0.3 C
Ljubljana
petek, 8 decembra, 2023

Je na “depolitizirani” RTV Slovenija po novem uradni jezik srbohrvaščina?

Piše: Nova24tv.si

RTV Slovenija je dokončno depolitizirana, zdaj se lahko začne resno delo, se veselijo levičarji. Poleg vodstva je bil zamenjan praktično ves kader, ki je na zavni zavod prišel na novo in prevetril zatohle hodnike RTV Slovenija. Prvi rezultati so že tu: portal MMC in dnevno-informacijske oddaje so postale PR teroristične skupine Hamas, o resnih temah se vladajočih politikov več ne sprašuje, a depolitizacija ima včasih tudi zabavne posledice.

V uredništvo smo dobili posnetek zaslona iz programa RTV Slovenija, ki bo marsikoga pošteno nasmejal. V pasici spodaj je lahko prebral mimo bežeči stavek, ki je rekel: “Izrael je ponoči izvedel napade na najmanje 50 ciljeva v Gazi”. 

Stavek je namreč napisan pol v slovenščini in pol v enem od bivše države. Zakaj je do zapleta prišlo, ni jasno, videti pa je, da je pasico v vsakem primeru pisal nekdo z nepopolnim znanjem slovenskega jezika. Seveda bi kaj takega prej razumeli na kakšni komercialni televiziji, ki se spopada s finančnimi težavami, ne pa v davkoplačevalsko sponzoriranemu javnemu mastodontu, ki na leto zapravi sapo jemajočih 120 milijonov evrov.

Če je posnetek zaslona pristen, lahko zaključimo, da novo vodstvo očitno ni prevetrilo le novičarskega kadra, ampak tudi tehničnega – delovna mesta, ki jih ne vidimo v prvem planu, a opravljajo pomembna opravila v ozadju. Od tonskih mojstrov, snemalcev, do piscev pasic in kratkih trivialnih novic. Kako je lahko takšna napaka ušla urednikom je pa drugo vprašanje.

 

Kadrovski cunami
Novo vodstvo je sicer takoj po nastopu začelo brutalni kadrovski cunami. Najprej je cenzorski poseg občutil Luka Svetina, do sedaj voditelj Odmevov, a sledili so še drugi, saj je nova urednica Polona Fijavž, leta 2007 tudi podpisnica razvpite peticije proti cenzuri, izbrisala tudi Vido PetrovčičJako ElikanaIgorja Pirkoviča in celo Nejca Krevsa ter Valentino Plaskan. Slednja izstopata, ker izhajata iz kroga pokojnega Saša Hribarja, Nejc Krevs je celo njegov sorodnik, a to ni pomagalo.

V javnosti je zelo hitro završalo, predvsem pa po tistem, ko je Požareport objavil, da so Valentino Plaskan morali odpeljati v bolnišnico zaradi nenadnega poslabšanja zdravstvenega stanja. Izkazalo se je, da je šlo za posledice mobinga in zelo stresne komunikacije, kjer je očitno glavno vlogo odigrala Helena Milinković, ki je bila v času stavke voditeljica tistih, ki jih je “jebeno več”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine