8.3 C
Ljubljana
petek, 14 junija, 2024

Je UKOM v medijsko središče za večer volilnega dne vabil samo izbrane medije?

Piše: G. B. 

“Državna volilna komisija bo v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji ob volitvah poslank in poslancev iz RS v Evropski parlament v Hiši EU na Dunajski cesti 20 organizirala medijsko središče, ki bo odprto od 21. ure. Po 23. uri so predvideni prihodi in izjave predstavnikov kandidatnih list oz. političnih strank (po končanih izjavah je predvideno tudi skupinsko fotografiranje izvoljenih poslancev),” se glasi današnja napoved, objavljena na spletnem portalu STA.

Stranke, ki letos kandidirajo na evropskih volitvah, bodo sicer prve rezultate volitev pričakale v svojih izbranih prostorih. Za razliko od SDS, ki bo rezultate pričakala na svojem sedežu (Trstenjakova 8, Ljubljana), bodo ostale stranke to storile v hotelih in gostinskih lokalih. Prvi neuradni rezultati bodo znani po 19. uri, ko po zaprtju volišč objavijo izide vzporednih volitev. Navadno pa se prvi rezultati iz štetja DVK pojavijo šele uro in pol (ali še kasneje) po zaprtju volišč.

Vendar bo očitno vse skupaj drugače kot na vseh prejšnjih volitvah, ko so vsi mediji dobili obvestilo o medijskem središču ter akreditacijah. Tokrat takšnega obvestila vsaj v našem uredništvu niso zasledili, kar je precej nenavadno glede na to, da bo ob 21. uri organiziran dogodek v medijskem središču. Težko je verjeti, da bi na sam dogodek spuščali kar vse ljudi “prosto po Prešernu”. Bolj verjetno je, da so vabili samo izbrane medije, kar sicer ne bi bilo presenečenje.

Prikaz nasprotnih dejstev:

Navedba v naslovu in v besedilu novice, da je Urad Vlade RS za komuniciranje v medijsko središče za volilni večer vabil samo izbrane medije, ni resnična. Urad Vlade RS za komuniciranje ob tokratnih volitvah poslancev v Evropski parlament in posvetovalnih referendumih ni organiziral nobenega medijskega središča niti ni vanj vabil predstavnikov medijev.

 

 

S prijaznimi pozdravi,

 

Petra Bezjak Cirman

direktorica

 

Po pooblastilu:

Branko Vidrih, vodja sektorja za vladno komuniciranje

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine