10.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Javnomnenjska anketa: Novo Janševo vlado podpira močna večina, še večjo podporo imajo vladni ukrepi v boju proti koronavirusu ter podelitev pooblastil Slovenski vojski za varovanje meje!

Novo slovensko vlado podpira 57,8 odstotka vprašanih, kar 85,2 odstotka vprašanih pa podpira ukrepe vlade v boju proti koronavirusu covid-19. Še večjo, 85,7 odstotno podporo ima mega zakon, kar 3 milijarde evrov težak “proti korona paket”, ki ga je Državni zbor sprejel na včerajšnji seji. Prav tako močno, kar 75,4 odstotno podporo, pa ima večja podelitev pooblastil Slovenski vojski za potrebe varovanja slovenske meje.

Agencija Parsifal (v sodelovanju s FUDŠ) je za Nova24TV med 31. marcem in 1. aprilom opravila javnomnenjsko anketo o podpori novi vladi ter aktualnih političnih temah, kot so ukrepi za zajezitev posledic koronavirusa ter podelitev večjih pooblastil Slovenski vojski za varovanje slovenske meje. V raziskavo je bilo zajetih 723 vprašanih.

Podpora tretji Janševi  vladi je dobra

Prvič bo oblikovanju nove razvojne koalicije, smo izmerili utrip med prebivalstvom o novi 14. Vladi RS.

Na vprašanje o podpori aktualni vladi, ki jo vodi premier Janez Janša in je sestavljena iz koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, je 57,8 odstotka vprašanih izrazilo podporo, tretjina (36 odstotkov) je ne podpira, 6,2 odstotka je neodločenih.

Odgovornost za preprečevanje širjenja koronavirusa

Vprašalnik ankete se je nanašal na aktualne politične teme, trenutno najbolj pereče je preprečevanje širjenja koronavirusa. Na vprašanje o odgovornosti vlade ali posameznika so skoraj vsi (96,6 odstotka) anketiranci mnenja, da je odgovornost za preprečitev korona virusa v rokah vlade in vsakega posameznega prebivalca.

Močna podpora ukrepom vlade proti širjenju koronavirusa

Presenetljivo močno podporo ima vlada, ko gre za protikrizne ukrepe za zajezitev širjenja covid-19 – kar 85,2 odstotka vprašanih namreč meni, da so ukrepi vlade ustrezni. Visoka podpora je rezultat takojšnjega ukrepanja vlade, ki je takoj po imenovanju aktivno pričela z reševanjem zdravja ljudi ter gospodarstva. Nasprotno meni le 11,3 odstotka anketirancev.

Podpora 3 milijardnemu »proti korona paketu«

Državni zbor je včeraj v večernih urah potrdil mega zakon, imenovan “proti korona paket”, s katerim bo država pomagala prizadetim podjetjem in posameznikom zaradi epidemije novega koronavirusa. Ukrepi so vredni tri milijarde evrov, veljali pa bodo od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja, morda mesec dni dlje. Kar 85,7 odstotka vprašanih podpira ukrepe v smeri, ki jih je predlagala vlada. Le 8,9 odstotka jih ne podpira zakona.

Odziv Slovenije na koronavirus je dober

Kako državljani doživljajo ukrepe vlade v primerjavi z drugimi evropskimi državami, pa povedo naslednji odgovori. Da se je Slovenija odzvala enako dobro kot večina evropskih držav, ocenjuje 54,7 odstotka vprašanih. 38,3 odstotka pa jih meni, da se je Slovenija bolje odzvala kot večina ostalih evropskih držav.

Odločna podpora SV in pooblastilom za varovanje meje

Po zaslugi slovenske opozicije, veliko prahu dviguje tudi vprašanje večjih pooblastil Slovenske vojske, ki bi jih ta potrebovala za varovanje slovenske meje ter tako razbremenila policijo, v teh časih še kako potrebno v notranjosti države pri soočanju z drugimi problemi, predvsem s koronavirusom. Ker podobne ukrepe sprejema velika večina tujih držav, se to pozna tudi na javnem mnenju. Kar 75,4 odstotka vprašanih ocenjuje, da vojska dobi ustrezna pooblastila za varovanje slovenske meje, le 20,2 odstotka jih ukrepu nasprotuje.

V raziskavo je bilo zajetih 723 anketirancev, od tega 49,7 odstotka žensk. Povprečna starost znaša 51,3 let, standardni odklon pa je 15,4 let. Največ anketirancev je iz najstarejše starostne skupine (42,7 odstotka), nekoliko manj je zastopana srednja starostna skupina (37,6 odstotka) in najmanj je najmlajše starostne skupine (19,7 odstotka). Največ anketirancev je z dokončano srednjo šolo (33,1 odstotka), sledijo tisti z dokončano višjo, visoko izobrazbo ali več (26,6 odstotka), 22,6 odstotka anketirancev ima poklicno šolo in 17,6 odstotka anketirancev ima dokončano osnovno ali nedokončano osnovno šolo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine