18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Jelinčič v svojem značilnem slogu – tudi po vetu državnega sveta bo ponovno podprl proračun, v katerem vlada več namenja tudi migrantom!

Veliko pozornosti je nedavno vzbudila podpora SNS proračunu Šarčeve vlade, v katerem je med drugim več sredstev namenjenih tudi integraciji migrantov, po napovedih Jelinčiča pa ga bo SNS ponovno podprla tudi po vetu državnega sveta. Stranka SNS se sicer rada predstavlja kot domoljubna stranka, ki nasprotuje nelegalnim migracijam in razmetavanju sredstev davkoplačevalcev za te namene, in prav zato je njegova podpora vzbudila veliko pozornosti!

 

Državni zbor je prejšnji teden sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2019, ki je najtežji v zgodovini Slovenije. Prihodki so namreč načrtovani v višini 10,35 milijarde evrov, odhodki pa v višini 10,16 milijarde evrov, kar naj bi po predvidevanjih ministrstva za finance prineslo 194 milijonov evrov presežka, a takšni optimistični načrti se lahko v primeru pospešitve ohlajanja gospodarske rasti kaj hitro porušijo. Glasove so takrat poleg koalicijskih strank prispevali tudi poslanci Slovenske nacionalne stranke, da vidijo, kako se bo odzvala Evropska komisija, ki se z njim ne strinja.

Tudi po vetu državnega sveta si lahko vlada obeta podporo SNS
Prvak SNS Zmago Jelinčič je po poročanju STA včeraj napovedal, da bodo poslanci njegove stranke podprli novelo zakona o izvrševanju proračuna tudi pri ponovnem glasovanju, ki ga je zahteval državni svet. Tako načeloma zagotavljajo potrebnih 46 glasov za ponovno potrditev dokumenta, s tem pa niso več nujno potrebni glasovi skrajne Levice. Ta je namreč nadkoalicijska stranka, ki ne prevzema politične odgovornosti za dejanja vlade, a s svoje pozicije lahko izsiljuje in tako podpore še ni zagotovila.

Jelinčičevo eksperimentiranje v resnici pomeni pomoč migrantom
A takšno eksperimentiranje Jelinčiča z odzivi EK nas bo drago stalo, prav bizarno pa je, da je Jelinčičeva stranka, ki se rada predstavlja kot domoljubna in protiimigrantska, pravzaprav podprla proračun, v katerem več namenjajo tudi za integracijo migrantov. Na Nova24TV smo že poročali, da je v sredini februarja urad za oskrbo in integracijo migrantov, ki spada pod okrilje kabineta predsednika vlade Marjana Šarca, javno objavil pogodbo za izvajanje oskrbe s prehrano prosilcev za mednarodno zaščito – z živili, pridelanimi na ekološki način.

Vrednost pogodbe je skoraj 2,8 milijona evrov. Iz naročila je razvidno, da so pogodbo sklenili s podjetjem Sodexo, ki bo vsaj dve leti z živili, pridelanimi na ekološki način, skrbelo za prehrano migrantov v izpostavi azilnega doma na Kotnikovi ulici v Ljubljani. Sodexo mora upoštevati prehrambene navade prosilcev za azil in tujcev. V izrednih okoliščinah, kot je na primer post ramazan, mora podjetje v dogovoru s predstavniki urada prilagoditi sestavo jedilnikov in urnik delitve obrokov. In to je le eden od primerov razmetavanja davkoplačevalskega denarja za migrante, od katerih nas vsak stane najmanj 1.963 evrov mesečno. Tako so pred leti razkrili pri računskem sodišču, a so zdaj podatke skrili, prav tako pa ni na voljo novih podatkov!

Mimogrede, ob tem naj spomnimo, da tovrstni preobrati niso presenečenje – leta 1993 je velik del poslancev SNS kljub drugačnim napovedim podprl Janeza Drnovška za predsednika vlade. Zanimivo pa bo, da se bo sedaj verjetno oglasilo tudi precej “generalov po bitki”, ki se bodo seveda obesili na druženje Jelinčiča na pikniku SDS v Bovcu lani julija. Vendar pa so tako rekoč že vsi politični insajderji že takrat vedeli, da je koalicija SDS in SNS – misija nemogoče…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine