2 C
Ljubljana
sreda, 29 novembra, 2023

Je med Golobom in Klakočar Zupančičevo dokončno konec romantike ali pa gre le za izsiljeno taktično potezo?

Piše: Gašper Blažič

Sinoči so nekateri mediji objavili novico, da je premier Robert Golob zahteval odstop predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Sodu naj bi izbilo dno, ker se je Klakočar Zupančičeva vzdržala pri glasovanju o razrešitvi kmetijske ministrice Irene Šinko. 

O tem, da je postala Klakočar Zupančičeva persona non grata za večino funkcionarjev Gibanja Svoboda, smo sicer pisali že v začetku tega leta, govorice o tem pa so postale glasnejše, ko je na sceno stopila Golobova domnevna spremljevalka Tina Gaber, s katero se je Golob prvič pojavil v javnosti na tisti razvpiti proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku, ko se je na odru po koncu uradnega dela pojavila kontroverzna Svetlana Makarovič. Spomnimo: še pred letom dni so po kuloarjih krožile žgečkljive fotografije Goloba in Klakočar Zupančičeve, ki naj bi kakor “nekaj imela” med seboj. In zanimivo, prav ona je nedavno najavila, da se ločuje, čeprav se je o tem tiho ugibalo že lani.

Vendar pa obstaja možnost, da je bila Golobova zahteva samo taktična poteza po včerajšnjem zanj uničujočem pričanju nekdanje notranje ministrice Tatjane Bobnar in nekdanjega direktorja policije Boštjana Lindava. Na to namiguje tudi Bojan Požar:

Spomnimo: v nedeljo lansirana afera z domnevnim spornim lobiranjem in podkupovanjem s strani Roka Snežiča – pri čemer je bila glavna tarča “velikega poka” predvsem SDS – je očitno zelo hitro zbledela, saj se je izkazalo, da so na Pop TV uporabili samo “postano vodo” in nekaj let stare posnetke, na katerih se pojavlja Snežič.

Seveda je šlo tudi v tem primeru za reakcijo “botrov” na ponovni javnomnenjski vzpon SDS, ki je v zadnjem mesecu praktično v vseh anketah prevzela vodstvo. Ko je praktično isti večer Janez Janša v javnost poslal svoj poziv k legalnemu oboroževanju, je bilo afere skoraj v trenutku konec, koalicija se je nenadoma ukvarjala s tem, kako imamo v naši državi dobro organizirano policijo in da se nam ni treba ničesar bati, medtem ko prvak opozicije straši. No, nato je prišlo pričevanje Bobnarjeve in Lindava …

Je pa potrebno opozoriti na to, da bo danes popoldne seja sveta Gibanja Svoboda o pripravah na evropske volitve, pri čemer se ne bodo mogli izogniti tudi iskanju novih ministrskih kandidatov. Zanimivo, Boštjan Koritnik, asistent in piarovec na ljubljanski pravni fakulteti, aktualni ljubljanski podžupan in svetnik Jankovićeve liste, ki naj bi se spet vrnil v vlado, je prav včeraj zvečer novinarje preko maila vabil na predavanje Türkove kakor srčne izbranke, sicer doktorice mednarodnega prava Vasilke Sancin o izraelsko-palestinskem vprašanju:

Vendar vlado sedaj skrbijo novi odstopi, saj se od vlade oddaljuje minister za kohezijo Aleksander Jevšek (SD), medtem ko se stolček vse bolj trese tudi obrambnemu ministru Marjanu Šarcu, saj naj bi mu nogo podstavila kar strankarska kolegica Mojca Pašek Šetinc. Zaradi resničnostnega šova, s katerim je povezana Pop TV, naj bi vladala velika nervoza na ministrstvu za obrambo, saj je v igri dva milijona evrov davkoplačevalskega denarja.
In če se vrnemo h Klakočar Zupančičevi: največja klofuta zanjo je zagotovo sodna odločba, ki je sesula njeno dosedanjo zaščito, ko so lahko organi pregona zaradi kritičnega pisanja o njej delili denarne kazni, denimo Romanu Vodebu in poslancu Žanu Mahniču (SDS), slednji pa se je obrnil na sodišče in dosegel, da mu kazni ne bo treba plačati. S tem je bilo namreč dovolj jasno povedano, da si ne more prilaščati statusa nedotakljive osebe.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine