14.8 C
Ljubljana
četrtek, 13 junija, 2024

Jeffrey Sachs – dobrodošel pri Solovjovu in Kučanovem klanu

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

Ameriški ekonomist Sachs ima prostor tako na RTV v Odmevih pri novinarju Žitniku kot tudi pri ruskem TV propagandistu Solovjovu. Gre za osebo z močnimi simpatijami tako do Kremlja kot Pekinga, zagovarja multipolarni sistem, krivdo za vojno v Ukrajini pa deli med ZDA in Kitajsko. Ukrajini prav tako odreka suverenost na vojaškem področju. S svojimi pogledi je močno prirasel k srcu tudi Kučanovemu klanu, o čemer smo pisali. 

Ekonomist, akademik in politični analitik Jeffrey Sachs je eden redkih Američanov, ki je Kučanovemu klanu prirasel k srcu. Znano je, da se Kučanovi radi zatekajo pod krilo “matere Rusije” in da so sumničavi do vsega, kar prihaja iz zlobnega Zahoda. Da jim je Sachs zares blizu, je potrdil nedavni zasebni pogovor med Spomenko Hribar, Matijo Stepišnikom in Nikom Tošem. Pogovor nenazadnje kaže na usklajenost znotraj klana, ko gre za medijsko-politične operacije. Več tukaj. “Dober je, Sachs! Le da se evropskih voditeljev nič ne prime,” je zapisala Hribarjeva. “Najbolj zvest sodelavec” Milana Kučana Niko Toš pa je zapisal, da Sachs “zasluži častni doktorat za to, kar počne danes, in ne za tisto, kar je počel pred 30 leti”. Ameriški ekonomist je namreč priljubljen pri tranzicijski levici, šele odkar je obrnil ploščo na “prorusko vižo”.

Pogovor Kučanovega kroga se je namreč nanašal na nedavni pogovor v Odmevih med novinarjem RTV Slovenija Edvardom Žitnikom in Sachsom. Več tukaj. Sogovorca sta pogovor začela pri vojni v Ukrajini. Žitnik je že uvodoma takoj izpostavil, da se sogovorčevo stališče glede krize razlikuje od uradnega stališča ameriških oblasti. Ekonomist je ob tem predstavil stališča, ki se precej ujemajo s tem, kar lahko slišimo v Kremlju. Predvsem je poudaril pomen pogajanj (čeprav si jih ruska stran v prvih dneh vojne nikakor ni želela). Povsem nerealistično se mu zdi, da bi bila Putinova Rusija poražena že zaradi jedrskega arzenala, ki ga poseduje. Prav tako je krivdo za “proxy vojno” razdelil med ZDA in Rusijo ter pokritiziral ameriško elito, da želi edina voditi svet.

Ameriški ekonomist Jeffrey Sachs v oddaji ruskega TV propagandista Solovjova (Foto: Twitter)

Strinja se sicer, da imajo Ukrajinci pravico izbrati prihodnost na gospodarskem in političnem področju, ne pa tudi vojaškem, ker je to lahko nevarno za Rusijo. Ni presenetljivo, da je bil Sachs v preteklosti tudi gost ruske TV, konkretno programa Vladimira Solovjova. Več tukaj. V njegovi retoriki je zaznati naklonjenost do totalitarnih režimov, kot sta ruski in kitajski. V preteklosti je sicer svetoval različnim tranzicijskim gospodarstvom, kako preiti na tržni ekonomski sistem. Njegov koncept, znan kot “šok terapija”, je rusko družbo pahnil v revščino, lakoto in stradanje ter prenos bogastva v roke oligarhije in organiziranega kriminala. Sedaj pa že dolgo časa nasprotuje ameriški hegemoniji v svetu in zagovarja t. i. multipolarni svet ter rad postraši pred bližajočo se nuklearno katastrofo celotnega sveta. Ob tem rad s prstom kaže na ZDA ter stopi v bran Rusiji.

Ukrajina je zgolj tamponska cona med velesilami?

Znan je celo po prepričanju, da je CIA v resnici pripravila Sovjetsko zvezo do tega, da je ta napadla Afganistan v 80. letih. Prav tako je v njegovi retoriki mogoče zaznati prepričanje, da države, ki so se ali se želijo pridružiti Natu, nimajo suverenosti oziroma prostih rok, da bi se pridružile kakšnemu zavezništvu. Te države (tudi Ukrajino) Sachs prej dojema kot tamponske cone med imperialnimi supersilami. A vzhodnoevropske države so se pridružile Natu prav zaradi ruske grožnje. Razkriti dokumenti potrjujejo, da je nameravala Rusija opraviti tudi z Moldavijo in še kakšno državo v soseščini. Zelo vprašljiva je tudi varnost baltskih držav.

Izsek iz spletne komunikacije

Spomnimo, da je Sovjetska zveza že leta 1939 skupaj z nacistično Nemčijo okupirala Poljsko, kmalu zatem Finsko in baltske države (1940). Leta 1968 pa je napadla Češkoslovaško. Je še vedno vprašljivo, zakaj bi si želele države v regiji pridružiti Natu? Prav tako je Sachs ponavljal znano zaroto, da je koronavirus ušel iz ameriškega laboratorija. Obenem nasprotuje širjenju Nata kot nevarnemu početju za mir v regiji. Celo meni, da nepridružitev pomaga ščititi ukrajinsko suverenost. Prav tako se je pritoževal nad dejstvom, da so ZDA pomagale oborožiti Ukrajino. Več tukaj. Na ruski TV pa je pozival Ukrajince k pogajanjem in da naj prenehajo pozivati ruske čete k umiku, ZDA pa obtožil sabotaže Severnega toka. Pod vprašaj je postavljal tudi kitajski genocid nad Ujguri. Več tukaj.

Domen Mezeg

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine