20.4 C
Ljubljana
četrtek, 25 julija, 2024

Jelka Godec se je v oddaji Tarča spraševala kdo je sploh za krmilom vlade

Piše: T. B. (nova24tv.si)

“Strahotno je to, kar ste danes vprašali, ali se stranke strinjajo z zakonom, ki ga je pripravilo Glas ljudstva, je poudarila Godčeva in dodala: Kdo vodi to vlado? Ali to vlado vodijo NVO-ji z zakoni iz ulice, jih prinašajo v DZ in posvoji potem koalicija ali to državo vodi sedanja vlada. Mi imamo zakone, ki so prišli od zunaj, od NVO-jev,” je bila kritična in ostra vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec do izjave predsednice Levice Aste Vrečko, ki je o predlogu zakona iniciative Glas Ljudstva povedala, da se morajo z njim strinjati ostale stranke. Godčeva je vprašala točno to, kar se večina državljanov in državljank sprašuje: Kdo vodi to vlado?

O povezovanju, sodelovanju in delitvah v slovenski politiki so v Tarči razpravljale predsednice in podpredsednice parlamentarnih strank: Tanja Fajon (SD), Asta Vrečko (Levica), Jelka Godec (SDS) in Vida Čadonič Špelič (NSi). Namesto že potrjene podpredsednice Svobode Urške Klakočar Zupančič pa je nastopila poslanka te stranke Tamara Vonta, ki je s ciničnim nasmehom že v začetku dejala, da “razlog, da podpredsednice Gibanja Svoboda v oddaji ni, zagotovo ni pomanjkanje svobode,” klub temu da je sprva potrdila udeležbo, potem pa ni prišla. V oddaji je bilo izpostavljeno, da so uči uprte v največjo koalicijsko stranko in se zaradi številčnosti stranke od njih pričakuje največ, tudi resnost. Ravno zato je še toliko bolj nerazumljivo posmehljivo vedenje Vonte, za katero se je zdelo, da se je prav zabavala skozi celotno oddajo, prav na nobeno vprašanje pa ni odgovorila konkretno.

Predsednica DZ naj bi zbolela, čeprav je imela še isti dan sestanek z Godčevo, ki je ob tem dodala: “Zanimivo, da je predsednica DZ zbolela, verjetno zaradi tega, ker ne želi odgovarjati na vprašanja nedemokratičnega delovanja v državnem zboru, tako s strani koalicije, kot tudi s strani predsednice DZ, kot veste tudi skriva dokumente pred opozicijo,” je opozorila Godčeva, ki je pojasnila, da je morala preko zakonov pridobivati dokumente o sejah mandatno volilne komisije. Kot je izpostavila voditeljica oddaje, je Klakočar Zupančičeva praktično poniknila, saj je že lep čas ni moč videti v medijih, zato je Vonto spraševala, če se je vodstvo stranke odločilo, da je ne pošlje v oddajo.

Žnidaršičeva Vrečkovi: marsikaj od vaših obljub je bilo neuresničenega
Vida Čadonič Špelič (NSi) je ocenila, da je od “vrhunskega menedžerja” ostal samo “menedžer”, visoke ocene vlade kot celote pa utegnejo hitro pasti, ko bo številne obljube treba tudi uresničiti. Očitke o nedemokratičnosti v stranki je predsednica Levice Asta Vrečko razumljivo negirala, vsa nesoglasja je označila kot običajna, češ da gre “za različne poglede”, čeprav je pred kamero za RTV stopila tudi nekdanja članica Levice, Merima Sarajlija, ki je poleg ostalih nekdanjih članov, ki pred kamero niso stopili, povedala, da so člani stranko večinoma zapuščali zaradi odnosov in na podlagi zaposlovanja, ne na račun kompetenc. Voditeljica je Vrečkovi očitala neuresničene obljube, ta pa se je izgovarjala, da prvotno sledijo zavezam koalicijske pogodbe in ne programu Levice, enako velja pri pomoči v saniranju poplav, kar je izpostavila tudi Godčeva.

 

V prispevku Novi Sloveniji očitajo morebitno oddaljevanje od temeljnih vrednot, vendar to v oddaji Čadonič Špelič močno zanika, da pa zadeve niso realizirane, ker so bili premalo časa v vladi. Pri preboju Novi Sloveniji niso pomagali predlogi za reformo zdravstva v obliki svobodnih zdravnikov, vključevanje zasebnikov v javno mrežo, vzpostavitev zasebne konkurence ZZZS-ju za obvezno zdravstveno zavarovanje, in to v času, ko je resor vodil še Danijel Bešič Loredan. O izbiri novega zdravstvenega ministra Vonta bolj ovinkari, ne podaja nobenega konkretnega odgovora na to, kdo in kdaj bi Bešič Loredana lahko zamenjal, sploh v tej situaciji. “Smernice, ki jih je sprejelo min. za zdravje za naslednji dve leti niso nikakršna reforma. Smernice so po zakonu o zdr. varstvu določene & to je delo, ki ga mora ministrstvo opraviti. Mora podati smernice, to je podlaga za splošni dogovor. To ni reforma,” je dejala Godčeva, ki dvomi v dobro kadrovske izbire, sploh po kadrovski čistki, ki smo jih videli v policiji.

Na vprašanje o tem, ali bi podprla predlog zakona, ki ga predlaga iniciativa Glas Ljudstva, Vrečkova pove, da se z glavnimi premisami predloga strinjajo, da pa se o tem še niso dokončno pogovorili. Ukinitev dopolnilnega zavarovanja se je zdaj sprevrgla v nekaj drugega in tisti z višjo plačo zdaj plačujejo manj, je dejala voditeljica predsednici Levice, ki je odgovorila, da je bil to prvi korak, vendar je voditeljica zaključila, da je to še ena od neuresničenih obljub.

“Ljudje imajo dosti tega, da jim je nekdo 24. 4. 2022 obljubil, da bomo imeli pravno državo, da bodo spoštovali strokovnjake, vse to pa danes gledamo kako? V zdravstvu imamo v.d. ministra za zdravje, ki pravi, da se kovid zdravi z morsko soljo oziroma morjem in soncem in astma z vegetarijanstvom oziroma, da se ne je mesa. Potem imamo zakon o zaščiti živali, kjer se spet ne posluša stroke, v bistvu se jo degradira, zakaj, zdravniki se šolajo 5 let, specializacije itd. pa se jih ne upošteva, veterinarji študirajo pet let in več, pa se jih ne upošteva in danes bomo imeli neke NVO-je, ki bodo hodili od kmeta do kmeta in preverjali, ali stvari delujejo,” je poudarila Godčeva. “Strahotno je to, kar ste danes vprašali, ali se stranke strinjajo z zakonom, ki ga je pripravil Glas ljudstva, je poudarila Godčeva in dodala: Kdo vodi to vlado? Ali to vlado vodijo NVO-ji z zakoni iz ulice, jih prinašajo v DZ in posvoji potem koalicija ali to državo vodi sedanja vlada. Mi imamo zakone, ki so prišli od zunaj, od NVO-jev,” je kritična.

 

“Signal, ki ga je dala ⁦Vlada RS s podiranjem ograje, je signal ilegalnim migracijam. Mi zahtevamo nujno sejo odbora za notr. zadeve v brežiški občini, kjer je zdaj stanje najhujše. Kaže, da te seje na terenu ne bo. Zakaj, pa je vprašanje za koalicijo,” je dejala Godčeva, ki meni, da so težave z migracijami velik problem, saj so podatki zaskrbljujoči, in ne le zaradi prehodov, ampak tudi ker so azilni domovi prepolni. Godčevo skrbijo razmere na scehngenski meji in dejstvo, da se ne zapre meja z Italijo, saj bi v tem primeru postali žep za migrante. Trdi, da je Hrvaški potrebno pomagati vzpostaviti razmere na hrvaški meji.

Program Levice je na volitvah aprila 2022 je obljubljal marsikaj, so dejali v prispevku, in sicer: zaustavitev podeljevanja koncesij, uvedbo pravičnega davka na nepremičnine, izstop iz pakta Nato, povišanje proračunskih sredstev za stanovanjski sklad. Danes pa je stranka, ki se oglašuje kot antisistemska in antikapitalistična, nasprotje, nekateri po zamenjavi vodstva napovedujejo, da bi lahko šla po poti DeSUS-a, potem ko so zamenjali vodjo Karla Erjavca. O evropskih volitvah so iz Levice skrivnostni, medtem ko direktor agencije Valicon meni, da bi bil nastop Levice in SD na EU volitvah koristen predvsem za Levico, o njunem sodelovanju pa dvomi.

Politično kompromisarstvo lahko Levico stane naslednjih volitev. Če stranka ne bo uresničevala svojih zavez, ji bodo njeni volivci obrnili hrbet, je v prispevku povedal analitik in direktor agencije Valicon Andraž Zorko “Levica spada med stranke, ki ima zagotovo bolj kritično volilno bazo kot katera koli druga. Levica je pred volitvami imela nekaj zelo konkretnih obljub in če te ne bodo uresničene ali se vsaj nakazovalo, da se bodo začele uresničevati, potem bo ta stranka na volitvah zagotovo kaznovana,” je povedal Zorko. Njihove ključne ideološke zaveze pa ostajajo neuresničene.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine