14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Jelka Godec: Dejanje Sukičeve predstavlja sum storitve kaznivega dejanja

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Jelka Godec je na predsednico DZ mag. Urško Klakočar Zupančič naslovila odprto pismo glede stališča o ravnanju podpredsednice Državnega zbora RS Nataše Sukič, ki se je priklenila na prosilca za mednarodno zaščito in preprečila uradno dejanje uradni osebi. Gre namreč za dejanje, ki predstavlja sum storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradne osebe ali maščevanje uradni osebi po 299. členu Kazenskega zakonika, saj je iz javno dostopnih fotografij razvidno, da se je želelo preprečiti uradni osebi uradno dejanje, ki ga je nameravala opraviti v okviru svojih nalog. Obenem gre tudi za vprašanje suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika, opozarja Godec.

Ministrstvo za notranje zadeve je namreč za 19. maja 2023 napovedalo deportacijo dveh prosilcev za mednarodno zaščito na Hrvaško. Na dan izvedbe je pred Azilnim domom na Viču ob 7. uri zjutraj potekal protest. Med udeleženci je bila tudi podpredsednica Državnega zbora RS Nataša Sukič, ki je bila, glede na medijske objave, priklenjena s prosilcema za mednarodno zaščito.

Na protestu je bila torej udeležena Nataša Sukič, ki je v nasprotju z zavezo v Programu za delo koalicije 2022–2026 o spoštovanju vladavine prava, zagotavljanja neodvisnosti in strokovnosti delovanja institucij ter upoštevanja načela delitve oblasti preprečila uradno dejanje uradni osebi, kar predstavlja nedopusten poseg v opravljanje uradnih nalog skladno z veljavno zakonodajo.

Jelka Godec je ob zgoraj navedenih okoliščinah na predsednico DZ mag. Urško Klakočar Zupančič naslovila odprto pismo glede stališča o ravnanju podpredsednice Državnega zbora RS Nataše Sukič.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič (Foto: STA)

Sum kaznivega dejanja
“Gre namreč za dejanje, ki predstavlja sum storitve kaznivega dejanja Preprečitev uradne osebe ali maščevanje uradni osebi po 299. členu Kazenskega zakonika, saj je iz javno dostopnih fotografij razvidno, da se je želelo preprečiti uradni osebi uradno dejanje, ki ga je nameravala opraviti v okviru svojih nalog. Obenem gre tudi za vprašanje suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika,” je v pismu poudarila Jelka Godec.

V Programu za delo koalicije 2022–2026 ste se kot koalicija med drugim zavezali, da boste zagotovili “neodvisnost in strokovnost delovanja institucij ter dosledno upoštevanje načela delitve oblasti (na zakonodajno, izvršilno in sodno vejo) v okolju, ki temelji na vladavini prava,” Godčeva opozarja Klakočar Zupančičevo.

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec (Foto: STA)

Glede na to, da je bila na omenjenem protestu udeležena podpredsednica Državnega zbora RS, ki je v nasprotju z zavezo v Programu za delo koalicije 2022–2026 o spoštovanju vladavine prava, zagotavljanja neodvisnosti in strokovnosti delovanja institucij ter upoštevanja načela delitve oblasti preprečila uradno dejanje uradni osebi, zakonodajo, vas sprašujem, je zapisala Godec:

1. Ali ste bili predhodno seznanjeni, da se bo podpredsednica Državnega zbora RS Nataša Sukič udeležila omenjenega protesta in se priklenila s prosilcema za mednarodno zaščito ter tako preprečila uradno dejanje uradni osebi?
2. Kakšno je vaše stališče glede omenjenega ravnanja podpredsednice DZ?
3. Ali boste od podpredsednice DZ RS Nataše Sukič zahtevali pojasnila v zvezi s spoštovanjem vladavine prava, zagotavljanja neodvisnosti in
strokovnosti delovanja institucij ter doslednega upoštevanja načela delitve oblasti?
4. Ali boste v okviru svojega dolžnega ravnanja naznanili sum storitve kaznivega dejanja Preprečitve uradne osebe ali maščevanje uradni osebi po 299. členu Kazenskega zakonika oziroma kaznivega dejanja Zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu Kazenskega zakonika?

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine