20.1 C
Ljubljana
sobota, 13 julija, 2024

Je to sploh mogoče? Belokranjec zaradi vloma v hišo poklical policijo, ta mu je odgovorila: Ne moremo, imamo preveč dela z ilegalnimi migranti!

Radio Mrežnica je poročal, da je Policijska uprava (PU) Novo mesto sporočila, da je do sedaj mejo ilegalno prestopilo 1221 migrantov, največ Alžircev. Samo junija so jih Hrvatom vrnili 151.

V prispevku je omenjeno tudi to, da »kako zelo se Slovenci ukvarjajo z migranti, nam pove podatek, da je nedavno prebivalec Črnomlja zaradi vloma v hišo poklical policijo, vendar ga je ta zavrnila, saj mu je bilo rečeno, da policija more priti na ogled, ker ima preveč dela z migranti«.

PU Novo mesto: Približno 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov državne meje se zgodi na območju policijske postaje Črnomelj

Ker smo hoteli navedeno preveriti, češ, ali je res, da policija ni mogla priti na ogled, ker da ima preveč dela z migranti, smo na PU Novo mesto poslali vprašanje, a so se slednji konkretnemu odgovoru izognili.

Zapisali pa so naslednje:

»Opazeno povečanje obsega dela na enem segmentu naših pristojnosti seveda vpliva na opravljanje drugih nalog policije. Varovanje državne meje in zagotavljanje varnosti obmejnega prebivalstva je ob izkoriščenih organizacijskih, kadrovskih in tehničnih zmožnostih ena od najbolj prioritetnih nalog policije na območju Bele krajine, Posavja in Dolenjske.

Operativno-komunikacijski center, kjer se sprejemajo klici na številko policije 113, pri napotitvi policistov daje prednost nujnim interventnim dogodkom (kjer je npr. neposredno ogroženo življenje, se izvaja nasilje, se je zgodila prometna nesreča s hudimi poškodbami ipd.).

Za primere vlomov, ki so uradno pregonljiva kazniva dejanja in je v skladu z zakonom o kazenskem postopku potrebno opraviti ogled kot nujno preiskovalne dejanje, se policija vedno odzove. Lahko se seveda zgodi, da bo čas prihoda policije za primere, ko ne gre za nujne interventne dogodke, daljši (ali pa se s strankami dogovori čas, ki bi bil najbolj primeren za njih in skladen z našo razpoložljivostjo). Varovanje življenja, osebne varnosti in premoženja ljudi je še vedno ena od najpomembnejših temeljnih dolžnosti slovenske policije.

V nadaljevanju vam posredujemo nekaj statističnih podatkov, povezanih z vašim vprašanjem, o katerih smo že obveščali medije.

V letu 2017 (pet mesecev) smo na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 38 primerov ilegalnih prestopov državne meje in pri tem prijeli 77 oseb. Od navedenih smo v enem primeru prijeli štiri osebe na območju Bele krajine, preostale na območju Posavja.

V letu 2018 (pet mesecev) smo na območju policijske uprave Novo mesto obravnavali 242 primerov ilegalnih prestopov in pri tem prijeli 1.049 oseb.

Približno 60 odstotkov primerov ilegalnih prestopov državne meje se zgodi na območju policijske postaje Črnomelj, nekaj več kot 30 odstotkov na območju policijske postaje Metlika (Bela krajina), nekaj manj kot 10 odstotkov na območju policijske postaje Brežice (Posavje).

Naj še dodamo, da smo do vključno 5. 6. 2018 na območju policijske uprave pri ilegalnem prestopu državne meje prijeli 1.221 oseb različnih državljanstev.

Hrvaškim varnostnim organom smo vrnili 229 oseb, ki so ilegalno prestopile državno mejo, od tega samo v prvih dneh junija 151. Število vrnjenih oseb hrvaškim varnostnim organom je skupna številka, ki je bila na določen dan vrnjena – ni nujno povezana s prijetimi osebami tistega dne (zaradi policijskih postopkov, ki morajo biti prej opravljeni). Torej gre za osebe, za katere so bili postopki že opravljeni in izpolnjujejo pogoje za vračanje in jih hrvaška policija v skladu s sporazumom med vladama Slovenije in Hrvaške o izročitvi in prevzemu oseb, katerih vstop ali prebivanje je nezakonito po predhodni najavi sprejme. Sodelovanje s hrvaško policijo je zgledno.

V postopkih se je izkazalo, da je okoli 38 odstotkov obravnavanih oseb državljanov Alžirije, okoli 33 odstotkov državljanov  Pakistana, 13 odstotkov državljanov Maroka. Sledijo državljani Sirije, Afganistana, Iraka, Irana, Indije ipd.«

»Razmere v Beli krajini so z varnostnega vidika katastrofalne«

Se pa tudi na družbenih omrežjih vse bolj oglašajo prebivalci ogroženih krajev, kjer opisujejo tamkajšnje razmere.

»Razmere v Beli krajini so z varnostnega vidika katastrofalne. Številni Belokranjci, ki ob 22 h začenjajo nočno izmeno v Revozu, kličejo domov in domačim naročajo, naj se zaklenejo v hiše. Številni prosijo za premestitev v dop. ali pop. izmeno, da so ponoči lahko z domačimi,« je zapisal poznavalec razmer v Beli krajini.

Preberite tudi:

Razmere v Beli krajini se zaradi migrantov poslabšujejo: prebivalci prepričani, da so že na robu izrednih razmer. Več TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine