11.2 C
Ljubljana
četrtek, 29 septembra, 2022

Je med Tanjo Fajon in Ljudmilo Novak sploh še kakšna razlika?

Piše: Aleš Ernecl (Nova24TV)

Ljudmila Novak, danes evroposlanka, je bila dolga leta prvi obraz krščanske demokracije. Danes ima o njej veliko volivcev desnice prepričanje, da je drugi oziroma tretji obraz stranke SD. Zavzemala se je namreč za izključitev madžarske stranke FIDESZ iz Evropske ljudske stranke, še posebej pa ji godi, da jo levi mediji podpirajo za kandidaturo na predsedniških volitvah.

Medtem ko NSi v trenutni vladi s svojimi tremi mladimi, izjemno storilnimi ministri blesti, Ljudmila Novak po mnenju mnogih v neroden položaj spravlja svojo lastno stranko. Dobro je znano njeno “fajonistično” nasprotovanje tvitanju Janeza Janše. Zdaj je večini desnega volilnega telesa zavrela kri, ker je edina od slovenskih predstavnikov v Evropski Ljudski Stranki glasovala za spremembe, ki so botrovale odhodu Fidesz-a.

Kaj je bila njena utemeljitev? Skrila se je za svojo stranko in puhlice o vrednotah EPP. Kot vidimo, iz dejanj Madžarske in vrednot EPP ni mogoče nedvoumno derivirati utemeljitve NSi in Novakove, saj gre ponekod za preveč splošno napisane vrednote, drugod pa za, milo rečeno, puhlice. Zanimivo, EPP v diskurz uvaja tudi neologizem “krščansko – judovske vrednote”.

Želi Ljudmila postati predsednica?

Z ozirom na njeno koketiranje s to pozicijo, kupovanje pozornosti v osrednjih, seveda levičarskih medijih, bi lahko rekli, da ja. Če je to res, se postavlja vprašanje, ali je premislila, koliko desnih volivcev bo na nekaj pridobljenih levih odgnala. Če se prodaja levici, najbolj verjetno SD, se poraja vprašanje, zakaj bi si volivci SD – dovolimo si špekulirati – večinsko brezbožni in vsaj nekrščanski, če ne že protikrščanski, želeli njo v svojih vrstah. Ni več rosno mlada, govori isto kot Tanja Fajon.

NSI nastopa navkljub svojim zvezdniškim, top funkcionalnim, mladim ministrom, kot “vsegliharska”. Njihov uradni odziv na odhod FIDESZ na Twitterju je paradigmatični primer tega. Zapisali so, da jih odhod članov stranke FIDESZ iz EPP ne preseneča, saj je bilo v zadnjih nekaj mesecih moč opaziti, da se poslanci madžarske stranke FIDESZ ne prepoznajo več v vrednotah in aktivnostih EPP. Ob tem so dodali: “V NSi še naprej ostajamo trdno zavezani tem vrednotam in aktivnostim, za katere verjamemo, da so ključen temelj za premagovanje epidemije in drugih izzivov, pred katerimi stoji Evropska unija.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine