4.6 C
Ljubljana
torek, 29 novembra, 2022

Je Janez Cigler Kralj na POP TV res navajal napačna dejstva o rodnosti?

Piše: Kavarna Hayek

Preverjanje dejstev se je vsaj v zadnjih desetih letih zelo razmahnilo. Poleg posebnih analitičnih podjetij, ki se s tem ukvarjajo in se predstavljajo kot neodvisni »fact checkerji«, ima v Sloveniji skoraj vsaka medijska hiša ekipo, ki (običajno na predvolilnih soočenjih) preverja »resnicoljubnost« kandidatov.

Težava preverjanja dejstev je, da so medijske hiše določenim kandidatom bolj naklonjene, zato pri teh kandidatih preverjajo »dejstva«, ki zagotovo držijo. Obratno velja za kandidate, ki jim mediji niso naklonjeni. V Sloveniji je tako, da je velika večina tako imenovanih »fact checkerjev« naklonjena levici.

V svoji vnemi, da bi našli napako pri kandidatih desnice, gredo včasih tako daleč, da si povsem po svoje razlagajo pojme, o katerih je kandidat govoril, čeprav je definicij tega pojma več. Da bi vedeli, kaj je kandidat mislil, bi mu morali pogledati v »možgane« ali ga vsaj vprašati, šele nato preveriti dejstva. In natančno to se je zgodilo v četrtek, 28. septembra, ko sta se na POP TV v oddaji 24UR soočila predsedniška kandidata Janez Cigler Kralj (vodja poslanske skupine Nove Slovenije) in Vladimir Prebilič (kočevski župan).

Janez Cigler Kralj je dejal: »Nova Slovenija meni, da se bo Slovenija ne glede na to, kaj dela Levica v vladi ali ta koalicija dela, odločiti, kako bo odgovorila na ključne izzive naše države, ki pa so – demografska zima. Mi imamo težavo s tem, da prebivalstvo, rodnost nam pada.«

Kralj Cigler je torej rekel, da imamo težave z rodnostjo, ki v Sloveniji pada. POP TV se je skliceval na Statistični urad RS in je napisal: »Podatki Statističnega urada od leta 2015 do lani pa kažejo, da stopnja rodnosti v Sloveniji v zadnjih sedmih letih niha. (…) Izjava Ciglerja Kralja tako ne drži.«

Spodnji graf kaže, da so tisti, ki preverjajo dejstva …….

Nadaljevanje lahko preberete TUKAJ.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine