7.2 C
Ljubljana
torek, 26 oktobra, 2021

Jeffrey Sachs se spominja osamosvojitve Slovenije

Piše: P.T.

“Veselim se, da vidim stare prijatelje,” o srečanju z Borisom Pleskovičem, Francetom Arharjem in Lojzetom Peterletom na konferenci Alma Mater Europaea pravi svetovno znani ekonomist, ki je sooblikoval monetarno osamosvojitev Slovenije.

Alma Mater Europaea ECM organizira med 12. in 19. marcem 2021 mednarodno znanstveno konferenco z naslovom »Za človeka gre: Transformacija v znanosti, izobraževanju in umetnosti«. Več kot 500 udeležencev iz 30 držav bo iskalo  izzivov digitalizacije na področju izobraževanja in digitalnega sveta prihodnosti.

Med osrednjimi govorniki konference bo v petek 12. marca ob 10. uri nastopila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport Mariya Gabriel. Med drugim bo spregovorila o spopadanju z učinki dolgotrajnega šolanja na daljavos katerim so se v času pandemije COVID-19 srečevale številne evropske države, med njimi tudi Slovenija. Po mnenju komisarke Gabriel je povezovanje izobraževanja in tehnologije učinkovit način za čimprejšnji izhod iz COVID-19 krize. Komisarka se zavzema tudi za tesno povezovanje med izobraževalnimi institucijami, podjetji in vladami, saj je to ključno za iskanje dobrih in delujočih rešitev, tako za izzive sedanjosti kot za izzive prihodnosti.

V petek ob 18. uri bo predaval profesor Jeffrey Sachs iz Columbia University, eden ključnih posameznikov pri nastajanju slovenskega tolarja. Osrednji dogodek prvega dne konference bo okrogla miza, posvečena 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, z naslovom »30 let monetarne suverenosti Slovenije«. Sodelovali bodo r. France Arhar, dr. Boris Pleskovič in dr. Laurence Hewick.

V tednu dni trajanja konference bodo izzive digitalne prihodnosti, zdravstva in starajoče se družbe naslovili številni ugledni strokovnjaki, med njimi prof. dr. Felix Unger, predstojnik Klinike za kardiokirurgijo v Salzburgu, častni predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti v Salzburgu, prof. dr. Emma Stokes, predsednica svetovne zveze fizioterapevtov, prof. dr. Peter Lichtenberg, podpredsednik Ameriškega gerontološkega društva in profesor na Wayne State University.

Glavni govorec konference bo predsednik Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga in profesor na Tehniški univerzi v Münchnu prof. dr. Klaus Mainzer. 

To je že deveta mednarodna konferenca Alma Mater. Med udeleženci dosedanjih konferenc so bili Mark Tushnet, profesor univerze Harvard; Jacob Rowbottom, profesor na Oxfordu; nemški politolog Werner Weinfeld; član nadzornega sveta Facebook-a in Instragram-a in nekdanji podpredsednik Evropskega sodišča za človekove pravice Andras Sajo; David Erdos iz Cambridge-a ter svetovno znani filozofi Alain Badiou, Jean-Luc Nancy in Srečko Horvat.

Po brezplačni registraciji lahko konferenci sledi vsakdo.

O ALMA MATER EUROPAEA

Alma Mater deluje pod okriljem Evropske akademije znanosti in umetnosti, ki združuje več kot 2100 uglednih znanstvenikov. Med njimi je kar 31 Nobelovih nagrajencev. Profesorji in sodelavci fakultete so sodelovali na dogodkih vodilnih univerz, kot so Harvard, UCLA, Yale. Njihova strokovna mnenja so objavili The Guardian, The Boston Globe in Wall Street Journal.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine