10.8 C
Ljubljana
sobota, 15 junija, 2024

Je odstop Tilna Božiča začetek potopa Golobove barke?

Piše: Gal Kovač (Nova24tv)

Včeraj je odstopno izjavo podal Tilen Božič, državni sekretar na ministrstvu za finance. Javnost ga je prvič bolje spoznala, ko je na novinarski konferenci zatrdil, da ne more trditi, da bo davčna reforma prinesla razbremenitev dela. Kmalu se je nanj zgrnil ves srd predsednika vlade, ki je ministrstvo za finance obtožil, da je bila davčna reforma neprimerno komunicirana. Minister za finance je Božičev odstop sprejel, a številni trdijo, da bi moral odstopiti minister in ne državni sekretar. V opozicijskih vrstah so odzivi dveh vrst. Prve, da “riba smrdi pri glavi” in da je Božič žrtveno jagnje za največjo šibkost vlade, ki je njen predsednik Golob. Druge, da je Božičev odstop pokazatelj umikanja “ozadij” iz potapljajoče se barke. 

Vladni komunikacijski debakel na domala vseh frontah ne preneha razburjati javnosti. Posebne pozornosti je deležna davčna reforma, za katero so nam trdili, da je osnova vseh reform. Potem, ko je celotni delovni populaciji zmanjšal prihodke s spremembami dohodninske zakonodaje, se je odločil, da bodo sedaj plače spet razbremenjevali (Božičevim besedam navkljub), sicer davčne reforme sploh ne potrebujemo. “Ko bomo to uredili, se lahko posvetimo premoženju,” je zatrdil, nato pa v isti sapi demantiral komunikacijo vladnih predstavnikov in dodal, da ne govori o nepremičninah. Te so namreč že obremenjene z nadomestilom za uporabo stavbnih zemljišč in se v ta del vlada ne bo spuščala, kljub temu da javnost že nekaj mesecev posluša o vseh možnih različicah obdavčevanja nepremičnin.

Minister za delo Luka Mesec je prejšnji teden trdil, da bodo pokojnine morale še malo počakati, saj so zdaj v ospredju plače v javnem sektorju in zdravstvena reforma. Kako torej?

V SDS so po besedah vodje poslanske skupine Jelke Godec prepričani, da ima vlada več šibkih točk, a da je najšibkejša točka predsednik vlade Robert Golob, ter da je obračunavanje levih vlad pred kamerami njihova stara navada. Godčeva je še povedala, da je zadnje dogajanje indikativno, da reform ni, ampak so zgolj “analize, strateški sveti, ideje, pogovarjanja, dogovarjanja, časovnice, ki se ne izpolnjujejo.” Reform tudi v prihodnje ne pričakujejo, saj je “reformno leto daleč od tega, da bo reformno leto.” V SDS ocenjujejo, da so bila v javnosti izredno visoka pričakovanja do vlade, ki pa jih ta sedaj ne izpolnjuje, večjih zakonodajnih pretresov pa tudi do poletja ni za pričakovati.

Podobno so komentirali v NSi, kjer je njihov vodja poslanske skupine Janez Cigler Kralj dejal “Če se tisti glavni odgovorni predsednik vlade, potegne nazaj in nekako nakaže, da če ne bodo uspeli prepričati ljudi o nujnosti reform, jih ne bodo izvedli, je to samo slab signal, kajti ljudje bodo težko sledili nekomu, ki še sam ni prepričan, ali bo lahko prepričal ljudi.” K temu je dodal: “Žal se ponovno kaže, da vlade novih obrazov nimajo operativne sposobnosti in političnega poguma, kljub temu da imajo po navadi veliko politično večino in moč.” 

Je Božičev odhod začetek razpada Golobove vlade?
V javnosti pa se je pojavila še ena analiza odhoda državnega sekretarja Božiča. Politični komentator Tomaž Štih trdi, da je ta “politični survivor” ali nekdo, ki je v politiki na dolgi rok, ker ima sposobnost preživetja. Ker verjetno namerava služiti še v kakšni levi vladi “ima občutek, na kateri postaji je treba izstopiti.” 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine