-0.7 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Jelka Godec: Preiskovalna komisija o otroški srčni kirurgiji zelo skrbno ravna z občutljivimi podatki in ni prejela kartotek otrok

Predsednica preiskovalne komisije  o ugotavljanju odgovornosti nosilcev javnih funkcij na programu otroške kardiologije ter področju nabav in upravljanja z medicinsko opremo in zdravstvenim materialom Jelka Godec je danes v izjavi za javnost spregovorila o dosedanjem delu komisije in prvih zaslišanjih. Prav tako pa je tudi ostro zavrnila poročanja medijev, da komisija deluje protiustavno in nezakonito.

»Ob ustanovitvi preiskovalne komisije smo se tisti, ki smo podpisali akt o ustanovitvi, zavedali, da gre v delu preiskovalne komisije na področju otroške srčne kirurgije za občutljive zadeve, saj gre za področje specializacije, ki se ukvarja z najmlajšimi bolniki, torej otroci. Že ob ustanovitvi in prvih sejah smo v komisiji na mojo pobudo prejeli sklepe, da se v ničemer ne bomo dotikali strokovnih odločitev in da ne raziskujemo, ne preiskujemo, še najmanj pa objavljamo, ali zahtevamo kartoteke otrok, ki so bili zdravljeni na otroški kardiologiji,« je povedala Godčeva in nadaljevala: »Prav tako na komisiji ne posegamo v strokovno delo kirurgov, kardiologov, temveč na področju otroške kardiologije iščemo izključno politično odgovornosti nosilcev javnih funkcij po zakonu o parlamentarni preiskovalni komisiji in po 93. členu ustave,« je povedala poslanka. Ob tem je jasno poudarila, da ustava izrecno določa, da Državni zbor lahko odredi preiskovalno komisijo o zadevah javnega pomena.

»Zato na tem mestu ostro zanikam objave v medijih, ki so se pojavile od sobote do danes, o tem, da je preiskovalna komisija prejela tudi kartoteke otrok. To ne drži. Prav tako ne drži, da presegamo pristojnosti. Kar je preiskovalna komisija doslej storila je, da je evidentirala priče, da je opravila pripravljalna preiskovalna dejanja, s  katerimi smo določili gradiva, potrebna za našo preiskavo in da smo oblikovali dokazne sklepe,« je povedala predsednica komisije in dodala, da je komisija tudi že pripravljena na prva zaslišanja prič, ki bodo potekala v četrtek.

Predsednica preiskovalne komisije je tudi dodala, da je ob zbiranju gradiv do sedaj z vsemi institucijami korektno sodelovala, zataknilo pa se je edino pri pridobivanju dokumentacije iz UKC Ljubljana. »Pridobili smo gradiva, za katere smo zaprosili, s strani NPU, SDT, KPK, UKC Maribor. Zahtevali smo tudi dokumentacijo od ministrstva za zdravje in dokumentacijo nekaterih bolnišnic, vezanih na nabave medicinskih materialov, UKC Ljubljana pa je zavrnilo naše prošnje za gradivo, z daljšo obrazložitvijo, v kateri so zapisali tudi, da bodo dokumentacijo izročili le po nalogu sodišča,« je povedala poslanka. Pri tem je poudarila, da je komisija od UKC Ljubljana zahtevala korespondenco med vodilnimi in kardiologi, zahtevali so gradivo za razrešitev dr. Rajka Kende ter pogodbe s tujimi institucijami, tujimi zdravniki in domačimi zdravniki. »V UKC Ljubljana so zavrnili, da bi nam posredovali dokumentacijo glede korespondence in glede dr. Kende, dali pa so nam ustrezno anonimizirane pogodbe z institucijami in zdravniki. Če so nam dali to, bi nam lahko izročili tudi ostalo zahtevano gradivo,« je ocenila poslanka in dejala, da se je komisija z zahtevo po dokumentaciji obrnila na pristojno sodišče, ki je odredilo, da mora UKC Ljubljana komisiji posredovati vse zahtevane dokumente. »Danes se izteče 45 dnevni rok, ko mora UKC Ljubljana naši komisiji izročiti dokumente, prav zato je zanimivo, da se članki o tem, da preiskovalne komisije ne bi smelo biti, pojavljajo prav danes, ne pa 20.12., ko je bila komisija ustanovljena,« je povedala Godčeva.

 »Strinjam se, da naše preiskovalne komisije ne bi smelo biti. In če bi pristojni organi od leta 2012, 2013 in naprej odreagirali tudi na poročilo KPK, na mednarodno poročilo, danes te preiskovalne komisije na področju otroške kardiologije tudi ne bi bilo,« je povedala poslanka in dodala, da je komisija bila odrejena zato, ker je »v javnem interesu nas, ki delamo na komisiji, vseh staršev otrok, ki imajo ali pa so imeli otroka na otroški kardiologiji, v interesu vseh zaposlenih, ki so opozarjali na nepravilnosti ter konec koncev vseh državljanov, da se ta zgodba končno razjasni in pove, kdo je bil politično dogovoren za takšno stanje na področju otroške srčne kirurgije.«

Predsednica komisije Jelka Godec je tudi poudarila, da je bil na njeno pobudo sprejet sklep, da komisija v ničemer ne izpostavlja bolnikov, torej otrok. »Ker se zavedam občutljivosti tematike delam in sem tudi naredila vse, da občutljivi podatki ne bodo prihajali v javnost.  Prav zato, da zaščitim tako tiste, ki so delali na otroški kardiologiji kot tudi vse vpletene od bolnikov in staršev, sem že pred časom odredila, da se dokumentacija preiskovalne komisije lahko pregleduje zgolj v varni sobi. To pa pomeni, da lahko vanjo vstopajo le člani in nadomestni člani preiskovalne komisije in strokovni sodelavci ter da se dokumentov iz te sobe ne sme odnesti,« je poudarila poslanka. Ob tem je še dejala, da je prav danes ponovno opravila sestanek z vsemi člani in nadomestnimi člani ter strokovnimi sodelavci, na katerem je na vse prisotne ponovno apelirala, naj o morebitnih občutljivih dokumentih in podatkih, ki jih komisija preiskuje, ne razpravljajo javno.

»Glede na gradiva, ki smo jih že pridobili in jih še pridobivamo, pa bomo v četrtek začeli z zaslišanji prič, in sicer bomo zaslišali nekdanjega strokovnega direktorja kirurške klinike UKC Ljubljana Alojza Pleskoviča, nekdanjo direktorico UKC Ljubljana Darinko Miklavčič in nekdanjega  ministra za zdravje Tomaža Gantarja,« je še povedala poslanka in dodala, da komisija načrtuje še eno zaslišanje prič v juliju, nato pa se bodo zaslišanja nadaljevala v jeseni. »Vmesno poročilo naše komisije bo temeljilo na ugotovitvah glede otroške kardiologije, potem pa bomo nadaljevali z nabavami medicinske opreme,« je še napovedala poslanka in predsednica preiskovalne komisije Jelka Godec.

Zadnje novice

Sorodne vsebine