18.8 C
Ljubljana
nedelja, 11 junija, 2023

Je Robert Golob odpovedal gostovanje na Tarči, ker se boji utemeljenih argumentov?

Piše: Domen Mezeg (Nova24tv.si)

“Noben politik ne more pogojevati svojih nastopov v programih RTV Slovenija, pojasnjuje vodstvo RTV Slovenija glede včerajšnjih neutemeljenih očitkov predsednika vlade o (ne)gostovanju v oddaji Tarča,” so se na javnem zavodu odzvali na Golobovo užaljenost, ko je tik pred zdajci odpovedal soočenje z Janezom Janšo. To pa kaže tudi na premierjev strah pred soočenjem argumentov. 

S temi besedami so se odzvali na zavajanje Gibanje Svoboda, ko so po odpovedani udeležbi Roberta Goloba na soočenju z Janezom Janšo zapisali, da “pričakujejo, da bo Golob na javni RTV Slovenija deležen enake obravnave, kot jo je imel bivši predsednik vlade oziroma kot je bila praksa skoraj dve desetletji”. Med drugim so še zapisali, da so namesto Goloba ponudili, da bi na RTVS povabili katerega od podpredsednikov vlade. Je pa Golob potrdil sodelovanje v Odmevih, kar naj bi na RTV zatem preklicali, rekoč, da je že povabljen na soočenje v Tarči, v kateri naj bi gostoval tudi Janša. Golob je očitno dober v samovšečnem soliranju pred kamero, strah pa ga je soočenja tehtnih argumentov z nekom, ki bi izpostavil njegove neresnice, zavajanje in pomanjkljivosti.

Podobno je kot z njegovim porazom v prvem krogu predsedniških volitev, ko ni bil izbran skupni kandidat Svobode in SD – Milan Brglez. Zdi se, da ima Golob resne težave z egom in je to dejanski vzrok zavrnitve soočenja. Zadeva spominja na otroško cepetanje v slogu “če ne bo po moje …” Spomnimo, da ima podobne težave tudi Milan Kučan, ki se z Janšo še ni uspel soočiti, čeprav je slednji pokazal pripravljenost. Pri Kučanu pa je bolj kot ego problem resnice in strahu pred razkritjem, da gre za lažnega osamosvojitelja, ki je nekoč razoroževal Slovenijo, danes pa bi enako počel z Ukrajino. V primeru Goloba zavrnitev ni le predreferendumska politična poteza glede RTVS, marveč tudi strah zaradi morebitnih neprijetnih vprašanj.

 

Toda, če Golob v politiki ni iz maščevanja, ker mu ni bil podaljšan mandat predsednika uprave Gen-I ter iz koristoljubnih privatizacijskih vzgibov, ki prav tako segajo na področje energetike, ampak v dobro tistih, ki so mu izkazali podporo  za mesto predsednika vlade – volivk in volivcev, potem se nima česa bati. Lahko ima čisto vest in bi zlahka odgovoril tudi na Janševa neprijetna vprašanja oziroma voditeljice Erike Žnidaršič. V nadaljevanju prilagamo preostanek odgovora RTVS: “Noben politik ne more pogojevati svojih nastopov na javnem zavodu RTV Slovenija ali določati, v kateri oddaji in pri katerem voditelju bo nastopal. Uredništvo Tarče je predsednika Gibanja svobode Roberta Goloba prosilo za udeležbo v včerajšnji oddaji.”

“Pričakujemo, da bo Robert Golob spoštoval načelo neodvisnosti in avtonomije javnega zavoda”

Kot so še pojasnili na javnem zavodu, so bili snovalci oddaje Tarča pripravljeni predsednika posneti tudi vnaprej in se prilagoditi njegovim časovnim obveznostim. Ko se je izkazalo, da ima Golob čas za udeležbo v Odmevih, je bilo jasno, da ta termin pogovora pripada oddaji Tarča, ker so snovalci Tarče njega prvi prosili za pogovor. Kot so še ugotovili na RTVS, je predsednik vlade očitno imel čas, vendar ni bil pripravljen sprejeti pogovora z voditeljico Tarče Žnidaršičevo, kar je z vidika medijske svobode in demokratičnih načel povsem nesprejemljivo. “Pričakujemo, da bo gospod Robert Golob spoštoval načelo neodvisnosti in avtonomije javnega zavoda, kot tudi njegovih zaposlenih.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine