4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Je Putinovo ravnanje povezano z njegovim poslabšanim zdravstvenim stanjem?

Piše: Peter Truden

Nekateri najbolj znani svetovni mediji, pa tudi slovenski, zadnje čase ugibajo o tem, kaj se dogaja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom na področju zdravja. Je nehuman in zločinski napad na Ukrajino res posledica njegovega zdravstvenega stanja? Širi se namreč govorica, da ima raka.  

Ruski voditelj, ki svoji državi dejansko vlada že 22 let, bo kmalu dopolnil 70 let. Mnogi pa opažajo, da se je zadnje čase spremenil tudi po fizionomiji. Izgleda precej zabuhel v obraz, mnogi to pripisujejo zdravilom, ki jih jemlje. Valerij Solovej, nekdanji zgodovinar na moskovskem državnem inštitutu za mednarodne odnose, je svojim študentom leta 2020 povedal, da je povsem mogoče, da je Putin zbolel za parkinsonovo boleznijo in rakom. Njegove besede so v Kremlju zavrnili kot popolne izmišljotine. Solovej je zatem dal odpoved v službi zaradi političnih pritiskov. Kasneje so ga med protesti v Moskvi aretirali, pišejo Slovenske novice. Solovej je sicer takrat tudi napovedal, da bi Putin naslednje leto odstopil, kar se ni uresničilo.

Po nekaterih podatkih naj bi Putin imel tudi nevropsihološke težave, njegova uporaba dolge mize, kjer ima svoje sogovornike oddaljene od sebe, pa morda kažejo tudi na to, da se boji okužb in ima morda zelo slaboten imunski sistem. To je sicer tipično za bolnike, ki se zdravijo za rakom.

Naši viri ob tem opozarjajo na primer nekdanjega slovenskega predsednika, že pokojnega dr. Janeza Drnovška. Slednjemu se je v času edinega predsedniškega mandata zdravje poslabšalo, po izteku mandata pa je kmalu zatem umrl zaradi hude bolezni. Zadnji dve leti pred umikom je bil precej konflikten, čeprav je prej veljal za umirjenega, pragmatičnega in preudarnega politika. Če ima Putin sedaj podobne težave, pa je to lahko zelo nevarno za ves svet, trdijo viri.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine