18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Je bila v igri sabotaža? Na dan vložitve ustavne obtožbe, ki vladi očita slabo strategijo cepljenja, se je »po naključju« sesul cepilni sistem v Ljubljani

Piše: P. G.

Kot je znano, je koalicija KUL včeraj vložila v parlamentarno proceduro predlog ustavne obtožbe proti predsedniku vlade Janezu Janši. Eden od glavnih očitkov se nanaša tudi na organizacijo cepljenja.

Ob tem pa je zanimivo dejstvo, da je na isti dan, ko je prišlo do vložitve ustavne obtožbe, na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani prišlo do zastoja pri cepljenju, saj je informacijski sistem del dopoldneva podvajal naročanje ob istem terminu. Nekateri so morali čakati tudi slabi dve uri. Zdravstveni dom Ljubljana je zato poslal dodatne cepilne ekipe in administrativni kader, da se je cepljenje pospešilo.

Kasneje se je začela v medijih pojavljati špekulacija, da je omenjeni zaplet samo dokaz več, da ima KUL prav glede ustavne obtožbe. S tem pa se je porodil tudi sum, da je bila napaka v informacijskem sistemu storjena namerno.

Za kaj gre? Zdravstveni dom Ljubljana uradno še vedno vodi ekonomist Rudi Dolšak, ki je v preteklosti večkrat pokazal nasprotovanje vladi, saj je bil med drugim tudi nasprotnik hitrih testov, v zvezi z njim pa so mainstream mediji laganja obtožili poslanko SDS Mojco Škrinjar, češ da je lagala o tem, da je Dolšak najavil odstop s funkcije direktorja ZD Ljubljana. Izkazalo pa se je, da je bilo to res, saj Dolšak odhaja s položaja ta mesec. Čeprav bi njegov mandat trajal do decembra letos, je poslal odstopno izjavo, ljubljanski mestni svet pa ga je na njegovo zahtevo razrešil.

Kot je znano, je vlada predlagala, da bi Ljubljana dobila še kakšno cepilno enoto več, da ne bi bilo prevelike gneče, vendar je ljubljanski župan Zoran Janković to zavrnil, za gnečo pa obtožil vlado. Jelka Kacina, ki skrbi za koordinacijo cepljenja, je celo obtožil, da se igra z življenjem ljudi v Ljubljani, saj naj bi vlada poskrbela za premajhno dobavo cepiva v Ljubljano. No, zanimivo je, da je za zaostanke pri dobavi cepiv odgovoren predvsem dobavitelj cepiv AstraZeneca, saj je doslej prišla le četrtina vseh obljubljenih odmerkov cepiv. Prav to cepivo pa je naročeval prejšnji minister za zdravstvo Tomaž Gantar, šele po njegovem odstopu je ministrstvo za zdravje poskrbelo za naročanje skoraj poldrugega milijona odmerkov cepiva drugega proizvajalca.

Skratka, smrdi po organizirani diverziji…

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine