15.4 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Je Evropska unija zares »evropska«?

Piše: Andrej Sekulović

Po poročanju Poljske tiskovne agencije, ki naj bi bila dobila navedene podatke od diplomatskega poljskega vira, hoče Evropska komisija znova vsiljevati kvote migrantov državam članicam, njen predlog pa naj bi nalagal tudi plačilo 22.000 evrov na vsakega migranta, ki ga neka država članica ne bi hotela sprejeti.

Države, ki nočejo privoliti v migrantske kvote, naj bi torej plačale ogromne vsote neuradne kazni, ker jim pač ni do tega, da svoje domovine pretvorijo v multikulturne greznice tretjega sveta na evropskih tleh. Vodstvo Evropske unije je sicer znano po svoji podpori in stopnjevanju množičnih migracij in velike demografske zamenjave. Znano pa je tudi po podpori gibanjem in skupnostim LGBT. Kot vemo, se je pred nekaj leti Evropska unija celo opredelila kot prostor svobode za homoseksualce, transseksualce in druge pripadnike nenaravnih spolnih navad.

Ob tem se vse bolj poraja vprašanje, v kolikšni meri je Evropska unija zares evropska, oziroma ali si sploh zasluži uporabljati ta pridevnik. Seveda bodo mnogi pomislili, da gre za nesmislno razglabljanje, saj je jasno, da je EU pač »evropska«; ustanovile so jo evropske države na evropskih tleh, povezuje evropsko celino in tako dalje. Vendar pa v nekem globljem pomenu Evropa ni samo neka celina, neki prostor, kjer so neke dežele in ljudstva, ki so zaradi svojega bivanja na tem prostoru pač »evropska«. No, tovrstna definicija vsekakor ustreza levičarjem, liberalcem, globalistom in demagogom, ki širijo egalitarne in »progresivne« ideje. Vendar pa je Evropa veliko več od tega. Je bogata in raznolika civilizacija evropskih kultur, ki so specifičen odraz evropskih ljudstev in njihove etnokulture. Kljub razlikam izhajajo te kulture iz iste zibelke in temeljijo na bolj ali manj istih vrlinah, na istem dojemanju dobrega in zla, vse to pa izhaja iz evropske duše.

Pravo merilo za uporabo pridevnika »evropski« bi zaradi tega moralo biti, v kolikšni meri Evropska unija ohranja in varuje biološko in kulturno dediščino Evrope. Kako skrbi za obstoj in razvoj etničnih evropskih narodov? V tem primeru se izkaže, da EU, ne le da si ne zasluži omenjenega pridevnika, temveč ji danes bolj pristoji oznaka »antievropska« unija.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine