0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Je družba Cetis po napakah z glasovnicami poskrbela tudi za Golobovo plesno zabavo?

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Naš medij je pridobil neuradno informacijo, da naj bi včerajšnje plesanje Gibanje Svobode, ki se je odvijalo v ljubljanski Cvetličarni, “organiziral” Radenko Mijatović. Ta podatek je zanimiv predvsem zato, ker je Mijatović tesno povezan s Cetisom, ki naj bi bil po zatrjevanju nekaterih kriv za 1001 napako pri volilnih glasovnicah. Sodelovanje izvršnega direktorja Cetisa z Robertom Golobom sicer ne bi prav nič presenetilo – navsezadnje naj bi bil osrednji operativec Aleksandra Čeferina in dober prijatelj Zorana Jankovića. V celotni zgodbi se je pojavilo tudi ime Miloš Milović, ki je prav tako Jankovićev družinski prijatelj, veljal pa je tudi za Čeferinovega človeka – vsaj do pred kratkim, ko je javno opisal modus operandi odvetniške pisarne Čeferin, katere žrtev naj bi postal tudi sam, pa čeprav gre po besedah Požareporta za pomembnega igralca znotraj zakulisja tako imenovane “globoke države”. Oba igralca v scenariju sta torej verjetna, od omenjenih akterjev pa odgovorov še nismo prejeli, tako da je informacija zaenkrat še nepotrjena. 

“Nič nimamo s tem, kriv je izvajalec Cetis, kar so potrdili tudi sami. Pri oblikovanju se je zgodila napaka, ko se je skupaj sestavljalo javne objave. Tu se je zgodila napaka, glasovnice pa so v redu. Na voliščih bodo prave glasovnice, napake so le na informativnih objavah, ki jih ljudje prejmejo v gospodinjstva,” je nekaj dni pred volitvami pojasnila Tina Hrastnik iz Državne volilne komisije (DVK). Šlo je namreč zato, da so na neinformativne objave natisnili povsem napačna imena kandidatov – kar pomeni, da bi volivci na prazne glasovnice lahko zapisali napačna imena. Napako so opazili zgolj zato, ker je portal Siol objavil vzorec glasovnice, in sicer zato, ker jih je zmotila grafična podoba – ob pogledu nanjo sta v oči bodla ravno logotipa strank Gibanje Svoboda in Resni.ca. In omenjene “šlamparije” niti niso bile edine – državna volilna komisija je morala zaradi napačnih logotipov kar dvakrat uničevati glasovnice.

Po poročanju Dela so tisk glasovnic vmes tudi ustavili, ker je zmanjkalo papirja. Tako so okrajne volilne komisije dobile glasovnice z zamikom, hkrati pa se je kasneje začelo pakirati tudi volilni material za glasovanje v tujini – kar vsaj deloma pojasni, da so glasovnice v tujino prišle (pre)pozno ali pa sploh ne. Radenko Mijatović – član upravnega odbora in tudi lastnik zajetnega deleža družbe Cetis – je prijatelj Aleksandra Čeferina. Ko je slednji postal predsednik Uefe, je Mijatović zasedel njegovo mesto predsednika NZS. Požareport je pred časom pisal, da nogometni denar leti v žep Martina Odlazka tako za promocijo Čeferina kot tudi in predvsem za blatenje vlade Janeza Janše. Vodilni na NZS so molčali in niso želeli pojasniti, če drži, da naj bi Nogometna zveza Slovenija prek nekaterih Odlazkovih družb športnemu dnevniku Ekipa nakazala več kot 200 tisoč evrov. In še ena zanimiva povezava, tako kot Mijatović je mednarodni nogometni sodnik oziroma mednarodni kontrolor sojenja tudi razvpiti Drago Kos.

Kdo sploh je Mijatović?
Spomnimo, Mijatović se je znašel tudi na posnetku, na katerem jugoslovansko pesem “Bilečanka” poje skupaj z Milanom KučanomVladom KreslinomMirom Cerarjem starejšim, z nekdanjim mariborskim sodnikom in še z nekaterimi drugimi. Ne nazadnje pa je Mijatović velik prijatelj ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki pripada stari strukturi (poslovni krog Janeza Zemljariča). V preteklosti smo v našem mediju ob lanskoletnem zakulisju o balkanskih in mednarodnih nogometnih povezavah pisali, da je Mijatović osrednji operativec Aleksandra Čeferina. Ne pozabimo, da je Požareport razkril, da je kapital za ljubljansko džamijo prišel od odličnega prijatelja Čeferina, lastnika PSG, Katarca Nassarja Al Khellafija. Ta je po propadu ideje Superlige postal predsednik Evropskih nogometnih klubov, kjer je zamenjal predsednika Juventusa in nekdanjega odličnega prijatelja Čeferina Andrea Agnellija in postal eden najbolj vplivnih igralcev v evropskem in mednarodnem nogometu. Ljubljansko džamijo pa je gradil Jankovićev hišni gradbinec, Energoplan Zlatka Srake. Golob je bil tudi podpredsednik Jankovićeve Pozitivne Slovenije, sedaj pa je bil vezni člen med Golobom in Jankovićem nekdanji predsednik Elektro Ljubljana ter član izvršnega odbora stranke Gibanje Svoboda Andrej Ribič. Vse kaže, da bo Golobov izbranec za ministra za pravosodje prišel iz miljeja Aleksandra Čeferina. Čeferin in Mijatovič sta sodelovala tudi pri sporni gradnji NNC Brdo in sumljivem posojilu 4 milijone evrov iz Uefe, ki so jih večinoma porabili za nakup 25-odstotnega deleža Športne loterije. Tako ponovno pridemo vsaj posredno do Goloba – Bojan Požar je pred kratkim opozoril na članek, ki govori o Janezu Bukovniku, ki se  pojavlja v poslih s sedaj razkritim Golobovim poslovnim partnerjem, kosovskim veleposlanikom na Hrvaškem Martinom Berishajem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine