, 23. junija 2022 je v javnost prišla fotografija kartice z navodili, ki jo je držal ameriški predsednik Joe Biden. Na njej je bilo z veliki črkami napisano kaj mora Biden narediti, da se prebije skozi videokonferenco. “VI vstopite v Rooseveltovo sobo in pozdravite prisotne. VI sedete na VAŠ stol. VI na kratko komentirate. Mediji odidejo. VI postavite vprašanje Liz Shuler, predsednici AFL-CIO. Opomba: Liz bo prisotna virtualno. VI se zahvalite prisotnim. VI odidete,” je pisalo na kartici, ki se je je oprijemal Biden.

Dogodek je bil namenjen promociji formalnega partnerstva guvernerjev Vzhodne obale, ki bodo vlagali več sredstev v pridobivanje vetrne energije. To je del Bidnovega boja proti podnebnim spremembam. A kakor se je izkazalo, je dogodek služil kot še dodatno strelivo konservativnim medijem, da 79-letni predsednik ni sposoben opravljati svojega dela.

Višji svetovalec v administraciji predsednika Donalda Trumpa Stephen Miller je že pozval k izrednim zaslišanjem o 25. amandmaju naslednje leto. To bi omogočilo sprožitev postopkov za zamenjavo predsednika s podpredsednico Kamalo Harris. Okoliščine v katerih je to izvedljivo so predsednikova smrt, odstop, odstranitev ali razglasitev za nezmožnega opravljanja dela.

Sicer ne gre za prvi tak Bidnov spodrsljaj. Voditelj svobodnega sveta je npr. marca 2020 opozoril ruskega predsednika, da njegova invazija “ne bo nikoli osvojila src in duš ‘Irancev'” navkljub dejstvu, da so ruske oborožene sile začele s posebno vojaško operacijo v Ukrajini in ne Iranu. Podoben jezikovni zdrs je doživel tudi nekdanji predsednik George W. Bush, ko se mu je zareklo o vojnih zločinih v Iraku, ko je govoril o Ukrajini. Bush je občinstvo nasmejal z opazko, da mu je že 75 let.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine