-1.4 C
Ljubljana
torek, 5 decembra, 2023

Jelka Godec: Vladno pranje umazanega perila v javnosti zaskrbljujoče

Piše: C. R., STA

Na nedavno pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ in burno dogajanje v koaliciji so se danes odzvali tudi v SDS. Ocenjujejo, da smo priča “vladnemu pranju umazanega perila v javnosti”, hkrati pa skrbi, kakšni so odnosi med ministri in premierjem Robertom Golobom, je dejala vodja poslancev SDS Jelka Godec.

 

Tako na političnem parketu kot tudi v javnosti namreč v zadnjih dneh razburja ponedeljkovo pričanje nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar pred preiskovalno komisijo DZ, ki preiskuje nedopustno politično vmešavanje v delo policije in drugih pristojnih državnih organov. Bobnar je namreč pred člani komisije ponovila očitke, da je Golob nanjo nedopustno pritiskal glede kadrovskih menjav v policiji. Premier nekdanji notranji ministrici očita vrsto natolcevanj, edina resnica pa naj bi bila, da je imela Bobnarjeva nalogo “policijo očistiti janšistov”.

“Če poslušamo obe strani, ministrico Bobnar in premierja Goloba, nas lahko skrbi, kakšni so bili oziroma so odnosi med sedanjimi koalicijskimi partnerji ter najožjimi sodelavci, torej ministri, in premierjem,” je burno dogajanje v vladni koaliciji danes komentirala vodja poslancev SDS Godec. Na novinarsko vprašanje, da so sicer podobni očitki o nedopustnih političnih pritiskih leteli tudi na zadnjo vlado, ki jo je vodil prvak SDS Janez Janša, pa je Godec odvrnila, da ne ve, o kakšnih pritiskih je govor, kot tudi ne, da bi se takšni pritiski koalicije na policijo vršili v tretji Janševi vladi.

Še bolj kritična je do uhajanja informacij z zaprtega dela seje preiskovalne komisije DZ. V javnost so namreč pricurljale informacije, da naj bi Bobnar na zaprtem delu seje dejala, da je v času, ko je še bila ministrica, dobila informacijo, da naj bi se premier osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov z novembra na 5. december. Kot je dejala Jelka Godec, lahko komentira zgolj, kar je o teh domnevnih pritiskih prebrala v javnosti. Uhajanje informacij na tak način pa je označila za zaskrbljujoče.

O tem, ali v največji opozicijski stranki razmišljajo o možnosti ustavne obtožbe predsednika vlade, pa je dejala, da ustava varuje človekove pravice vsakogar ne glede na njegovo politično usmerjenost, predsednik vlade pa da je v tem delu kršil ustavo. Kot je spomnila, je njen poslanski kolega Žan Mahnič vložil tudi poslansko vprašanje, ali je predsednik vlade z izjavo o “čiščenju policije janšistov” prekoračil svoja pooblastila.

O tem, kako v SDS, ki je pred dobrim letom zaradi načrtovanega večanja števila ministrstev zahtevala referendum o zakonu o vladi, danes gledajo na napovedi o drastičnem nižanju števila resorjev pa je Jelka Godec dejala: “Zdaj bom rekla, a vam nismo rekli, da vam bomo rekli.”

V SDS so ob tem začeli tudi novo kampanjo. Ob cestah je stranka postavila več plakatov, z napisom Še kdo pleše? in fotografijo prvaka največje vladne stranke Gibanja Svoboda Goloba. Hkrati so na plakatih navedli tudi spletni naslov, ki vodi do spletne strani stranke SDS. V slednji pojasnjujejo, da želijo s kampanjo volivcem povedati, da so bile predvolilne obljube prazne, sami pa da ponujajo alternativo. Jelka Godec je sicer namen omenjene kampanje komentirala zgolj z besedami, da je ta očitno dosegla svoj namen.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine