29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Javnomnenjska anketa: Velika večina anketirancev meni, da nova vlada s podporo radikalne Levice ne bo uspešna!

Nedavna javnomnenjska anketa, ki jo je za Nova24TV opravila agencija Parsifal v sodelovanju s Fakulteto za uporabne družbene študije, kaže, da večina anketirancev ne podpira Marjana Šarca za predsednika vlade. Kar 47,7 odstotka jih je odgovorilo, da ne podpirajo Šarca za mandatarja, 48,7 odstotka pa jih meni, da vlada, ki jo sestavljajo večinoma dosedanje vladne stranke s podporo radikalno leve stranke Levica, ne bo uspešna. 

 

Javnomnenjska anketa agencije Parsifal, opravljena dva dni pred odločanjem o predsedniku vlade Marjanu Šarcu, in sicer na vzorcu 404 anketirancev, je razkrila, da večina ljudi (47,3 odstotka) ne podpira predlaganega kandidata za predsednika vlade. Njegovo zaupanje uživa 44,4 odstotka anketirancev, medtem ko je 8,3 odstotka državljanov neodločenih.

V primerjavi s prejšnjimi volitvami v državni zbor leta 2014 ni prišlo do bistvene spremembe oblasti, saj bodo koalicijo sestavljale kar tri iste stranke kot v prejšnjem mandatu, ki ga, po prejšnjih merjenjih javnega mnenja, večina ocenjuje za neuspešnega, Cerarjeva vlada pa je beležila najnižjo javnomnenjsko podporo med vsemi vladami v zgodovini samostojne države.

Glede na to, da bo več dosedanjih vladnih strank sestavljalo tudi novo vlado, je anketarje zanimalo mnenje o uspešnosti bodoče vladne ekipe. Rezultat kaže, da kar 47,7 odstotka vprašanih meni, da bo nova vlada povsem neuspešna, tistih, ki menijo, da to ne bo vplivalo na končne rezultate, pa je 22,5 odstotka. Kot pozitivno in optimistično je uspešnost bodoče vlade ocenilo le 13,6 odstotka anketirancev.

Veliko javnih polemik je sprožila tudi vključitev skrajne leve stranke Levica v pogovore o vladi in nato tudi njena priključitev h koaliciji LMŠ, SMC, SD, DeSUS in SAB. Čeprav se sami izogibajo formalni koaliciji z levim peterčkom, pa so pravniki zakonodajne službe in nekateri ustavni pravniki nedvoumno povedali, da je Levica del vladne koalicije, s tem pa odpadeta njeno izogibanje odgovornosti in celo zatrjevanje, da je opozicijska stranka.

Velika večina vprašanih je prepričanih, da vlada s podporo radikalno leve Levice nikakor ne more biti uspešna pri ključnih sistemskih izzivih države, kot so zdravstvo, migranti, varnost, pravna država in gospodarska konkurenčnost, precej manj (36,2 odstotka) pa je tistih, ki menijo, da takšna vlada lahko kljubuje ključnim težavam države. Z odgovorom “ne vem” je odgovorilo 15,1 odstotka anketirancev.

Zadnje novice

Sorodne vsebine