17.4 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Je Gregor Golobič nehote razkril, da je Robert Golob predstavnik globoke države?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

“Gregor Golobič:”…vsi govorijo o globoki državi. Mi imamo plitvino, ne globoko državo”. Haaaaallllooo…. Look who’s talking (Poglejte, kdo govori). Kaj pa dolgoletno vplivanje na politiko RTV Slovenija  g. Gregor Golobič?”; Ste pravkar na Tarči slišali Golobiča, ki mu je očitno malo ušlo. Dejal je mi moramo… Golobič tebi ni nihče podelil mandata,” sta primera komentarjev, ki so se usuli na račun včerajšnje prve povolilne oddaje Tarča na temo pričakovanj in izzivov, s katerimi se bo soočila nova vlada pod vodstvom predsednika Gibanja Svoboda Roberta Goloba. 

V okviru uvodnega prispevka je bilo mogoče videti pogovor z bodočim novim mandatarjem Robertom Golobom, ki je priznal, da ni politični novinec. Na vprašanje, zakaj je ljubljanski župan Zoran Janković, ki je pred več postopki pred ljubljanskim sodiščem, po volitvah obiskal člane Gibanja Svoboda in kakšno sporočilo se s tem ustvarja, je Golob povedal, da Janković ni bil izvoljen na listi Gibanje Svoboda, niti niso obvezani s Pozitivno Slovenijo. Kot pravi, se je Janković znašel med člani gibanja, ker je bil prostor odprt in nikomur niso preprečevali vstopa. Ker je bilo mogoče Jankovića videti tudi na kongresu novonastale Golobove stranke, je okrog tega dejal, kako naj bi Janković sam izrazil željo, da jih pozdravi, ko so bili v Ljubljani, in da obrazloži svoj glas. Glede na to, da je dobro znano, da je Golob Jankovića v preteklosti označeval za kraljico, najmočnejšo figuro v šahu, je na vsakomur, da si sam razlaga pomen Golobovih besed. Med drugim je Golob zatrdil, da Aleksander Čeferin, ki velja za velikega kritika Janševe vlade, naj ne bi skušal pred volitvami in sedaj, ko se sestavlja vlada, uveljavljati svojega vpliva. Pravi pa, da si v prihodnje na račun njegovih poznanstev veliko obeta po tem, ko vlada sestavljena.  Med drugim je Golob sicer napovedal, da bo skušal spremeniti način kadrovanja v javnih zavodih in državnih podjetjih.

Foto: Printscreen RTVS

Nekdanji prvak stranke Zares in akter globoke države Gregor Golobič je v oddaji Tarča z voditeljico Eriko Žnidaršič uvodoma komentiral Golobovo namero, ko je ta zatrdil, kako naj bi naredil konec kadrovanju po liniji strankarskih izkaznic. “Mislim, da je to hvalevredno. Upam, da bo uspel. Verjamem pravzaprav, ker to niti ni tako težko. Ko sem sam vstopil v vlado kot minister in predsednik koalicijske stranke konec leta 2008, sem pri tem vztrajal. Preprečil sem, prepovedal generalnemu sekretarju stranke Zares, da se udeležuje tovrstnih koordinacij in jih ni bilo več. Zato sem si nakopal znotrajkoalicijske zamere in posledice,” je pojasnil Golobič, ki sicer sam velja za najbolj brutalnega kadrovnika v času divje privatizacije

Golobič je zatrdil, da sam meni, da ni potrebe, da ko pride nova vlada, da se vse ključne ljudi državi zamenja. “Ne mislim, da so v tej situaciji menjave nekaj slabega. Mislim, da se je na teh volitvah zgodil referendum o slovenski ustavi in da je zmagala Koalicija ustavnega loka, ne strankarska, ampak koalicija volivcev s strankami, ki so prišle v parlament z izrazito večino in programom, da bodo znova vzpostavili elementarni ustavni in pravni red,” je dejal, čeprav sta stranki SAB in LMŠ izpadli in ob tem dodal, da je “del tega ustavnega in pravnega reda to, da se ne uprizarja kadrovski pokol, del tega je pa tudi to, da se po pokolu ne legalizira tisto, kar se je zgodilo”.

Foto: Printscreen RTVS

Golobič je aktualni vladi očital več kot 1100 imenovanj in 400 razrešitev. ” To je pokol, to ne sme ostati nesankcionirano,” je zatrdil. “Začeli so z direktorico NIJZ-ja in po dveh menjavah obglavili NIJZ sredi epidemije epidemiologov,” je izpostavil in dodal, da bi bilo potrebno po njegovo strogo ločiti politične funkcije, kot so sekretarji na ministrstvih, od strokovnih funkcij, kot je direktor Fursa, kjer po njegovem mnenju politika ne bi smela kadrovati po politični liniji. Očitno je Golobič pozabil, da Ivan Simič predstavlja enega najboljših in najbolj cenjenih davčnih strokovnjakov v Sloveniji ter da je bila nekdanja direktorica NIJZ Nina Pirnat, sicer povezana s stranko SD, zamenjana po tem, ko je povsem zamočila začetek vodenja epidemije. Vseskozi je namreč le ponavljala, kako naj ne bi bilo razloga za paniko. Čeprav je prvi dve leti vlado vodil Marjan Šarec, je Golobič seveda “pozabil” kakšno krepko reči okrog kadrovanja Šarčeve vlade, ki je sicer brutalno kadrovala na praktično vseh svojih sejah, ki so mnogokrat trajale le nekaj minut.

Okrog prisotnosti Jankovića v taboru Svoboda je Golobič dejal, da ni bilo to nobeno presenečenje, saj je bil Golob pred leti podpredsednik njegove stranke. “Imata nek odnos, ki je transparenten pravzaprav. Tukaj ni nobene skrivnosti. Kot je povedal, vse to je bilo na odprti sceni. To se ve. Problematičen so stvari, ki so skrite in se ne bi vedele. Za vse nas bi bilo veliko bolj sumljivo, če se ne bi pojavil,” je zatrdil med drugim in dodal, da ga to ne skrbi toliko.

Foto: Printscreen RTVS

Za Golobiča je radikalna Levica normalna zmerno leva evropska stranka!?

Na vprašanje, ali zna biti davčna politika problem, če bo sodelovala Levica, je Golobič odgovoril, da se mu obrača želodec, ko posluša direktorje in Boruta Pahorja, ki imajo želodec po tem, ko se je v Sloveniji končala, kot je karikiral, ukrajinska vojna, pozivati Zelenskega, naj se objema s Putinom.  “To je odvratno. Tukaj Levico predstavljati kot problem potem, ko smo imeli dve leti divjanja, radikalne delitve….. Borut Pahor je rekel, da mu v tej vladi ni uspelo ustvariti sproščenega vzdušja. Da ti nekaj ne uspe, si moraš za to prizadevati. Tega prizadevanja ni bilo. Mislim, da je tukaj nek neverjeten nesporazum, odtrganost od slovenske realnosti teh ljudi. Ne gre za to, da bodo sami naši, ampak kompetentni ljudje, ki so bili obglavljeni. Torej, da bodo vsi v državni upravi in širše verjeli, da kompetenca šteje. O tem govori dr. Golob. Ne govori o tem, nastavil bom svoje. Pove odkrito, da jih nima in da jih bo iskal v koaliciji, iz katere je LDS črpala. To je bila koalicija civilne družbe iz 90ih let in kasneje,” je zatrdil Golobič in ob tem v bran radikalni Levici zatrdil, kako naj bi šlo za stranko, ki je normalno in zmerno leva evropska stranka!? Zmerno evropska stranka naj bi bila torej stranka, ki želi med drugim omejevati plače privatnikov?

Golobič po volitvah čestital kolesarjem in je zadovoljen z Golobovo zmago

“Mi moramo. Koalicija, o kateri Robert Golob govori, s civilno družbo. Pa ne spet civilne družbe reducirati na tiste, ki imajo velike zasluge. Za razliko od Goloba sem jaz čestital kolesarjem po volitvah. On mora šele zmagati volitve. Golob bo zmagal volitve, ko bo zmagal prve naslednje volitve. Sedaj je dobil kredit in fajn, da ga je dobil,” je dejal Golobič. Nedvomno je sodeč po odzivih največ pozornosti tukaj pritegnila uporaba besede “mi”, s čimer je Golobič kot znan predstavnik globoke države po mnenju številnih priznal, da je bil Golob res obraz globoke države.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine